Rundveehouderij

Achtergrond 2170 x bekeken

Nederland voert zuivelexport op binnen en buiten EU

Van het forse volume extra melk dat Nederland vorig jaar heeft geproduceerd, ging het grootste deel de grens over. Van deze export blijft weer het meeste binnen de Europese Unie. Dat gaat met name op voor producten als kaas en boter.

Daarmee presteerde Nederland vorig jaar weer uitstekend, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Uit de cijfers blijkt dat de groei van de kaasexport prima tred hield met de groei van de melkproductie en daar zelfs nog iets bovenuit steeg. Er werd vanuit Nederland 10% meer verkocht naar andere landen binnen de EU, wat goed is voor 672.000 ton (+ 62.000 ton). De boterexport steeg zelfs met meer dan 20%, tot een totaal van ruim 170.000 ton (+30.000 ton). De voornaamste bestemmingen waren Duitsland, Frankrijk en België.

Nederland grootste kaasexporteur EU

De kaasexport naar bestemmingen buiten de EU steeg over heel 2016 met bijna 4% tot krap 138.000 ton. Daarmee was Nederland de grooste kaasexporteur in de EU. De belangrijkste bestemmingen waren: Japan (24.000 ton, de VS (16.0000 ton), Algerije (12.700 ton en Mexico (12.000 ton). De boterexport naar landen buiten de EU was met 20.800 ton iets lager dan vorig jaar. De belangrijkste markten waren Singapore, Japan en de VS.

Ook grootste in vollemelkpoeder en condens

Behalve van kaas was Nederland ook de grootste EU-exporteur van vollemelkpoeder en condens. De uitvoer van volle melkpoeder was met 145.500 ton een fractie hoger dan die in 2015. De grootste exportmarkten waren Koeweit, Cuba en Angola, relatief exotische markten, maar kennelijk wel aantrekkelijk voor de Nederlandse handel.

De export van condens kreeg een gevoelige tik na het record van 2015. Van 250.000 ton zakte de uitvoer in naar een goede 200.000 ton. De ingedikte melk gaat vooral naar Afrikaanse en deels ook Aziatische markten.

De belangrijkste weipoedermarkt was China. Dat land nam bijna de helft van de totale Nederland weipoederexport buiten de EU (61.000 ton) af.

Of registreer je om te kunnen reageren.