Rundveehouderij

Achtergrond 5120 x bekeken 9 reacties

Te weinig leerlingen voor agrarische sector

AOC Oost heeft meer leerlingen nodig. De vraag vanuit de praktijk is nu een vijfde groter dan dat er leerlingen uitstromen, zowel voor de veehouderij als voor loonbedrijven.

De landbouw is niet sexy genoeg. En dat merken ze in het agrarische onderwijs ook. De aanwas van leerlingen bij AOC Oost neemt af. Enerzijds omdat de veehouderij krimpt, anderzijds omdat de school te veel het imago van ‘alleen die groene school’ heeft en andere beroepen meer trekken. In een tijd waarin de economie en de markt weer aantrekken, laat die krimpende aanwas zich voelen. Zeker omdat agrarische werkgevers ook een hoog vervangingspercentage op hun bedrijven voorzien. “Sinds begin dit jaar benaderen bedrijven ons nadrukkelijk. Ze komen mensen tekort”, zegt Astrid Sportel, medewerker communicatie, marketing en pr bij AOC Oost.

Hoe groot is het probleem?

“Dat is best groot. De vraag vanuit de markt is ongeveer een vijfde groter dan het leerlingenaanbod. Me merken dit vooral in drie van onze werkvelden: agro (veehouderij en loonwerk), groen (hoveniers) en voeding. Bij agro ronden jaarlijks zo’n 150 leerlingen hun opleiding af. Een groot aantal studeert door, terwijl agrarisch uitzendbureau AB Oost deze leerlingen gemakkelijk kan plaatsen. Vooral bedrijfsverzorgers zijn in trek. Maar dan moeten ze er wel zijn.”

Waarom zijn die leerlingen er niet?

“We hebben al langer te maken met een tendens van minder leerlingen. Er is sprake van een krimp in Oost-Nederland. De leerlingen gaan vaker naar ROC-scholen en kiezen dan voor andere opleidingen, bijvoorbeeld op het gebied van ICT. De landbouw is dan minder populair. Het imago van onze school moet beter. Net zoals dat in principe voor de hele sector geldt.”

Hoe gaat AOC Oost dat doen?

“We gaan vaker naar buiten treden en maken daar extra budget voor vrij. Om meer leerlingen te werven, zullen we meer beurzen, maar vooral ook middelbare scholen bezoeken om voorlichting te geven. Voorheen draaide het meestal om open dagen in het vierde leerjaar. Nu zullen we ons meer richten op bijvoorbeeld gastlessen in het tweede jaar van de middelbare school. We willen leerlingen in een vroeger stadium bewust maken van wat we ze te bieden hebben. Want er zijn veel kansen op de agrarische markt. Vee- en loonbedrijven worden nu eenmaal groter en hebben dus ook meer bedrijfsmedewerkers nodig. Dat heeft niet alleen met de huidige economische conjunctuur te maken. Dat is een tendens.”

Is wel voldoende duidelijk wat leerlingen bij jullie kunnen?

“Het imago van die groene boerenschool kan beter. AOC Oost is veel breder dan dat. Bovendien werken we met interessante praktijkprojecten die vaak onvoldoende belicht worden. Dat gaan we vanaf nu beter uitleggen. Leerlingen doen bij ons bijvoorbeeld ook mee aan veebeoordelingswedstrijden of loonwerkploegenploegwedstrijden. Daarnaast hebben we buitenlandexcursies in Duitsland en Tsjechië waar we een agrarische school en boerderijen bezoeken en speciale jongveeprojecten uitvoeren. Ook mogen groepen leerlingen (buitenlandse) excursies bedenken en uitwerken en werken we met praktijkvraagstukken van boeren in de omgeving (bijvoorbeeld de kringloopwijzer) die leerlingen vervolgens oplossen. En dan zijn er nog de stages in Europa, VS, Canada of Nieuw-Zeeland.”

Laatste reacties

 • JKr

  De landbouw is niet minder populair, maar door de politiek wordt er een ongunstige toekomst geschapen. Wie stapt daar dan nog in? Nu hebben ze bereikt wat ze willen, ik hoor GL en PVDA al roepen willen jullie meer of minder boeren, minder minder minder. Goed dan gaan we dat regelen. Aldus geschied, er wordt al flink aan onze stoelpoten gezaagd, hoelang kunnen we nog blijven zitten?

 • Zuperboer

  Leuker kunnen we het niet maken. Leerlingen die gemotiveerd zijn zullen kiezen voor het AOC (mits de school de kwaliteit van onderwijs kan opvijzelen). Jeugd lokken met allerlei hippe profielen dat doen alle scholen al met als resultaat leerlingen die alsnog teleurgesteld afhaken. De landbouw is leuk genoeg van zichzelf, maar we hebben gewoonweg doorzetters nodig en mensen die weten wat ze willen. Zo is het altijd geweest.

 • vandenbrand

  hebben ze meer plaats vrij voor politici in de schoolbanken te krijgen. kan dat beetje verstand opgevijzeld worden. partij voor de dieren heeft de meeste kamer vragen gesteld. met goede scholing was dat onnodig geweest. hopelijk krijgen ze dan een betere kijk op de praktijk van de landbouw ?????

 • farmerbn

  Als er minder leerlingen komen in de toekomst dan moeten scholen samengaan en sommige scholen sluiten. Niks mis mee. Leerlingen naar je school trekken die eigenlijk helemaal niet daar naartoe wilden is van de gekke.
  Buitenlandstage is ok maar leerlingen in een internaat ( en na een poosje op kamers) ook. Gewoon 4 landbouwscholen op middelbaar niveau in NL is genoeg.

 • koestal

  Wie wil nog aan de grillen van de politiek bloot staan als ondernemer,dan is een vaste baan beter.

 • koestal

  Een opleiding voor boswachter of bij de millieupolitie heeft misschien nog toekomst.

 • veldzicht

  Vind je het raar dat die scholen minder leerlingen krijgen?het aantal boerenbedrijven is in 30 jaar tijd met 70% gekrompen en de boeren die overbleven worden op alle mogelijke manieren weggepest of het leven zuur gemaakt.

 • koestal

  De overheid doet zijn uiterste best om jonge boeren te demotiveren,ook nu ook weer met de jonge boeren subsidie,waar niks van terecht komt.alleen maar bla bla en ver niks De ambtenaren in Den Haag worden er goed mee betaald

 • lepercheron 46

  Moet U ook eens vragen in Raalte en Hardenberg, Denk dat ze er daar anders over denken.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.