Foto: Fotostudio Wick Natzijl RundveeAchtergrond

Prijs A-brok kan nog iets stijgen

Op basis van ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt kan de prijs van A-brok nog enkele tientallen centen stijgen. Dit verwacht veevoeradviesbureau Stigevo.

De verwachting is dat de prijs stijgt naar € 21,00 omstreeks april. De periode april/juni wordt echter cruciaal voor het uiteindelijke prijsniveau. In veel gevallen is dat een periode met vaste prijzen. Het is de periode met het kleinste aanbod van grondstoffen, terwijl de dekkingsgraad van grondstoffen bij de industrie vaak te wensen overlaat.

Wat de grondstoffenmarkt betreft, blijven de belangrijkste grondstoffen aan de krappe kant. Dit zijn achtereenvolgens bietenpulp, citruspulp, sojahullen en raapschroot. Alternatieve grondstoffen zijn in dit verband granen, zonnepitschroot en tarwegries. Een bekend verschijnsel op de grondstoffenmarkt is de prijsstijging tussen Pasen en Pinksteren. De ingrediënten hiervoor zijn dit jaar aanwezig.

Gerst deels vervangen door mais

De A-brok bestaat voor 45-50% uit gerst en mais. Gerst wordt de komende maanden voor een deel vervangen door mais. Overigens is de EU-balans van mais dit seizoen aan de krappe kant, terwijl de gerstbalans zeer ruim is. Tarwe is inmiddels te duur, maar rekent wel goed in de eiwitrijke voeders.

Beheer
WP Admin