Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Prijs A-brok voorlopig aan zijn top

De LEI/WER-prijs voor A-brok kwam in maart uit op € 21,15 per 100 kilo.

De LEI/WER-prijs voor A-brok kwam in maart uit op € 21,15 per 100 kilo. De grondstoffenprijzen zijn in maart verder gedaald, waardoor de marges van de industrie verbeterden. Op basis van de vervangingswaarde zijn deze momenteel redelijk tot goed. Veevoedersadviesbureau Stigevo verwacht dan ook dat de prijs niet verder zal stijgen.

De A-brok bestaat voor ongeveer 55% uit graan (mais en gerst). Graan vervangt nu de energierijke producten bietenpulp en citruspulp. Beide producten zijn krap en hebben zich uit de voersamenstelling geprijsd. Hierin komt de komende maanden geen verandering.

Behalve bietenpulp en citruspulp is ook een product als raapschroot krap en te duur. Als vervanger komt vooral zonnepitschroot in aanmerking waarvan het aanbod dit seizoen ruim is. Palmpitschilfers vormen een andere eiwitbron voor de A-brok.

Granen doorslaggevend voor prijs

Gezien het grote aandeel van granen zijn deze min of meer doorslaggevend voor de verdere prijsontwikkeling van het voer. Met verder normale weersomstandigheden zullen de prijzen van gerst en tarwe verder dalen en dus ook de kostprijs van de brok. Mogelijk is er vanaf de herfst zelfs ruimte voor lagere voerprijzen onder invloed van een ruim aanbod van bietenpulp en palmpitschilfers.

Prognose: stabiele prijs.

Eén reactie

  • farmerbn

    Het is erg droog in Frankrijk en kunstmest wordt niet opgeneomen. Ik verwacht een zeer kleine graanoogst incl mais. Graan zal niet goedkoper worden maar duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.