Rundveehouderij

Achtergrond 4133 x bekeken 2 reacties

Nieuwe stal gebouwd op de groei

Dirk en Els Keijzer bouwden op een kilometer afstand van hun oude locatie een nieuw melkveebedrijf, in verband met stadsontwikkeling. Het werd een compleet en efficiënt ingericht bedrijf, voorzien van diverse technieken.

De nieuwbouw van het bedrijf van Dirk en Els Keijzer is nagenoeg klaar. Over enkele weken is het open dag, dus worden de laatste puntjes nog op de i gezet. Het is een plaatje; een ligboxenstal, jongveestal, machineloods en splinternieuwe woning zijn keurig gebouwd en netjes ingepast in de omgeving. Hun oude locatie een kilometer verderop is nodig voor stadsontwikkeling. Ze kunnen straks 220 koeien en 180 stuks jongvee houden.

De ligboxenstal is een 0+6+0-stal met twee voergangen en drie melkrobots. De jongveestal kent een scheiding tussen dieren jonger dan zes maanden en van zes tot achttien maanden. Het oudste jongvee wordt gehuisvest in de ligboxenstal. Bij de ontwikkeling van het bedrijf stond gemakkelijk en efficiënt werken voorop. Zo zijn looplijnen kort en is de stal voorzien van onder andere een vaste mestscheider, elektrische mixers, aparte ruimte om koeien gefaseerd droog te zetten, activiteitenmeting en plaatsbepaling. De ondernemers hadden de bedoeling nu al 150 koeien te melken, maar door de fosfaatregels blijft het aantal steken op 120 koeien.

De nieuwbouw van het bedrijf van Dirk (49) en Els (47) Keijzer is nagenoeg klaar. De ondernemers kunnen hier maximaal 220 koeien melken. - Foto: Peter Roek
De nieuwbouw van het bedrijf van Dirk (49) en Els (47) Keijzer is nagenoeg klaar. De ondernemers kunnen hier maximaal 220 koeien melken. - Foto: Peter Roek

In het hoeverre is dat een probleem?

“Op onze oude locatie molken we op het einde bijna 145 koeien. Bij het maken van de plannen gingen we uit van dit jaar 1,5 miljoen kilo melken, maar dat blijft waarschijnlijk bij 1,2 miljoen kilo. We willen volgend jaar rechten kopen om de productie op te voeren. Het kost geld, net als bij iedereen. Maar we willen de stal niet te lang leeg laten staan.”

Hoeveel heeft de stal per plaats gekost?

“Ik heb het nog niet berekend. Het zal niet weinig zijn, maar je bouwt maar één keer nieuw. We vinden het belangrijk om efficiënt en gemakkelijk te kunnen werken en met de optimale omstandigheden kunnen de koeien goed produceren. Dat we zijn verplaatst heeft daar weinig mee te maken. Ook wij moesten bij de bank aankloppen, hoor.”

Waarom is er gekozen voor een vaste mestscheider?

“Diepstrooisel is goed voor de koeien, daar zijn we van overtuigd. De koeien lopen al sinds december vorig jaar in de stal en dikke hakken hebben we niet meer gezien. Een mobiele mester heeft nadelen in verband met de kans op ziekte-insleep. Het scheiden van de mest gaat goed, maar we zijn nog steeds aan het optimaliseren om de juiste dikke fractie te krijgen. We merken dat onder andere het rantsoen van de koeien van invloed is.”

Gaan de koeien straks in de wei?

“Op de oude locatie deden we aan weidegang, maar dit jaar hebben de koeien voor het eerst binnen gestaan. Met de bouw was het dit jaar niet handig. We moeten nog kijken wat we ermee gaan doen. Waarschijnlijk moet dan ook een weideselectiepoort in de stal komen.”

Terugkijkend, wat is het meeste mee- en tegenvallen?

“De plannen om te verplaatsen zijn al jaren oud, maar vier jaar geleden kwam het in een stroomversnelling. Toch duurde het nog lang om de vergunningen voor elkaar te krijgen. De overgang voor de koeien naar een nieuwe stal en robotmelken is heel goed gegaan. Het was een drukke week, maar de productie ging snel omhoog, door drie keer daags melken en het beter kunnen voeren.”

Op zaterdag 11 november organiseert de familie Keijzer een open dag, van 10.00 tot 15.30 uur. Adres: Laag Dalemseweg 3 in Gorinchem.

Laatste reacties

  • J.Bogers

    Op 13 nov een artikel plaatsen dat er op 11 november een open dag is.....hmmmm

  • EMERGO!

    Open dag was GEWELDIG!
    Bedankt Els en Dirk!

Of registreer je om te kunnen reageren.