Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs slachtkoe kruipt iets omhoog

Een goede handel in slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden woensdagavond.

Verschillende prijzen gingen door de goede handel wat omhoog. Zo sluit de veemarkt in Leeuwarden met relatief hoge prijzen het jaar af.

De vlotte handel wordt gesteund door een duidelijk minder ruim aanbod dan in de voorbije week. Dat er wat minder dieren werden aangevoerd had volgens handelaren als oorzaak dat het maar een halve week is. Dieren die echt weg moesten, zijn in de weken hiervoor al naar de veemarkt of de slachthuizen gebracht. Op de veemarkt van woensdagavond werden 334 koeien aangevoerd. Dat waren er dik 200 minder dan vorige week.

Een iets minder ruime aanvoer trok de prijs voor een P-kwaliteit slachtkoe met 5 cent omhoog. Daarmee komt de prijs weer op € 2,50 tot € 2,90 per kilo geslacht gewicht. Qua mutatie laat de markt exact dezelfde beweging zien als in week 52 van vorig jaar. Hoewel de prijs toen ook met 5 cent steeg, gebeurde dat wel op een duidelijk lager niveau: € 2,30 per kilo geslacht gewicht.

Hoe de markt zich de komende weken gaat vormen, is moeilijk in te schatten. Het fosfaatrechtenstelsel is vanaf volgende week van kracht en dat gaat ongetwijfeld invloed hebben op het aanbod aan slachtkoeien. Wat de exacte impact op de aanvoer van slachtkoeien gaat zijn is niet duidelijk, maar de meeste dieren die weg moesten zijn al wel weg, schatten handelaren.

Prognose: stabiele markt.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vindt u in Boerderij op Maat:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.