Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Accountants: regel samenwerking om fosfaatrechten voor nieuwjaar

Het jaar van de fosfaatrechten nadert. Accountants adviseren dringend om veranderingen in samenstelling van een bedrijf tijdig te regelen, in ieder geval voor het nieuwe jaar. Anders dreigt afroming van de rechten.

Samenwerking aangaan met een andere veehouder? Bedrijfssplitsing? Overdracht aan derden? Regel het zo snel mogelijk en in ieder geval voor 31 december van dit jaar. Accountants adviseren dit met klem aan melkveehouders aan de vooravond van de invoering van de fosfaatrechten, per 1 januari.

Zelfs een huwelijk kan in sommige gevallen maar beter voor het nieuwe jaar gesloten worden. Sommigen spreken alweer van mesthuwelijken, in navolging van de quotumhuwelijken uit voorbije tijden.

‘Wij schrikken er elke keer nog van hoeveel mensen de boel bij RVO nog niet op orde hebben’

Vanaf de officiële invoering van de fosfaatrechten geldt een afroming van 10% bij overdracht. Ook een officiële samenwerking of een andere manier waarop bedrijven worden samengevoegd geldt als overdracht. Die 10% ben je dan kwijt. Veel mensen zijn zich daar nog onvoldoende van bewust, zeggen accountants van zowel Accon avm als van Countus. “Wij schrikken er elke keer nog van hoeveel mensen de boel bij RVO nog niet op orde hebben”, zei Lubbert van Dellen, directeur van Accon avm donderdag op het landbouwcongres van DCA in Bunnik.

Fosfaatmaatschappen

Specialisten van Countus signaleren iets soortgelijks. Countus-juriste Aagje Tymersma adviseert met klem: “Regel het voor het nieuwe jaar.” Volgens haar zijn er al verschillende fosfaatmaatschappen opgericht.

In de eerste weken van het nieuwe jaar verstuurt uitvoeringsdienst RVO.nl de opgaven van aantallen fosfaatrechten per bedrijf. De knelgevallen zijn dan nog niet bekend, dat komt pas later. Officieel heeft het geen zin om bezwaar te maken tegen deze beschikkingen, mocht er iets niet volgens verwachting zijn.

‘Twintig jaar na de invoering van het melkquotum sprak ik nog boeren die spijt hadden dat ze destijds geen bezwaar hadden gemaakt’

Tymersma adviseert om wel bezwaar te maken. “Wij raden aan: bekijk de beschikking goed en reageer eventueel. Daar heb je zes weken voor. Twintig jaar na de invoering van het melkquotum sprak ik nog boeren die spijt hadden dat ze destijds geen bezwaar hadden gemaakt.”

Zowel Countus als Accon avm binden boeren op het hart om niet langer te wachten op meer informatie, maar nu hun plan te trekken. Van Dellen: “Ik hoor nog heel veel boeren die denken dat het wel meevalt, dat er niet zo veel hoeft te gebeuren. Of die zeggen dat het allemaal nog zo onduidelijk is. Dat is allemaal slachtoffergedrag. De allerergste ziekte die er is in de veehouderij. Het is wél duidelijk!”

1 op 5 kan rechten kopen

Dat hoeft lang niet altijd te betekenen: de gekorte fosfaatrechten terugkopen, zo blijkt. Volgens Countus kan ongeveer 1 op 5 rechten kopen, bij een gemiddeld tekort van 450 kilo. De rest heeft andere opties om het bedrijf te optimaliseren, zoals ander ruwvoer- en jongveebeleid.

Van Dellen: “De € 200 per kilo die je nu hoort, is maar voor een deel betaalbaar. Er is genoeg aanbod. Maar als er tien roepen dat ze willen kopen, zijn er maar drie die het ook kunnen betalen.”

Eén reactie

  • 344412

    Niet ‘kunnen betalen’ maar ‘aan kunnen verdienen’ zou bepalend moeten zijn voor de prijs. Zou je toch ook van boekhouders mogen verwachten. We willen veel te graag op €0 uitkomen, moeten we eens mee ophouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.