Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Constante afzet met 380 stuks luxe vleesvee

Maatschap Beijaerts produceert een constant volume luxe rundvlees. In combinatie met lage kosten, levert dat een rendabele stierenmesterij op.

In de openfrontstal van maatschap Beijaerts liggen de Belgisch Witblauwen en Verbeterd Roodbonten relaxed in het stro. De familie heeft in het Zeeuwse dorp Sint Philipsland een stierenmesterij en akkerbouw. “Het heeft voordelen om in een akkerbouwregio vleesvee te houden”, vertelt Frans Beijaerts. “We ruilen een deel van de vaste stalmest met akkerbouwers in de buurt voor stro en dat scheelt mestafzetkosten. Ook is de ziektedruk laag, door een lage veebezetting in onze provincie.”

Voor de afzet van een goede kwaliteit rundvlees houdt Beijaerts voornamelijk Belgisch Witblauwen en Verbeterd Roodbonten. - Foto's: Peter Roek
Voor de afzet van een goede kwaliteit rundvlees houdt Beijaerts voornamelijk Belgisch Witblauwen en Verbeterd Roodbonten. - Foto's: Peter Roek

Opfok en huisvesting

Vanaf 1982 houdt Beijaerts al vleesstieren. Eerst in Halsteren op roosters. Sinds 1998 in strohokken in Sint Philipsland, op een voormalig melkveebedrijf. In 2007 is een openfrontstal gebouwd. In 2010 werd de oude melkveestal afgebroken en is met eigen arbeid een geheel nieuwe vleesveestal gebouwd.

De kalveropfok gebeurt op een gespecialiseerd opfokbedrijf in Overberg (Utrecht). Beijaerts ontvangt de kalveren vanaf een leeftijd van drie maanden en mest de stieren af tot een leeftijd van ongeveer 21 tot 22 maanden oud. “We leggen elke twee weken zes tot acht jonge stiertjes op en schuiven de vaste groepjes steeds door tot aan de hokken met meer ruimte voor slachtrijpe dieren”, legt Beijaerts uit. “Hiermee hebben we een constante aan- en afvoer van stieren.” Soms koopt de maatschap nog wat oudere stieren bij.

Frans Beijaerts

Naam: Frans Beijaerts (63).

Woonplaats: Sint Philipsland (Zeeland).

Bedrijf: In maatschap met vrouw Lea (54), Bart (25) en Elize (22). Ze hebben 380 luxe stieren, hoofdzakelijk Belgisch Witblauwen en Verbeterd Roodbonten. De maatschap verricht ook loonwerk en er is akkerbouw op 28 hectare grond. Het bouwplan bestaat uit 8,5 hectare mais, 7,5 hectare consumptieaardappelen, 4 hectare tarwe, 3 hectare suikerbieten, 3 hectare zaaiuien en 2 hectare plantuien.

Bij aankomst op het bedrijf hebben de stieren van drie maanden oud de gevoeligste periode voor ziektes al achter de rug. “We halen dan ook een dierdagdosering van 0,31. We zorgen ook voor droge ligplekken en goede ventilatie. Het waait hier altijd, dus natuurlijke ventilatie werkt goed.”

Rantsoen

Beijaerts zorgt in overleg met zijn voeradviseur van AgruniekRijnvallei dat de energie- en eiwitbehoefte van het luxe vee in alle groeifasen goed is gedekt. Hierbij ligt de focus op maximale drogestofopname en gebruik van smakelijk voer. Per leeftijdsgroep bevat het rantsoen een specifieke samenstelling met een keuze uit snijmais, perspulp, aardappels en aardappelsnippers. Aangevuld met gekookte bruine bonen voor goedkoop extra eiwit en twee soorten krachtvoer met toegevoegde natuurlijke geur- en smaakstoffen.

In de groeifase ligt de nadruk op karkasgroei, waarbij het rantsoen meer eiwit en minder energie bevat dan in de afmestfase. De jongste stieren krijgen mais, kuilgras en eiwitrijke brok voor een snelle groei. Vanaf een leeftijd van veertien maanden voert Beijaerts meer energierijke bronnen, voor voldoende vetbedekking.

Een uitgebalanceerd rantsoen is in alle groeifasen van belang voor een hoge groei. In de afmestfase is voldoende vetbedekking belangrijk.
Een uitgebalanceerd rantsoen is in alle groeifasen van belang voor een hoge groei. In de afmestfase is voldoende vetbedekking belangrijk.

“Aardappelsnippers en aardappels passen goed, door de smakelijkheid ervan stijgt de voeropname. Voeren van een vleesveestructuurmix met geëxtrudeerd lijnzaad en lijnzaadschilfers, levert een gunstige vetzurensamenstelling op.” Het afmestvoer bevat vitamine E en selenium, en dat gaat oxidatie van het vlees tegen. Het voeren gebeurt drie keer per dag, met een vijzelbak en shovel. De maatschap kan hiermee eenvoudig per leeftijdsgroep een andere rantsoensamenstelling voeren. De krachtvoergift is maximaal 3 kilo per dier.

Vleesafzet: herkomst belangrijk

Sinds anderhalf jaar gaan alle slachtrijpe stieren naar Vleeshandel P. van de Berg. Ze worden geslacht en verder verwerkt in slachthuizen in Dodewaard (Gelderland) en Veenendaal (Utrecht). Het vlees gaat naar slagers in heel Nederland, die de vleeskwaliteit waarderen en herkomst belangrijk vinden. Herkomst wil zeggen: in Nederland geboren, grootgebracht, geslacht en uitgesneden. “We hebben vaste afspraken gemaakt over volume, kwaliteit en prijzen”, zegt Beijaerts die elke twee weken met zijn eigen transportwagen zes tot acht stieren ’s ochtends vroeg naar Dodewaard brengt. “Als het vee minder stress heeft bij transport en er geen lange wachttijd is voor het slachten, verbetert de vleeskwaliteit.”


  • Het Zeeuwse vleesveebedrijf houdt de kosten laag. Een eenvoudige voermethode met een shovel en vijzelbak voldoet prima.

    Het Zeeuwse vleesveebedrijf houdt de kosten laag. Een eenvoudige voermethode met een shovel en vijzelbak voldoet prima.

  • Constante afzet met 380 stuks luxe vleesvee

Jaarlijks laat het Zeeuwse bedrijf circa 230 dieren slachten, het geslacht gewicht varieert tussen 520 en 535 kilo en de voerkosten bedragen € 1,60 per dier per dag. “Van de Berg wil een gegarandeerde aanvoer en kwaliteit en dat kunnen wij bieden.”

Lage kosten

De Zeeuwse maatschap stuurt op lage kosten om de stierenhouderij rendabel te houden. Er is bijvoorbeeld geen dure stroverdeler of voermengwagen. Ook kunnen de maten relatief goedkoop stro inzetten via ruilen van mest voor stro. Dat is belangrijk, want er is circa 1.000 kilo stro per afgemeste stier nodig. “We persen het stro zelf op het juiste moment, want als stro iets is verweerd, absorbeert het meer vocht.” De opslag van grote vierkante strobalen is op de zolders boven de hokken. Het stro wordt vanaf de zolders met de hand in de hokken verspreid.

Ook de investeringskosten van de huisvesting waren laag. “We hebben heel veel zelf gedaan. Dat duurt wel wat langer, maar het is veel goedkoper dan alles uitbesteden.”

Eén reactie

  • NoordHollander

    uiteraard is efficiente bedrijfsvoering van belang;jammer dat de verschillen voor slachtkoeien per kilo en dit soort vee zo gering zijn.............

Of registreer je om te kunnen reageren.