Rundveehouderij

Achtergrond 21 reactieslaatste update:15 feb 2017

Kalversterfte: petitie naar FrieslandCampina

Om de kalversterfte terug te dringen is Dier&Recht een petitie begonnen.

Maandag 13 februari luidde de organisatie de noodklok over 13,3% kalversterfte. Deze cijfers zijn afkomstig van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Het doel is de petitie te overhandigen aan FrieslandCampina.

FrieslandCampina denkt mee over oplossingen

Hoewel FrieslandCampina niet verantwoordelijk is, wil de zuivelcoöperatie wel meedenken over oplossingen. “Wij zien ook dat de cijfers rondom kalversterfte toenemen. Daarom schenken we al specifiek aandacht aan dierenwelzijn in Focus Planet en is er speciaal aandacht voor de kalveren. Het is als sector onze taak om iets te doen. Je wilt niet dat melk of zuivelproducten een negatief beeld opwekken. Daarom moeten we ook bereid zijn om mee te denken over oplossingen.”

Uitleg over sterftepercentage

De Gezondheidsdienst voor Dieren zegt in de Volkskrant dat de sector aandacht heeft voor de kalversterfte en geeft aan dat er diverse initiatieven genomen zijn om de opfok van jongvee te optimaliseren. Op de website van de Gezondheidsdienst voor Dieren is een bericht geplaatst dat uitleg geeft over de berekening van het sterftepercentage.

Laatste reacties

 • Trot

  misschien wel dank zij fosfaatplan

 • agratax(1)

  Ik hoorde op Radio Oost "Hoge kalversterfte mogelijk veroorzaakt door snelle groei van de bedrijven". Ik denk dat we met dezelfde zekerheid kunnen beweren, dat de sterfte komt door fosfor arm voer om de fosfaat in de mest terug te dringen. Er is dan ook maar een oplossing om dit probleem te tackelen "Gedegen onderzoek van de dode dieren en de niet gestorven dieren. De bedrijfsgrootte behoeft geen oorzaak te zijn van de hoge kalversterfte, indien met zich houdt aan de protocollen m.b.t. geboorte en opfok.

 • farmerbn

  Ik zou de kalversterfte anders uitrekenen: Als er 100 kalveren worden geboren en 5 zijn/gaan dood dan heb ik 5% kalversterfte. Waarom anders uitrekenen? Kalveren zonder oornummer zijn toch ook kalveren? Waarom de dode kalveren delen door alleen die kalveren die aanwezig zijn op het bedrijf? Kalveren die verkocht zijn , zijn toch ook geboren?

 • erardus1

  Dus als ik minder jongvee aanhoud gaat mijn kalversterfte om hoog! Als mijn koeien langer op het bedrijf blijven en ik minder jongvee nodig heb. Zegt de GD dat mijn kalversterfte hoger wordt. Wat een waardeloos getal, goede bedrijven gestraft.

 • wmeulemanjr1

  Meende dat bij RFC het 'sterven van dieren' in de melkveehouderij niet erg was, ze zijn immers toch ook laaiend enthousiast over het vermoorden van vele goeie melkkoeien?

 • alco1

  Er worden veel mestkalveren geïmporteerd.
  Die daarvan doodgaan, worden die ook in de percentages berekend van het aantal geboortes in ons land.

 • kleine boer

  Is er een verband met minder antibiotica gebruik? Of smallenberg?

 • mtseshuis

  Kalfjes zijn heilig, maar 160.000 koeien of een veelvoud ervan is geen probleem bij oa Dier en Recht en RFC... rare gedachtegang en als Alco gelijk heeft is het helemaal schandalig, dan zou ik als GD, RFC, Dier en Recht, enz enz dat eerst maar eens rechtzetten...

 • kleine boer

  1,7 mil koeien meen ik elk jaar kalf ? Kom ik nog lang niet aan die 325000 dode kalveren in 13% alco heeft gewoon gelijk .

 • rverheij

  dat is raar? als 325000 dode kalfjes 13 % is, dan wil dat zeggen dat 100% 2500000 kalfjes zijn. in nederland zijn ongeveer 1.6 mlj melkkoeien die lang niet iederjaar n kalfje krijgen, of ze hebben allemaal elk jaar n tweeling dan zou t kunnen kloppen.
  volgens mij word er weer maar eens met twee maten gemeten.

 • kemp01

  Het is inderdaad een waardeloos en misleidend getal. zie uitleg op GD site. voorbeeld 5 kalveren gestorven in 2016 op een bedrijf met 100 koeien. als dit bedrijf 40 kalveren heeft van 0 tot 1 jaar is sterfte % 12.5 (5/40) Had dit zelfde bedrijf maar 25 kalveren aanwezig dan is het sterfte % 20 (5/25) een hele rare manier van een kengetal produceren die heel misleidend is

 • Piet Piraat

  Het zal niet de eerste keer zijn dat de GD misleidend is. De GD is immers al jarenlang een zwaar ongemotiveerde instantie, die er alles aan doet om advies en laboratoriumwerk binnen te slepen. Dat laatste deel, daar hebben ze ook geen concurentie in. Dan is het ook makkelijk om als ongemotiveerd arrogant bedrijf te blijven bestaan. Het zou mij ook niets verbazen als de GD zelf de cijfers naar dier en recht heeft gestuurd.

 • boerindorp

  Oorzaak is inderdaad de gehanteerde rekenmethode, als het aantal gestorven kalveren gelijk blijft, maar het aantal aanwezige kalveren <1 jaar op het bedrijf afneemt, stijgt het % kalversterfte! Dit is dus geen objectieve rekenmethode.
  Volgend jaar zal het cijfer dus nog hoger zijn!

 • j.h.vonk@home.nl

  Terug naar Lagere School. En voor straf voor aan zitten tijdens REKEN LES.

 • alco1

  Maar ondanks alle aantijgingen.
  Laten we ons niet laten verleiden om streef cijfers te noemen.
  Daar worden we met procent weidegang e.d. ook al met om de oren geslagen.

 • Marco22

  Quote rfc "Je wilt niet dat melk of zuivelproducten een negatief beeld opwekken"
  Ja daar zijn dier&recht en aanverwante groene maffia al 24/7 mee bezig. Niet schuwend om getallen en feiten waanzinnig uit het verband te trekken daar help een focus planet ook niet tegen. Iets met gebrek aan dierlijk eiwit.

 • koestal

  Is dit alleen bij de melkveehouders van RFC zo, dus bij de andere zuivelfabrieken is het wel goed ?

 • koestal

  Wat denkt men van het verminderde medicijngebruik en het vaak voorkomen van het Schmallenbergvirus ,waardoor er weer misvormde kalveren geboren worden die geen levenskansen hebben ?

 • leo,s vriend

  koestal, kan allemaal gevolgen hebben, maar dit zijn cijfers over 2015.
  En verminderd medicijnverbruik lijkt me sterk, je mag gewoon een ziek kalf behandelen.Gemiddelde dierdagdosering ligt bij melkveebedrijven op 2,1, terwijl het signaleringsniveau op 4 ligt, en het actieniveau op 6.ofwel, het gemiddelde bedrijf heeft mogelijkheden zat om kalveren( en koeien ) te behandelen.

 • info48

  Zoals bijna altijd zijn de cijfers van D& R "alternatieve feiten", wij dachten dat dat fenomeen door Trump uitgevonden is maar dier & RECHT hanteert deze tactiek al van af het begin; halve waarheden = hele leugens; negeren van de feiten van NVO, gebruiken BEREKENINGEN van de GD en zwijgen in alle talen over de bijtelling van de dode Import ( mest) kalveren.
  Het trieste is dat wij als "vakmensen" daarover tegen ELKAAR klagen en dat ik geen enkele officiële reactie richting maatschappij van de "Vak Organisaties " lees of zie!!!........kunnen we weer klagen dat politici, op basis van dit soort halve waarheden en hele leugens, beleid voeren wat totaal niet aansluit met Dieren en/of Boeren belang

 • farmerbn

  Is dier en recht ook een vriend van voorzitter Calon?

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.