Rundveehouderij

Achtergrond

Druk op prijs slachtkoe blijft aanwezig

De handel in slachtkoeien is in balans, maar de prijzen staan wel wat onder druk.

Het aanbod blijft aan de ruime kant, terwijl de komende weken niet volop wordt geslacht.

Op de veemarkt in Leeuwarden verliep de handel redelijk, laten handelaren weten. Hoewel nog altijd relatief veel slachtkoeien worden aangeboden, werden de dieren best goed verkocht. Het valt handelaren op dat vooral de magere slachtkoeien woensdagavond vlot werden verkocht. Toch bleven de prijzen voor deze worstkoeien ook stabiel. De prijs voor een 1e kwaliteit worstkoe staat nog altijd op € 2,20 tot € 2,35 per kilo geslacht gewicht. Ook voor een P-kwaliteit slachtkoe werd dezelfde prijs al een week eerder betaald: € 2,45 tot € 2,85 per kilo.

Het aanbod aan slachtkoeien is deze weken ruim. Niet alleen op de veemarkten worden meer dieren verhandeld, ook in de slachthuizen worden veel slachtkoeien verwerkt. Vorige week werden 16.539 runderen geslacht, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Het is de zesde week op rij dat het aantal runderslachtingen stijgt.

Ruim aanbod slachtkoeien verwacht

Ook voor de komende weken wordt een ruim aanbod aan slachtkoeien verwacht. Dat gaat voor druk op de prijzen zorgen, aangezien slachtdagen weg gaan vallen in verband met de feestdagen. Bovendien is de capaciteit niet in iedere slachterij volop benut, omdat veel werknemers uit Oost-Europa terug naar huis gaan om de feestdagen daar door te brengen.

Prognose: lichte prijsdruk.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vindt u in Boerderij op Maat:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.