Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Naderend oudjaar drukt zuivelmarkt omlaag

Alles wijst er in de zuivelmarkt op dat het einde van het jaar nadert, het duidelijkst misschien wel op de vloeibare markt. Daar gaat de spotprijs voor rauwe melk met grote stappen onderuit.

Er is, anders dan bijvoorbeeld vorig jaar, geen tekort aan melk, maar juist een groot overschot. De verwachting is daarbij dat dit overschot na de jaarwisseling nog verder zal toenemen.

Grote vraag is dan waar de industrie heen moet met al die overtollige melk? Het antwoord is waarschijnlijk toch maar verwerken tot magere melkpoeder en room. Dat rendeerde de laatste weken beter dan kaas. Bovendien is er met room en boter altijd nog geld te verdienen, als is het niet meer zoveel als een maand of vier/vijf geleden. Meer dan € 5.000 voor een ton room en € 4.100 voor een ton boter zijn nog altijd goede prijzen. Magere melkpoeder brengt weliswaar weinig op, maar dat is in geval van nood bewaarbaar. En wie geen rauwe melk maar magere melkconcentraat koopt voor € 900 of € 950 per ton, kan nog altijd verdienen aan poederproductie.

Bij zulke cijfers blijft er niet veel geld over voor de boer. Gelukkig voor hem betaalt de zuivelindustie nog altijd hogere prijzen, op basis van oude, lucratievere contracten. De grondstofwaarde van melk is echter hard gedaald, zo meldt ook het Kieler zuivelmarktinstituut. Dat komt tot een prijs van 32,9 cent per kilo. De Duitse kaasmaker Rücker gaat al aardig in die richting, met een november-melkprijs van 36,5 cent.

Eén reactie

  • koestal

    Gebeurt elk jaar,voor de kerst veel vraag naar boter voor Engeland,daarna is de vraag weg en zakken de prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.