Rundveehouderij

Achtergrond 10 reacties

‘Bepaal strategieën voor situatie na 2018’

Te weinig melkveehouders passen hun strategie dit jaar aan op de situatie in 2018 en verder. Dat is de ervaring van adviseur Camiel Verhagen. Een vroege gang naar de bank kan nodig zijn.

Camiel Verhagen, bedrijfsadviseur bij Accon avm, ziet naar eigen zeggen dat melkveehouders vooral bezig zijn met het uitvoeren van de fosfaatreductiemaatregelen en te weinig vooruitkijken naar 2018 en verder. Bedrijven waar de financiering niet meer aansluit bij het aantal fosfaatrechten in 2018, kunnen in de problemen komen.

Waarom vinden melkveehouders het zo moeilijk om een strategie te bepalen?

“Er zijn veel onzekerheden, zoals de prijs van fosfaatrechten, de melkprijs en wel of geen derogatie. Ook zijn veel ondernemers op dit moment vooral bezig met het uitvoeren van het fosfaatreductieplan 2017.”

Wat kunnen ze doen?

“Het is belangrijk dat ze een aantal routes uitstippelen voor verschillende situaties en prijsniveaus van fosfaatrechten. Andersom kunnen ondernemers bepalen welke prijs ze maximaal kunnen betalen. Ook kunnen ze bekijken welke mogelijkheden er zijn voor optimalisatie of samenwerking met een stoppend melkveebedrijf. Een deel van de bedrijven moet met de bank om tafel om de financieringslasten aan te passen aan de nieuwe situatie. Mijn ervaring is dat banken willen meedenken, zeker als ondernemers zelf tijdig aankloppen. Als het te laat is, wordt het een stuk moeilijker.”

Adviseur Camiel Verhagen. - Foto: Herbert Wiggerman
Adviseur Camiel Verhagen. - Foto: Herbert Wiggerman

Hoe groot is die groep?

“Ik heb daar geen cijfers van. Maar 75% tot 80% van de bedrijven is slechts beperkt gegroeid sinds juli 2015. Hier zitten wel weer bedrijven tussen die fors meer stalcapaciteit hebben dan koeien. De rest zijn bedrijven die wel hard gegroeid zijn in aantallen en daar geen fosfaatrechten voor krijgen. De helft van deze groep kijkt te weinig vooruit. Bij een deel van de bedrijven is de financiering gebaseerd op de groeistrategie. Daarbij is niet altijd rekening gehouden met hoge kosten voor aankoop van fosfaatrechten.”

Welke opties zijn er dan?

“Dat is heel divers en bedrijfsspecifiek. Sommigen kunnen hun bedrijfsvoering verder optimaliseren en zo nodig fosfaatrechten bijkopen. Anderen kunnen groeien via een samenwerking met een stoppend melkveebedrijf. Niet of beperkt groeien in combinatie met aanpassing van de aflossingstermijn is ook een strategie. Voor een klein aantal bedrijven is stoppen wellicht de beste keuze.”

Welke bedrijven zijn dat?

“Over het algemeen bedrijven die te zwaar zijn gefinancierd in combinatie met tegenvallende technische en financiële resultaten. Ze zijn niet in staat geweest de situatie te verbeteren.”

Hadden deze bedrijven überhaupt dan wel aan uitbreiding moeten denken?

“Een deel van de bedrijven heeft wel degelijk een verbeteringsslag kunnen maken met meer koeien; die staan er nu financieel beter voor dan vóór de uitbreiding. Dat is helaas niet bij iedereen het geval. Dat zijn mogelijk dezelfde bedrijven die snel in liquiditeitsproblemen komen als gevolg van de lage melkprijs.”

Laatste reacties

 • alphons1

  hoe kun je iets plannen als alles continue veranderd. het is voortaan 1 grote puinhoop die wetgeving

 • farmer135

  , we hebben ons handen al vol aan de korte termijn

 • H.vanHerwijnen

  Makkelijker gezegd dan gedaan!!

 • deB.


  Daar hebben we er weer een..... de adviseur, met 40 betaalde uurtjes , en veel vrije tijd.

 • Inderdaad, om een lange termijn strategie te maken, moet je wel eerst weten wat de korte termijn is.

 • D-Gerjan

  Weer zo'n zakkenwasser

 • deB.

  Daar ben ik wel zo klaar mee, met die adviseurs!!
  Achteraf lullen als de beste, ze moeten eens zeggen hoe het vooraf moet!

  Oh nee, dan hebben ze weer vakantie, na de vakantie komen ze weer mooi praten bah.

  Er zijn meer adviseurs dan agrariers!!??? Zot

 • frl

  We weten nu al bijna twee jaar niet waar we aan toe zijn.

 • info519

  hij heeft wel terecht een punt...in 2018 begint het pas...

 • herijgers-naalden

  Je weet niet of er fosfaatrechten komen, hoelang ze er zullen blijven, of je ze af mag schrijven, hoeveel je er krijgt, wat de korting gaat worden, wat de melkprijs gaat zijn, en ga zo maar door. maar je kan natuurlijk altijd een boekhouder of adviseur een verhaaltje oplaten stellen, als je van je geld vanaf wil.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.