Rundveehouderij

Achtergrond 10 reacties

‘Verhuizen in plaats van nieuwbouw’

Melkveehouders met uitbreidingsplannen kunnen overwegen om in plaats van nieuw te bouwen op een andere locatie een kant-en-klaar bedrijf te kopen. Marijn Dekkers van Rabobank ziet kansen om zo de financiering te verlagen.

Melkveehouders zijn over het algemeen honkvast. In tegenstelling tot in de varkenshouderij worden minder locaties hergebruikt of ingezet als tweede locatie. Toch ziet Marijn Dekkers, sectorspecialist melkveehouderij van Rabobank, goede kansen voor melkveehouders met groeiambities om met de koop van een bestaand bedrijf kosten te besparen en hun bedrijf te versterken.

Wat is het idee?

“In de melkveehouderij zijn twee ontwikkelingen gaande: er komen relatief veel melkveebedrijven te koop, waarvan een deel met jonge stallen op goede locaties. Aan de andere kant wil een deel van de melkveehouders, na een jaar van stand-still, vanaf volgend jaar weer doorgroeien. Melkveehouders kunnen hun eigen locatie verkopen en een locatie met een relatief nieuwe stal kopen. Ze hoeven dan geen kosten voor nieuwbouw te maken.”

Marijn Dekkers. - Foto: Herbert Wiggerman
Marijn Dekkers. - Foto: Herbert Wiggerman

Wat levert het de melkveehouder op?

“Dat is per situatie verschillend. In veel gevallen zal het echter goedkoper zijn om een bedrijf te kopen met bestaande stallen dan nieuw te bouwen voor € 6.000 tot € 7.000 per plaats. Door een paar duizend euro per plaats te besparen kunnen ondernemers hun financieringslast verlagen. Dat is belangrijk omdat bedrijven voor groei ook fosfaatrechten moeten kopen. Het is vooral interessant voor bedrijven die hun totale positie kunnen versterken. Bijvoorbeeld met betere grond rondom het bedrijf of een locatie die meer mogelijkheden voor de toekomst biedt dan de eigen plek.”

En een tweede locatie, zoals in de varkenshouderij vaak gebeurt?

“Dat kan ook, zeker voor een stuk risicospreiding. Maar voor de melkveehouderij is dat wel lastiger. Ik zie wel mogelijkheden om opfok en melken op twee aparte locaties te organiseren. Melken op twee locaties kan wel maar is organisatorisch niet zo gemakkelijk, zelfs als gewerkt wordt met een bedrijfsleider. Vaak zie je dat ondernemers in bedrijfsplannen de resultaten van het eigen bedrijf doortrekken naar de nieuwe locatie. Na enige tijd blijkt dat ze het niveau daar niet kunnen halen.”

Waar zitten de moeilijkheden?

“De eigen locatie moet wel goed verkocht kunnen worden. Het oude bedrijf kan kansen bieden voor een andere ondernemer, bijvoorbeeld als opfoklocatie. Of misschien is herbestemming mogelijk voor andere activiteiten in het buitengebied, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Ook heeft het gevolgen voor de grondpositie. Afhankelijk van de afstand tussen de locaties kan mogelijk een deel van de eigen grond behouden blijven. Ik zie geen specifieke juridische of fiscale problemen. Melkveehouders moeten zich er wel bij neerleggen dat ze niet de stal krijgen die zelf graag hadden gebouwd. Bij nieuwbouw is alles naar eigen wens gebouwd, dat is bij koop van een bestaand bedrijf niet het geval.”

Rabobank gaat initiatieven van harte ondersteunen?

“Het is niet dé oplossing, maar ik denk dat melkveehouders bij alle keuzes die ze hebben deze ook serieus moeten overwegen. Het draagt ook bij aan een structuurverbetering van de totale melkveehouderij. Rabobank zal zeker heel serieus naar dergelijke plannen naar kijken.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Rabo zit met mooie bedrijven in zijn maag die ze graag verkocht zien. Als een potentiele koper met een kleine lening zijn boerderij kan verkopen, die probleemboerderij vervolgens koopt is dit gunstig voor rabo.

 • a van Gerwen

  Een goede locatie met potentie is altijd goed te verkopen, maar als het dit niet heeft wordt het al een stuk lastiger.

 • brutus71

  Rabo preekt hier duidelijk voor eigen parochie, op deze wijze ruimen de probleem gevallen mooi op en de bank komt zo mooi van de zeer zware hypotheken af.
  Ik ben benieuwd of er hiervoor kopers zijn die de onzekere spong wagen, dure locatie, dure fosfaatrechten en je moet geluk hebben dat je de oude locatie, waar vaak ook nog best veel geld in zit, goed kunt verkopen.

 • Zuperboer

  Maar toch heeft Dekkers gelijk. Veel boeren zijn inderdaad gepamperd en hebben moeite met het echte ondernemen. Melken draait om inkomen en vermogensgroei realiseren uit je melkgeldomzet. Als je passie hebt voor de bedrijfstak moet je kunnen/willen schakelen en als de kortste weg naar succes verhuizen betekent dan moet je dat serieus nemen. Wat Dekkers signaleert is een gevolg van de huidige situatie en ondernemende mensen zoeken naar mogelijkheiden. 1+1=3. Tenzij je tevreden bent met een Status quo.

 • Bennie Stevelink

  De ontwikkeling die Marijn Dekkers omschrijft is logisch en onvermijdelijk. Er is een toenemende wens tot weidegang en grondgebondenheid. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven zonder opvolger die te koop komen. De huidige boerderij inruilen tegen een andere, met een beter toekomstperspectief, zal in toenemende mate gebeuren.

 • farmerbn

  Je kunt het beste de toko in NL verkopen en meteen naar het buitenland gaan als leeftijd, gezinsopbouw en passie daar op aansluiten. Laat de rabo maar lekker met zijn problemen zitten.

 • koestal

  Dit gebeurt al jaren en gebeurt ook erg veel,niks nieuws onder de zon.

 • landboer

  Verschillende familieleden zien doen ,maar als ik daar kom valt het me altijd tegen.
  Meestal hebben ze (te)veel betaald voor een goede locatie ,maar vallen later de gebouwen tegen en moet je alsnog bouwen. Als daar het geld voor ontbreekt blijft het behelpen.

 • Je kunt ook bouwen voor 2500 -3500 per koe-plek, inclusief melkstal, dus 6000-7000 is wel een beetje veel.veel overbodige luxe.. Maar de rabo financiert wel.. verhuizen voor eenbeter netto resultaat is zeker de moeite.. je moet flexibel zijn..

 • mtsjansens1

  Boeren die dit willen ,hadden dat zelf al bedacht.
  Daar hebben we geen Rabobank voor nodig die dat ons komt aanpraten.
  Ik denk dat het artikel beter bij de advertenties thuis hoort.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.