Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Donkere wolken blijven samengepakt boven zuivelmarkt

De donkere dagen voor kerst zijn ook in de zuivelmarkt zichtbaar.

De handel is zeer stroef, terwijl er nog altijd veel product beschikbaar is. Verkopers willen niet veel voorraad maken en zetten hun producten daarom af tegen lagere prijzen.

Voor rauwe melk ligt de prijs op de spotmarkt nu tussen de 15 en 17 cent. De Boerderij-notering voor spotmelk af-boerderij daalt dan ook met 2,5 cent naar 16 cent per kilo. Daarmee is de prijs voor rauwe melk in een paar weken tijd gehalveerd. Toch komt de bodem bij het huidige prijsniveau wel in zicht. Het feit dat er zoveel van de prijs is afgegaan, komt vooral door het ruime aanbod.

Vraag en aanbod room niet in balans

Ook de prijs voor room blijft onder druk staan. Een forse prijsval zoals vorige week is niet zichtbaar, maar vraag en aanbod zijn niet in balans. In de Benelux worden soms zaken gedaan voor € 3,90 per kilo. In andere landen liggen de prijzen hier nog iets boven, maar de tendens is hier dalend op de korte termijn.

Kaasmarkt lijkt dieptepunt te hebben bereikt

De kaasmarkt blijft stroef, maar lijkt wel enigszins het dieptepunt te hebben bereikt. De voorbije weken is er veel van de prijs afgegaan. Deze week ligt de prijs voor foliekaas tussen de € 2,00 en € 2,20 per kilo. De Boerderij-notering blijft daar met € 2,10 per kilo tussen zitten. Handelaren merken op dat de kaasmarkt in de voorbije periode behoorlijk murw geslagen is.

Daling melkprijzen kwestie van tijd

In Duitsland hebben verschillende zuivelaars hun uitbetaalprijzen al met 2 cent verlaagd. Het is slechts een kwestie van tijd voordat ook in Nederland de melkprijzen naar beneden toe worden bijgesteld. Hoewel de zuivelmarkt na de jaarwisseling iets kan opveren, wordt in het eerste kwartaal veel melk verwacht. Dat zorgt voor druk op de prijzen.

Prognose: stroeve markt.

Laatste reacties

 • deB.


  Ook een fijne kerst meneer, hopelijk gaat jouw loon evenredig mee naar beneden, kijken of je nog zoveel praatjes hebt, #non info

 • kleine boer

  DeB. op de kleuterschool word al gekeken of je tegen teleurstellingen en veranderingen kan.... in elke sector en alle tijden zijn er veranderingen kun er niet tegen bij een baas gaan werken voor vast loon....

 • deB.

  ...en dan de hele sector overspoelen met nietszeggend nieuws.

  Verbaas me dat ik dan na de kleuterschool nog 4 opleidingen afgerond heb :)

  In geen ene sector gaat het er zo aan toe, zoals in de veehouderij de laatste jaren. NEVER
  Kijk wat een (zelf veroorzaakt) leed er op dit moment is..dit jaar heeft door een aardige melkprijs, veel doen verbloemen.
  Maar kijkend naar volgend jaar, hoop ik met recht voor velen, dat de prijs wat in de benen blijft.
  Want er gaan anders gigantische klappen vallen.

  Dat is mijn achterliggende gedachte met mijn reactie op zo'n redacteur, die zonder inlevende kennis van zaken, klakkeloos schrijft!!

 • kleine boer

  deB. Akkerbouw is goed nu? De fruitboer ook ? Kijk eens hoeveel kleine winkels er nog zijn in de dorpen? Hoeveel banken zijn er nog in een dorp? Hoeveel aannemers gestopt na de slechte tijd? Hoeveel kroegen draaien nog goed?

Of registreer je om te kunnen reageren.