Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Nijpend tekort aan boter in Frankrijk

Zondagochtend even een paar verse croissantjes of een baguette halen bij de bakker op de hoek zit er voor steeds meer Fransen nu niet in. Door een tekort aan boter moeten brood- en banketbakkers aan de lopende band hun zaak tijdelijk sluiten, terwijl ook in de supermarkten het botervak leeg blijft.

“We kunnen hooguit 1 ton boter per week krijgen maar we hebben er 3 nodig. Ik heb de meeste van mijn mensen naar huis moeten sturen want er is niets voor ze te doen. Het is de eerste keer in meer dan 30 jaar dat ik zo iets meemaak.” Claude François is boos en verbaasd tegelijk. Plotseling zit zijn bakkerijtje voor luxe koekjes en taartjes zonder boter. “Wij worden volop getroffen want we gebruiken boter van de hoogste kwaliteit die in minder dan 36 uur na het melken van de koeien wordt gemaakt. De laatste tijd is de boterprijs al meer dan verdubbeld, maar nu kunnen we haast niets meer krijgen”, vertelt François aan Le Parisien.

Die Parijse krant besteedt net als de andere Franse media veel aandacht aan een ongekend verschijnsel: het botervak in de supermarkten is grotendeels leeg, terwijl bakkers en andere boterverwerkende bedrijven de machines stil moeten zetten en het personeel technisch werkloos laten verklaren.

Lagere melkproductie

Het tekort aan boter is niet een typisch Frans verschijnsel, want de boterproductie ligt wereldwijd op een laag niveau. In Frankrijk is volgens de statistiekdienst van het landbouwministerie in de eerste 8 maanden van dit jaar 240.944 ton boter gefabriceerd, dat is bijna 6% minder dan een jaar eerder. De Franse melkproductie ligt over dezelfde periode met 16,174 miljard liter ook een goede 2% lager dan in 2016, nadat er over heel 2016 al een daling was met bijna 3%. Dat komt dan ook nog in een tijd waarin boter zijn toch wat slechte ‘vetimago’ is kwijtgeraakt en in veel landen opeens weer als gezond wordt aangeprezen.

Kleine bedrijven stoppen

Voor bedrijfjes als dat van François komt er nog het probleem dat veel ambachtelijke boeren ermee stoppen waardoor ook de kleinere coöperaties of andere zuivelbedrijven die vaak gespecialiseerd zijn in kwaliteitsproducten verdwijnen. Bovendien is het zo dat Fransen ‘notoire’ boterverbruikers zijn. Het gemiddelde gebruik ligt in dit land rond 7,9 kilo per jaar, terwijl het in Oost-Europa niet verder komt dan 2,3 kilo per jaar en Chinezen op dit moment slechts een paar ons boter per jaar kopen.

Vraag in China explodeert

Econoom Gérard Calbrix van de organisatie van zuivelbedrijven Fédération Nationale de l’Industrie Laitière: “De vraag in China explodeert de laatste tijd. De wereldprijs voor industriële boter lag eind september op € 8.000 per ton, terwijl dat in april 2016 nog € 2.500 per ton was. De supermarkten weigeren hun prijzen te verhogen dus nu weigeren de grote zuivelbedrijven hen te leveren. Dan krijg je dus ook daar steeds meer lege vakken.”

In Nederland is geen botertekort, maar de prijzen zijn wel explosief gestegen, laat supermarktketen Jumbo desgevraagd weten.

Lees ook: Basis onder hoge melkprijzen brokkelt rap af en bekijk de actuele boternotering van ZuivelNL via Boerderij Op Maat

Ruud Peys

Laatste reacties

  • halbe

    Dat is dus goed voor de melkprijs zou je denken. Maar Sodiaal VERLAAGT z'n melkprijs voor oktober met 10€/1000 liter. Kennelijk zijn de deze zuivelfabrieken niet in staat om van deze schaarste te profiteren. Alles is dichtgetimmerd met langlopende contracten zodat ze niet hoeven te ONDERNEMEN.

  • Bolder01

    Lang lopende contracten, laat me niet lachen ,Het was toch al lang bekend dat er zoveel gezond vee geruimd zou worden,dat moeten toch die wijsneuzen aan hebben zien komen

Of registreer je om te kunnen reageren.