Rundveehouderij

Achtergrond

Stroeve handel duwt prijs slachtkoe terug

Een tamme vraag en een redelijk ruime aanvoer aan slachtkoeien hebben tot een prijsdaling op de veemarkt in Leeuwarden geleid. Op de markt van woensdagavond 22 november ging de prijs over de hele linie met 5 cent naar beneden.

Het gros van de slachtkoeien die woensdagavond werden verhandeld ging naar slachthuizen in het binnenland. Kopers uit het buitenland waren er nauwelijks. De vraag naar de dieren was wat moeizaam en inkopers waren niet bereid om de prijs te betalen die de afgelopen weken werd gehanteerd. De ruimere aanvoer, 535 koeien in totaal en dus 35 meer dan een week eerder, had hier ook mee te maken. Er werden vooral veel zware koeien aangeboden.

De noteringen voor de slachtkoeien gingen met 5 cent terug. Daarmee kwam de prijs voor een P-kwaliteit koe op € 2,50 tot € 2,90 per kilo geslacht gewicht te liggen. Hoewel de prijs daalt, is het verschil met een jaar terug nog altijd ruim; toen stond de maximumprijs in week 47 nog op € 2,30 per kilo geslacht gewicht. De prijs voor een eerste kwaliteit worstkoe staat na de daling nu op € 2,25 tot € 2,40 per kilo.

Voor de komende weken wordt ook een ruime aanvoer verwacht. Handelaren zien dat er toch nog behoorlijk wat melkvee moet worden opgeruimd met het oog op het fosfaatreductieplan. Dit jaar was telkens aan het eind van de eerste maand van een reductieperiode een duidelijke stijging in de aanvoer van slachtkoeien te zien. Ook de rechtstreekse aanvoer bij de slachterijen zal om die reden ruim voldoende blijven.

De ruime aanvoer zorgt dan ook voor een prijsdruk. Een verdere prijsdaling voor slachtkoeien ligt op de loer. Toch zal de prijs duidelijk boven het niveau van een jaar terug blijven hangen.

Prognose: prijsdruk houdt aan.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vindt u in Boerderij op Maat:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.