Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

‘Voor het eerst iets gekocht wat ik niet ken’

In de nieuwe vleeskalverstal van Adri en Myriam Schoenmakers gaat een biologische luchtwasser de ammoniakuitstoot verlagen. Voor de ondernemers is dat nieuw. Ook het benodigde ventilatiesysteem is wennen.

Adri en Myriam Schoenmakers uit Baarle-Nassau (Noord-Brabant) zijn bijna klaar met de bouw van een nieuwe stal voor 1.000 blanke vleeskalveren. Daarmee staat de teller op 2.300 kalveren, naast een akkerbouwtak van 65 hectare. Het meest opvallende aan de stal die uit één ruimte bestaat met dwarsopstelling, is de biologische luchtwasser. Tegen de achtergevel zuigt een batterij aan ventilatoren de lucht uit de stal en blaast die door de wasser waar bacteriën de stallucht zuiveren van ammoniak.

Waarom heeft u een biologische luchtwasser geplaatst?

“Emissiebeperking wordt ook in de kalverhouderij vaker genoemd en met de plannen van de provincie Noord-Brabant moet straks alles emissiearm zijn. Veel mogelijkheden zijn er nog niet voor de kalverhouderij. Ik wil ook geen technieken met bewegende delen in de put. We doen mee met de Maatlat Duurzame Veehouderij en een biologische luchtwasser leverde veel punten op.”

Myriam (50) en Adri (51) Schoenmakers hebben een bedrijf met 2.300 vleeskalveren en 65 hectare, waarvan 25 hectare eigendom. Schoenmakers gebruikt in totaal 115 hectare grond voor mestafzet in de buurt. - Foto: René Stevens
Myriam (50) en Adri (51) Schoenmakers hebben een bedrijf met 2.300 vleeskalveren en 65 hectare, waarvan 25 hectare eigendom. Schoenmakers gebruikt in totaal 115 hectare grond voor mestafzet in de buurt. - Foto: René Stevens

Wat verwacht u ervan?

“We weten het niet, er is in de kalverhouderij nog weinig ervaring met biologische luchtwassers. Het is voor het eerst dat ik iets heb gekocht wat ik nog niet ken. Maar de leverancier volgt en regelt het allemaal mee. De moeilijkheid is dat we geen constante stroom stallucht hebben om de bacteriën te voeren. Als de stal leegstaat, komt er geen ammoniak door de wasser heen en ook als de kalveren zijn opgezet is het erg weinig. We weten niet wat er dan met de bacteriën gebeurt; misschien moet ik ze met de mesttank wel bijvoeren. Vanwege de luchtwasser ventileren we op onderdruk en is alles automatisch geregeld. Dat is ook nieuw, want in de bestaande stallen met kleine kappen gaat alles handmatig.”

Waren er nog meer investeringen nodig voor de Maatlat?

“Vooral de nieuwe biomassakachel levert veel punten op. De kachel heeft een capaciteit van 250 kilowatt; dat is 2,5 keer zoveel als de oude. Ook is de kachel voorzien van een fijnstoffilter, wat extra punten gaf. Qua onderhoud vraagt deze veel minder werk. Ook hebben we vloerverwarming en is er een lichtstrook van 80 centimeter over de hele lengte van de stal. De meeste van deze investeringen hadden we anders waarschijnlijk ook wel gedaan.”

'We hebben in een gunstige tijd gebouwd, dat scheelt al 10 tot 15%'

Wat heeft u verder gedaan om de bouwkosten te drukken?

“Het belangrijkste is dat we in een gunstige tijd hebben gebouwd, dat scheelt al 10 tot 15%. Ook de omvang maakt de investering per plaats goedkoper. De stal is aangenomen, maar ik was zelf altijd op de bouw. Dat kon ook, omdat we per 1 september een vaste medewerker hebben die de bestaande kalveren verzorgd.”

Hoe heeft u de mestafzet voor de extra kalveren geregeld?

“Alle mest wordt op eigen land en in een straal van 6 tot 7 kilometer om het bedrijf afgezet. De mestkosten stijgen wel iets, maar we verwachten tot niet meer dan € 7 tot € 8 per kalf. Het gaat niet vanzelf, ik investeer veel in goede contacten met grondeigenaren en kan ook andere werkzaamheden voor hun verrichten. Het is vooral een kwestie van vertrouwen.”

Op zaterdag 25 november organiseert de familie Schoenmakers een open dag. Geïnteresseerden kunnen de stal bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur. Het adres is:

Eén reactie

  • koestal

    positief verhaal

Of registreer je om te kunnen reageren.