Rundveehouderij

Achtergrond

Rustige handel drukt notering slachtkoeien

De prijzen voor slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden doen deze week een stap terug.

Een ruime aanvoer zorgde voor een moeizame handel en dat drukte de prijzen.

Op de markt van woensdagavond 29 november werden in totaal 658 koeien aangevoerd. Dat waren er zo’n 120 meer dan een week eerder. De ruimere aanvoer is volgens handelaren het gevolg van het fosfaatreductieplan. Melkveehouders willen nog snel wat vee wegdoen voor het begin van de maand december. Om diezelfde reden verwachten handelaren de komende week direct een wat minder ruime aanvoer.

Tegenvallende vraag naar slachtkoeien

De vraag naar de dieren viel wat tegen woensdagavond. Buitenlandse inkopers zijn veel minder actief in de handel en dat is direct merkbaar, laten handelaren weten. Omdat ook de rechtstreekse aanvoer bij de slachterijen in Nederland voldoende is, zorgt dit voor een stroperige handel op de veemarkten. Hierin wordt niet direct verbetering verwacht.

Voor een P-kwaliteit koe ging de prijs woensdag met 5 cent naar beneden. De notering komt daarmee op € 2,45 tot € 2,85 per kilo geslacht gewicht. Ook de noteringen voor de andere kwaliteiten gingen met 5 cent terug. Voor een worstkoe van 1e kwaliteit ligt de prijs nu op € 2,20 tot € 2,35 per kilo geslacht gewicht.

Ondanks de daling is de druk nog niet van de ketel. De vraag valt nog altijd tegen en hoewel de komende weken wat minder koeien worden verwacht, ligt het aanbod in vergelijking met andere jaren nog altijd op een hoog niveau.

Prognose: prijs onder druk.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vindt u in Boerderij op Maat:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.