Rundveehouderij

Achtergrond

Markt slachtkoeien vaart rechte koers

De stemming op de veemarkt in Leeuwarden verandert nauwelijks deze weken.

Het aanbod aan slachtkoeien blijft redelijk stabiel en de vraag naar de dieren is eigenlijk al een aantal weken gelijk. Dat zorgt voor nagenoeg stabiele prijzen. Deze week maakt de prijs een zijwaartse beweging.

Op de markt van woensdagavond 15 november waren voornamelijk inkopers van Nederlandse slachthuizen actief. Waar dit jaar ook geregeld Duitse partijen koopinteresse in de dieren hadden, was dat deze week niet zo. De prijzen in Duitsland liggen wat lager dan in Nederland, wat het importeren van Nederlands vee voor de Duitse slachterijen niet aantrekkelijk maakt.

Groot prijsverschil met vorig jaar

In de prijzen zat woensdagavond geen beweging. Voor een P-kwaliteit ligt de prijs tussen de € 2,55 en € 2,95 per kilo geslacht gewicht. Het prijsverschil met dezelfde week vorig jaar blijft groot: 65 cent per kilo. Ook de prijs voor een worstkoe van eerste kwaliteit bleef stabiel. Voor deze dieren werd, net als een week eerder, maximaal € 2,45 per kilo geslacht gewicht betaald.

Van extra vraag naar slachtkoeien is volgens handelaren geen sprake. De rechtstreekse aanvoer bij de slachterijen blijft voldoende. Bovendien liggen de prijzen op een dusdanig hoog niveau, dat een verhoging van de noteringen niet snel aan de orde lijkt.

Handelaren durven niet te zeggen hoeveel koeien er nog vanuit de fosfaatreductieregeling op de markt komen. Als hier nog veel koeien vandaan komen, mikken handelaren op midden december. De komende weken blijft het aanbod aan slachtkoeien op de veemarkt nog redelijk stabiel, zo is de verwachting.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vindt u in Boerderij op Maat:  

Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.