Rundveehouderij

Achtergrond 13 reacties

Marges in fosfaatplan zijn flinterdun

De GVE-regeling, de stoppersregeling en het voerspoor moeten minimaal 6,6 miljoen kilo fosfaat opleveren om onder het fosfaatplafond te blijven. Alleen dan komt derogatie vanaf 2018 in zicht. Of de veiligheidsmarges groot genoeg zijn, is echter de vraag.

De derogatie is gered. Tenminste, voor 2017. Om er een te krijgen voor 2018 en verder moet de melkveesector dit jaar onder het fosfaatplafond van krap 85 miljoen kilo blijven. Dat moet gebeuren via drie wegen:

 1. minder fosfor in het voer, oftewel het voerspoor;
 2. minder vee op de bedrijven, ook bekend als de GVE-regeling;
 3. subsidie op versneld stoppen van de melkveetak.

Dit moet respectievelijk 1,7, 4 en 2,5 miljoen kilo fosfaat opleveren, in totaal 8,2 miljoen kilo fosfaat. Er is volgens Martijn Van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, 6,6 miljoen kilo nodig om onder het plafond te blijven in 2017. Dus is er volgens hem een ruime marge. Die is nog wat groter vanwege de hierin niet meegerekende opbrengst van het voerspoor varkenshouderij.

Voerspoor wankel pad in melkveehouderij

Het verleden leert echter dat het voerspoor in de melkveehouderij een wankel pad is. Bij LTO en Nevedi's convenant voerspoor van 2011 zouden de melkvee- en varkenshouderij beide in 2 jaar tijd 10 miljoen kilo fosfaat reduceren. De varkenshouderij leverde conform doelstelling, de rundveehouderij bij lange na niet. De staatssecretaris vertrouwt erop dat de voersector het dit keer netjes regelt. Zo niet, dan komt hij voor 15 mei met een wettelijke regeling, tenzij in het eerste kwartaal van dit jaar al 20% van de doelstelling, dus 340.000 kilo reductie, gerealiseerd wordt.

Standstill-maatregel FrieslandCampina drukt voeraanvoer

Normaliter een redelijke inzet, maar ditmaal rekent Van Dam buiten de waard. In het eerste kwartaal kunnen 4 van de 5 melkveehouders al niet meer onbeperkt melken door de ‘tijdelijke standstill-maatregel’ van FrieslandCampina. Dat drukt de voeraanvoer geheid met een paar procent, meer dan voldoende om dat streven van 340.000 kilo fosfaat te halen. Daarmee verdwijnt een wettelijk afgedwongen voerspoor uit beeld. Daardoor kan vanaf 1 april het fosforgehalte in het voer weer omhoog om de voerprijs te drukken. Uiteindelijk wordt zo misschien de helft van het voerdoel gehaald, met als resultaat een gat van 850.000 kilo fosfaat.

Stoppers voeren zo laat mogelijk koeien af

De opkoopregeling moet 2,5 miljoen kilo fosfaat op jaarbasis opleveren. Dat zijn grofweg 56.000 koeien. De aanmelding voor de eerste tranche, groot €12 miljoen, sluit 3 maart. Bij een subsidie van €1.200 per koe worden maximaal 10.000 koeien uit de markt genomen. De toegewezen koeien moeten 12 mei weg zijn. Stoppers zullen ze zo laat mogelijk afvoeren, want elke afgeleverde kilo melk rendeert. De eerste tranche levert zo grofweg 10.000 koeien x 45 kilo fosfaat/jaar * 7,5/12 (7,5 maand minder productie) = 281.500 kilo fosfaat op.

Als de resterende 46.000 koeien gemiddeld op 1 augustus weg zijn, levert dat nog eens 46.000 x 45 x 5/12 = 862.500 kilo fosfaat op. Daarmee veegt de stoppersregeling in 2017 ruim 1,1 miljoen kilo fosfaat weg. Dat is ruim 1,3 miljoen kilo minder dan begroot, wat het totale tekort al op 2,2 miljoen kilo fosfaat brengt.

Nog meer druk op GVE-regeling

Daarmee is de hele marge van de staatssecretaris in theorie al meer dan opgeslurpt. Dat legt nog meer druk op de GVE-regeling. Maar wat als de melkprijs stijgt en meer veehouders dan vooraf geraamd meer koeien blijven melken? Dan wordt ook die beoogde 4 miljoen kilo niet gehaald, komt de fosfaatproductie 2017 boven het fosfaatplafond uit en trekt Brussel alsnog een streep door de derogatie van 2018 en verder.

Laatste reacties

 • John*

  fosfaatreductie via krachtvoer is idd het wankel gebied. De koeien die makkelijk krachtvoer omzetten in melk blijven en worden zelfs extra gevoerd om toch maar die hoeveelheid melk met minder gve's te maken.. op melkveebedrijven zal eerder meer fosfaat met krachtvoer aangevoerd worden dan minder. De ruwvoer (kringloop) koeien met lage productie ruimen nu immers t veld. Àchteraf was een regeling op de fosfaataanvoer per bedrijf beter geweest.

 • EMERGO!

  moe wordt je toch van dit soort artikelen!
  eerst halleluja verkondigen dat er een akkoord is, nog voordat het wettelijk verankerd is, de poten eronder vandaan zagen.
  Zeg dan gewoon eerlijk waar het op staat in een opiniestuk. geef je gegronde mening! als het namelijk allemaal zo moeilijk is om derogatie te behouden, zijn we er volgens mij beter mee hem te laten gaan!
  een heleboel veehouders lopen namelijk niet tegen de stikstofplafonds aan, maar tegen de hoge Pal getallen in de grond. Ze moeten op basis van fosfaat dus mest afvoeren omdat ze in neutrale en hoge fosfaatklasses vallen. hierdoor haalt men niet de 250 kilo forfaitair, maar slechts 200 of 220 kilo. daardoor is de stap naar 170 kilo zonder derogatie veel minder groot als een ieder doet geloven.
  Bovendien zal een verlies van derogatie niet enkel ten koste gaan van de rundveehouderij maar meer van de intensievere varkenshouderij, zeker als de melkprijs zo blijft!
  Dat zijn de feiten!

 • Dutchdairy

  Dit plan is waanzin, puur moord, er wordt over koeien gepraat alsof het dingen zijn. 10.000 dan en 10.000 dan . Belachelijk ik schaam me rot voor onze sector, triest dat door wanbeleid van de overheid heel de sector moet toezien en hopen dat er iets van terecht gaat komen!

 • info519

  gelukkig is het bex voordeel ruim 10% in 2016 dus wat is het probleem?

 • 344412

  Onzin artikel, het gaat om de trend, en om de hoeveelheid GVE's eind 2017. Natuurlijk niet om het gemiddelde in 2017, als dat zo is moet je niet in maart beginnen, en dan ook nog eens gefaseerd. Flut artikel, ondermijnd vertrouwen en daadkracht.

 • j.verstraten1

  344412 ik kan het zo mooi niet verwoorden.
  Daarbij, het gaat om het fosfaatgehalte in het voer, in verhouding tot het eiwit. Niet alleen over de tonnen voeromzet. Aantal koeien x excretie = fosfaatproductie.

 • Bennie Stevelink

  Ondanks dat ik veel graskuil voer en weinig soja gebruik heb ik in 2016 een BEX-voordeel P2O5 gehaald van 8%.
  Er is dus nog hoop.

 • gerrit.lammertink1

  Met zulke "vrienden" ben je geen vijanden meer nodig!

 • driepint

  Als RFC nu al een standstill afkondigt, dan hoeven we niet bang te zijn dat de melkprijs gaat stijgen. In het kader van maatschappelijke verantwoording (en omdat het hen wel uitkomt) zal de melkprijs niet skyhigh worden bij RFC.

 • massan

  @Bennie Stevelink
  Wat heeft het BEX-voordeel voor invloed op het vaststellen of dat we onder het fosfaatplafond zitten. Dit wordt toch helemaal niet meegenomen in de berekening omdat kringloopwijzer niet is geborgd?
  Had Van Dam maar gezorgd dat dit versneld geborgd was i.p.v. alle energie te steken in een onzinnig fosfaatreductieplan.

 • farmer135

  het is belangrijk dat de voerfabrikanten nu hun verantwoordelijkheid nemen, en ermee aan de slag gaan

 • Wesseling76

  Allemaal weer lekker duidelijk en veilig. Laten we eens denken in oplossingen en niet in problemen. Derogatie er af. iets meer mest de verwerking in. oke hogere kosten. maar geen open einde meer. kunnen we gewoon zelf onze kosten uitrekenen. en niet steeds door de overheid beteugeld worden. Een vrije markt. En waarom moeten we de stoppers geld geven om te stoppen. is dat een eerlijke markt?? Geen derogatie is geen fosfaatrechten. laten gaan voor geen regels!! En dan gaan strijden voor evenwichtsbemesting

 • Er is fosfaat tekort in de Noordzee en in de wereld. Schiphol probeert fosfaat uit de vliegtuigen te halen om dit tekort aan te vullen. Een veel gehoorde klacht is fosfaat tekort bij hoog productief rundvee. Waar zijn we mee bezig?

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.