Rundveehouderij

Achtergrond 21 reacties

‘Luister naar de natuur’

Voor de achtste keer vindt dit voorjaar een serie landbouw- en voedseldialogen in de Rode Hoed plaats. Op de derde avond (22 maart) spreekt daar onder meer melkveehoudster Welmoed Deinum uit het Friese Sondel. Haar kernboodschap: luister naar de natuur.

Samenwerken met de natuur, daar is Welmoed Deinum (23) elke dag mee bezig. Zij heeft samen met haar ouders een biologisch-dynamisch melkveebedrijf in het Friese Sondel. Die samenwerking met de natuur levert veel op, zegt ze. Bijvoorbeeld robuuste koeien met een hoge weerstand. En, ook erg belangrijk, een goed rendement. De hoge melkprijs – 52 cent per liter in 2016 – maakt de relatief lage melkproductie (5.800 liter per koe per jaar) meer dan goed.

Deinum is een van de sprekers op de derde avond van de debatserie It’s the Food, my friend!, in de Rode Hoed in Amsterdam. De serie zoomt in op de transitie van ons voedselsysteem. Vernieuwers krijgen in deze editie van de serie het woord.

Welmoed Deinum: “Onze koeien zijn vrijwel nooit ziek”. - Foto: René den Engelsman
Welmoed Deinum: “Onze koeien zijn vrijwel nooit ziek”. - Foto: René den Engelsman

Op het bedrijf geldt een aantal basisprincipes. “Wij proberen zoveel mogelijk mee te werken en in te spelen op natuurlijke processen. Bij ons kalven alle koeien in het voorjaar af. Na het afkalven hebben koeien behoefte aan vers, eiwitrijk gras. Zo groeit de melkproductie mee met het gras. De natuurlijke cyclus van de koe en die van de grasgroei sluiten in onze bedrijfsvoering naadloos op elkaar aan. Precies zoals in de echte natuur.

Daar zijn wij constant mee bezig. Bijvoorbeeld via de bemesting met ruige stalmest. Dat geeft meer organische stof, goede bacteriën en regenwormen. De bodem bevat daardoor meer lucht en dat is gunstig voor de grasproductie, zowel in natte als droge perioden.”

‘Niks is goedkoper dan vers gras’

“Wij hebben een echte graasboerderij, onze koeien lopen bijna negen maanden per jaar buiten, meestal dag en nacht. Dat is goed voor het welzijn van de dieren en voor ons kostenverlagend. Niks goedkoper dan vers gras. Melk van vers gras levert melk met veel gezonde Omega 3-vetten. Wij maken gebruik van stripbegrazing. Onze koeien krijgen vijf keer per dag een nieuw stuk gras. Zo grazen ze het hele weiland goed af. Dat zorgt voor een gezonder bodemleven, omdat de bodem minder kaal is.

Onze koeien krijgen een waar oerdieet. Gras is het hoofdbestanddeel, daarnaast een klein beetje luzerne. Van nature eten koeien geen granen, ze kunnen het simpelweg niet verteren. In de gangbare melkveehouderij worden granen daarom eerst bewerkt. Dat vinden wij niet natuurlijk. Sinds wij zijn gestopt met granen, is de melkproductie logischerwijs omlaag gegaan. Daar staat tegenover dat de koeien gezonder zijn, minder klauwproblemen hebben en de vruchtbaarheid is verbeterd. Die voordelen zijn voor ons belangrijker, ook financieel gezien.”

Gestopt met antibiotica

“Wij gebruiken geen antibiotica. Ons bedrijf is gecertificeerd antibioticavrij. Daarvoor krijgen wij een plus op de melkprijs. Met geneesmiddelen kun je een koe oplappen, maar uiteindelijk blijft het dier zwak. Daarom zijn we helemaal met antibiotica gestopt. Via selectie is de weerbaarheid van onze veestapel afgelopen jaren sterk verbeterd. Buiten de periodieke bezoeken zien wij onze dierenarts nooit. Die kostenpost hebben wij dus niet.

Wij doen alles zoveel mogelijk zelf. Zo kunnen wij de kwaliteit van onze biologisch-dynamische producten garanderen. Wij maken volle yoghurt en kefir van onze rauwe melk. Hygiënisch werken is daarbij een basisvoorwaarde. Door het zelf te doen, weten wij dat niet van onze uitgangspunten wordt afgeweken. Wij kunnen met recht zeggen dat onze producten voor 100% verantwoord en duurzaam zijn.”

Welmoed Deinum spreekt op woensdagavond 22 maart in de Rode Hoed in Amsterdam.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als je dit artikel als gangbare boer leest, krijg je een beetje hekel aan Welmoed. Ze praat zoals Thieme en ik twijfel of alles wat ze zegt ook waarheid is. Jammer dat ze haar uitgenodigd hebben in de rode hoed maar ze past wel precies in het plaatje van de organisatie.

 • veelust

  Het is wel mooi om een melkprijs van 51 te roepen maar dat zegt niet zo veel.
  Zou liever een financieel totaal plaatje zien van alle kosten en opbrengsten.Geen antibiotica, zou raar opkijken als ik bij mijn huisarts komt met een longontsteking en hij zegt je moet maar zien want we gebruiken geen antibiotica meer. Dat neemt niet weg dat verantwoord antibiotica gebruik wel een pre is. Vraag me ook wel af of het dierwelzijn niet in het geding komt om bij 0 antibiotica.

 • frl

  Ik vindt het juist prachtig dat iemand zijn eigen visie heeft, ipv wat de buurman doet doen wij ook, Welmoed veel succes.

 • sjoerddehoop1

  Het is soms een cultuurschok om een verhaal te horen van een jonge boerin die met veel energie en creativiteit, in de voetsporen van haar ouders, de Biologisch Dynamische landbouw verder vorm en inhoud geeft. Ik kan daar als 55+er zeer van genieten en wens haar alle succes.
  De loyaliteit met de gangbare landbouw is zeer groot. Niet alleen veel boeren maar helaas ook in het onderwijs en landbouwkundig onderzoek is een grote meerderheid die daaraan vasthouden.
  De enige remedie is kijken en luisteren naar het andere verhaal in De Roode Hoed of er zelf thuis voorzichtig mee aan de slag gaan.

 • alco1

  De enigste manier van biologisch voor de toekomst is met de strontkar door de stad om de kringloop ook echt sluitend te houden.

 • Bennie Stevelink

  Het eerste wat in de Rode Hoed duidelijk gemaakt moet worden is dat biologische landbouw alleen kan bestaan door de kunstmest van de gangbare landbouw.
  Verder zit in het verhaal een tegenspraak: "door geen graan meer te voeren zijn er minder klauwproblemen". Het woord "minder" impliceert dat er nog wel klauwproblemen voorkomen. Tegelijk wordt gesteld dat er nooit antibiotica wordt gebruikt. Hoe behandelt zij een tussenklauwontsteking?

 • simpel boerke

  Dat er geen antibiotica gebruikt wordt wil nog niet zeggen dat je diervriendelijk bezig bent. Er wordt niets verteld over extra uitval of doodzieke dieren (bijv baarmoederontsteking of coli) die met een simpele antibiotica kuur geholpen kunnen worden. Geen antibiotica gebruik lijkt mij geen doel op zich, maar ik neem aan dat het gebruik laag kan zijn als er niet veel van de koeien gevraagd wordt bij een lage produktie.

 • Mtstermors1

  Zonder antibiotica is lastig maar heel weinig kan wel. Want voeding word door de meeste veehouders onderschat hoeveel invloed dat heeft. Op Vers gras kun je gewoon het makkelijkste melken dat klopt gewoon

 • gerben5

  Ben benieuwd wat het celgetal en vervangings % is

 • pijkle@hotmail.com

  @ Bennie, hoe kom je erbij dat bio kunstmest uit de gangbare sector nodig heeft? Wat heeft dit met elkaar te maken? De biologische sector zou prima zonder hulp van gangbaar kunnen renderen, sterker nog, de opbrengsten zullen zelfs verbeteren door gezondere mest. Maar er zijn momenteel nog te weinig veehouders om mest aan de biologische akkerbouw te verkopen, hierdoor zijn ze in onze huidige met kunstmest opererende roof-landbouwsysteem en consumenten die nog te weinig waarde hechten aan de 3 p's, people planet purpose.
  En ja en ook in de biologische veehouderij is er wel eens een koe met een klauw of ander gezondheidsprobleem, maar meestal komt dit toch nog door verkeerde omstandigheden en of management. Zo ken ik eerlijk gezegd geen bio bedrijf met tussenklauwontsteking en of mortelaro. Dit zijn toch echt management/voedingsproblemen.

 • Bennie Stevelink

  @Pijkle, er zijn de laatste maanden hier bij Boerderij.nl uitgebreide discussies gevoerd over de mineralenstromen in de landbouw. Eerder stond ook bij Foodlog hier al een artikel over. Daaruit kwam onweerlegbaar naar voren dat de biologische landbouw alleen kan bestaan dankzij de kunstmest van de gangbare landbouw. Deze discussies heb jij blijkbaar gemist.

  Verder stel je dat gezondheidsproblemen ontstaan door verkeerde omstandigheden. Bij gezelschapsdieren en bij mensen wordt twee keer zo vaak antibiotica gebruikt dan bij gangbare melkkoeien. Als antibioticagebruik door slechte omstandigheden komt hoe slecht zijn de omstandigheden van honden, katten en mensen zelf dan wel niet?

 • Genie

  Wij zijn gangbaar, hebben vrijwel nooit zieke dieren en gebruiken heel weinig antibiotica. Alleen als het accuut nodig is. Minder dan bij mensen gebruikelijk is.

 • geen boer

  ze bezet doelbewust een nichepositie en ze weet het goed te verkopen. Prima dat er klanten zijn die meer willen betalen voor een inefficiëntere productiemethode. Alle succes toegewenst!
  Biologisch als oplossing voor wat voor probleem dan ook zien is echter een grote fout. Wereldwijd gezien biedt het geen enkele oplossing, nergens voor. Behoeftevoorziening voor een (heel) klein smaldeel kapitaalkrachtige consumenten, maar daar houdt het op.
  Ik zou trouwens niet graag koe bij Welmoed zijn, maar dat terzijde.


 • Bennie Stevelink

  @A1967, het verschil waar in het genoemde artikel over gesproken wordt heeft niets te maken met wel of niet biologisch zijn maar met veel of weinig vers weidegras. Lees de reacties bij het artikel maar eens.

 • Bennie Stevelink

  @geen boer, jij slaat de spijker op de kop: biologisch is een prima marketing product wat beantwoord aan de emotionele behoefte van een deel van het volk.
  Tegelijk biedt het rationeel geen enkele oplossing voor duurzaamheidsproblemen bij voedselproductie.

 • A1967

  Dus het artikel van mijn link klopt niet?

 • haj146

  Vraag me af of zij ook last heeft van salmonella bijvoorbeeld. Al dat weiden... Prima verhaal maar vertel daar in die Rode Hoed ook dat dit voor een enkeling is weg gelegd. de meeste bedrijven kunnen dit simpelweg niet toepassen.
  Succes verder, goed verhaal en out of the box denken is nooit verkeerd!

 • leo,s vriend

  Pijkle, jij kent geen bio bedrijf met mortelaro of tussenklauwontsteking?
  Dan ken jij waarschijnlijk weinig bio bedrijven.

 • leo,s vriend

  Welmoed schrijft: Via selectie is de weerbaarheid van onze veestapel afgelopen jaren sterk verbeterd.

  Hoe zie je die selectie?? zwaar zieke koeien gewoon laten creperen in plaats van behandelen?
  Je maakt mij niet wijs dat je diervriendelijk kan selecteren op deze manier.

 • koestal

  Hoe kun je de weerbaarheid van koeien vergroten ? gelul

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.