Rundveehouderij

Achtergrond

Vloeibare markt laat kerstdip achter zich

Langzaamaan herstelt de vloeibare zuivelmarkt iets van de feestdagen-dip.

Fabrieken en handelaren kunnen het aanbod aan spotmelk en -room weer iets beter plaatsen. Dit heeft direct een positief effect op de prijzen.

Rauwe boerderijmelk trok de laatste dagen met enkele centen per kilo aan tot 18, soms 20 cent per kilo. Dat is alvast beter dan de 16 cent en minder van vorige week. Ook magere melk levert weer meer geld op. Geen 2 cent of minder, maar 6 cent en soms iets meer. Hetzelfde geldt voor mageremelkconcentraat. Hiervoor wordt € 800 tot € 900 per ton droge stof betaald. De prijs van room herstelt ook goed. Deze week wordt zo’n € 4,20 per kilo betaald, tegen vorige week zo’n € 3,70 tot € 3,90.

Ver vooruit gekeken wordt dezer dagen nog niet. Veel product is geplaatst voor week 1 van het nieuwe jaar. Wat daarna komt, is nog afwachten. De handel in poeders en kaas ligt ondertussen nog vrijwel helemaal stil.

Melkaanbod

Grote vraag is wat het melkaanbod in het nieuwe jaar gaat worden. Grote verwerkers als FrieslandCampina en Arla hebben aangekondigd dat ze de uitbetaalprijzen aan de leden met goed 4 cent per kilo gaan verlagen. Dat leidt tot gemopper onder de leden, maar velen lijken nog niet onder de indruk van deze verlaging en ook niet van zins om daarom de productie te beperken. Blijkt deze inzet breed gedragen, dan zal er aanhoudende druk zijn op de zuivelmarkt en zullen prijzen verder dalen, is de inschatting.

Prognose: licht herstel vloeibaar product, maar blijvende prijsdruk poeders en kaas.

Klas van der Horst

Of registreer je om te kunnen reageren.