Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Ier werkt met ‘split-calving’ voor behoud koe

De grasbenutting is voor de Ierse veehouder Pat Meade speerpunt op zijn bedrijf. Toch kalft ook een deel van de koeien in de herfst af. Zij produceren op ingekuild voer.

In het heuvelachtige landschap van Hopkinstown, in de county Meath in Ierland, ligt het bedrijf van veehouder Pat Meade (46). Hij start zo vroeg mogelijk met beweiding en eind april zijn de koeien aan het laatste deel van de eerste snede gras toe.

Hoe gaat het met de beweiding tot nu toe?

“Dit gras is eigenlijk al vanaf november gegroeid. Heel traag verterend, met veel ruwe celstof en hoog droge stof. Dat weten we door regelmatig snelle veldanalyses met een refractometer uit te voeren. Nu bevat het gras 31% droge stof, 21% eiwit en 33 gram NDF. Dat verteert nog niet zo snel. Vanaf begin mei starten we met nieuw gras. Dat gras vliegt door de koe en dan moet ik de bijvoeding aanpassen.”

De Ierse veehouder Pat Meade. - Foto: Wijnand Hogenkamp
De Ierse veehouder Pat Meade. - Foto: Wijnand Hogenkamp

De meeste koeien zijn vers?

“Ja, van de 160 koeien kalven er ongeveer 100 in het vroege voorjaar af. De andere 60 worden in de herfst melkgevend. Hier zijn de meeste bedrijven ‘full grass based’, oftewel volledig gericht op maximaal omzetten van vers gras naar melk. Daarbij past een veestapel die ook volledig in het voorjaar afkalft. Ik heb dat in het verleden ook gedaan. Een prima systeem om de voerkosten per kilo melk tot 6 cent te reduceren.”

Waarom dan toch ook een deel herfstkalvend?

“We leveren een deel wintermelk bij Glanbia. Naast het feit dat je een evenwichtig inkomenspatroon hebt, is de belangrijkste reden dat ik moeite had om alle dieren binnen korte tijd drachtig te krijgen zodat ze ook in 10 weken tijd afkalven, van begin februari tot half april. Ik moest te veel koeien opruimen die eigenlijk verder goed gezond waren, maar niet op tijd drachtig. Dat vind ik zonde van de moeite die ik in de opfok steek.”

Selecteer je daar koeien voor?

“Nee, ik probeer zoveel mogelijk koeien op tijd drachtig te laten zijn om in het voorjaar te kalven. Maar als het niet lukt, laat ik ze overlopen en insemineer ik ze later zodat ze in september/oktober afkalven. Het gaat daarbij om zo’n 60 koeien.”

Is leveren van wintermelk voordelig?

Nee, voor de wintermelk, levering oktober tot maart, ontvang ik 7 cent per kilo melk toeslag, maar die ben ik ook kwijt aan de meerkosten voor de productie van wintermelk. Dat ik daar niets extra’s aan verdien, vind ik niet erg. Ik verdien mijn inspanning terug door het behoud van de koeien en een veel lagere jongveebezetting.”

Ik zie ook ander bloed in de koeien dan alleen Holstein?

“Naast verbetering van de vruchtbaarheid is ook klauwgezondheid reden geweest om in het verleden met Montbéliarde te kruisen. Daarbij heb je ook een veel hogere prijs voor de stierkalveren. Nu gebruik ik weer volop Holstein-sperma, om in elk geval de melkaanleg er goed onder te houden. Van de inseminaties gaat 70% via ki.

Koeien die niet op tijd drachtig zijn, en het jongvee, gaan onder de eigen Black Angus-stieren. De kalveren brengen al snel € 100 meer op, en ik weet zo ook zeker dat ik geen kalveren van de minst vruchtbare koeien aanhoud.”

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Respect voor de planmatige en goed doordachte manier van werken.

 • vink

  Van gras melk maken, zo simpel is het. Waarom doen de meesten zo moeilijk.

 • el

  Soms heb je geen keus@vink. Hier worden we gekort op het melkgeld als we in het voorjaar meer leveren vergeleken met het najaar .
  Op die manier proberen ze de melkaanvoer te reguleren!

 • kleine boer

  Daarom zijn wij 25 geleden al gestopt met mais die moet je elke keer op nieuw zaaien....

Of registreer je om te kunnen reageren.