Rundveehouderij

Achtergrond 2228 x bekeken

Prijs slachtkoeien stabiel ondanks ruim aanbod

De aanvoer van slachtrunderen blijft groot op de Nederlandse veemarkten. Op de veemarkt in Bunnik werden maandagochtend 194 slachtkoeien aangeboden. De laatste keer dat er zoveel dieren werden aangevoerd in Bunnik was eind maart 2011.

Ook voor de komende weken wordt een ruime aanvoer aan slachtkoeien verwacht. De redenen daarvoor zijn inmiddels wel duidelijk; koeien uit de stoppersregeling komen de komende weken los en ook vanwege het fosfaatreductieplan worden nog altijd extra slachtkoeien op de veemarkt aangeboden.

Toch komen de prijzen, ondanks de grote aanvoer, niet van hun plek deze week. De prijs voor een O-kwaliteit slachtkoe blijft staan op € 2,30 tot € 2,70 per kilo geslacht gewicht. Een worstkoe van 1ste kwaliteit brengt € 1,75 tot maximaal € 2 per kilo op. Ook de andere prijzen bleven stabiel, maandagochtend in Bunnik.

Het ruime aanbod aan slachtrunderen is ook terug te zien in de slachtcijfers. Uit deze cijfers van rijksdienst RVO.nl blijkt dat het aantal slachtingen al het hele jaar boven de aantallen van vorig jaar liggen. In week 10 werden 17.575 runderen geslacht. In totaal werden in de eerste tien weken van het jaar al 160.000 runderen geslacht. In diezelfde periode vorig jaar waren dat nog 114.000 dieren.

Dat de prijzen ondanks het ruime aanbod stabiel blijven, komt door de vlotte handel. Er gaan nog altijd veel koeien naar slachterijen in het buitenland. Toch melden ook de binnenlandse slachterijen zich wat nadrukkelijker op de markt. Hier en daar lukt het om wat extra in de overvolle slachtprogramma’s te drukken.

Prognose: prijsdruk blijft.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien Bunnik vindt u in Boerderij op Maat:  

Koeien
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.