Rundveehouderij

Achtergrond 12 reactieslaatste update:13 okt 2017

Basis onder hoge melkprijzen brokkelt rap af

Terwijl zuivelfabrikanten nog melkprijzen tussen de € 42 en € 45 per 100 kilo betalen, brokkelt de basis onder die melkprijzen in rap tempo af.

De spotnotering voor room is in anderhalve maand tijd bijna € 2.000 per ton in prijs gedaald. De boternotering volgt, zij het minder sterk. Ook de kaasprijs incasseert forse tikken. Foliekaas noteerde begin augustus nog € 3,50 per kilo, nu zit de spotnotering rond de € 3,05 per kilo en de druk omlaag blijft.

In Duitsland ligt de spotprijs voor foliekaas nog veel lager. Dit komt mede door verhalen over grote producenten die aanzienlijke hoeveelheden kaas voor € 2,85 per kilo of nog lager naar Mexico zouden hebben verkocht.

Zuivelbedrijven hebben de hoop dat de markt de komende weken nog iets stabiliseert, maar veel spelers maken zich ondertussen wel op voor een verdere daling van de noteringen. De stemming op de grote voedingsbeurs Anuga in Keulen was deze week dan ook bedrukt.

‘Tekort aan boter met de kerst’

Nog maar enkele weken geleden sprak Arla-topman Peter Tuborgh de vrees uit dat er wel eens te weinig boter zou kunnen zijn voor de kerstdagen. Nu blijken grote producenten plotseling veel meer boter achter de hand te hebben dan verwacht en worden nog het oog op een dalende markt snel nog flinke volumes verkocht.

Niet iedereen wenst nu echter meer te kopen. Zo hebben sommige ijsfabrikanten, die afgelopen zomer bij sterk stijgende prijzen room en boter inkochten, nu fabrieken tijdelijk stilgelegd. Er zit nu toch geen zware druk op de productie.

Zoals gebruikelijk zijn de boter- en roomprijzen het laagst in een land als Polen. Daar ligt de spotprijs voor boter rond de € 5.600 per ton, hier is die zo’n € 300 hoger. Room noteert tussen de € 5.900 en € 6.000 per ton.

Boterinvoer EU bijna 60% hoger
De Europese boterimport is in de eerste 8 maanden van 2017 met bijna 60% gestegen. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Unie. Oorzaak zijn de hoge boterprijzen in de EU. Qua volume valt de import nog mee. Dat ging van ruim 3.400 ton naar bijna 5.400 ton. Nieuw-Zeeland en Oekraïne zijn de belangrijkste herkomstlanden, met 3.500 en 1.600 ton.

Ontwikkeling melkproductie bepalend

Voor het verdere prijsverloop is de ontwikkeling van de melkproductie sterk bepalend. Stijgt de melkproductie niet te veel, of volgt de komende weken een kleine dip – zoals in veel andere jaren – dan kan de schade voor de prijzen volgens producenten en handelaren redelijk beperkt blijven. Blijft de productie stijgen, dan gaan de melkprijzen in rap tempo weer naar beneden.

Melkpoederprijs voorlopig stabiel laag

Terwijl de markten voor room, boter en kaas flink dalen, staat ook de spotmarkt voor rauwe melk onder druk. In Duitsland wordt rauwe melk verkocht voor 34 tot 35 cent franco, in Nederland is de prijs net een cent hoger. Dit heeft echter ook te maken met de iets andere gehalten in de melk.

De markt voor mageremelkpoeder is relatief stabiel. Voor poeder voor humane consumptie ligt de spotnotering rond de € 1.500 per ton.Dat is al enkele weken zo. Deze prijs ligt krap € 200 onder het interventieprijsniveau, maar de interventie-opkoop is sinds eind september gesloten. Kennelijk is dit vooralsnog een nieuwe evenwichtsprijs.

De notering voor mageremelkconcentraat lijkt daar ook op gestoeld. Want deze notering is ook relatief stabiel rond de € 1.300 per ton. De prijsafstand tussen beide noteringen wordt bepaald door de droogkosten.

Zuivelmarkt draait

De komende weken zullen uitwijzen of de poedernoteringen standhouden. De zuivelmarkt staat op alle fronten onder druk. Ook de spotmarkt voor rauwe melk daalt en neemt langzaam meer afstand tot de garantieprijs van FrieslandCampina. Lange tijd zweefde de spotprijs voor rauwe melk er net iets onder. Die fase is nu voorbij. Het is een indicatie te meer dat de zuivelmarkt aan het draaien is.

Voor de export valt te hopen dat de dollar niet verder daalt ten opzichte van de euro. Bij een weer oplopende melkaanvoer en een relatief kalme interne markt is een goede export onontbeerlijk.

Prognose: dalende prijzen.

Foto

 • Foliekaas noteerde begin augustus nog € 3,50 per 100 kilo, nu zit de spotnotering rond de € 3,05 per kilo en de druk omlaag blijft.

  Foliekaas noteerde begin augustus nog € 3,50 per 100 kilo, nu zit de spotnotering rond de € 3,05 per kilo en de druk omlaag blijft.

Laatste reacties

 • peter2303

  Hoe zit het met de toegevoegde waarde van FC? Die moeten hierdoor 45 cent wel in de benen kunnen houden. Zeker met de kringloopwijzer

 • Koen Franken

  Wat naar boven gaat , dat gaat ook eens weer naar beneden . Maar het is natuurlijk wel van korte duur geweest deze opleving .

 • Dutchdairy

  Quotering op wereldniveau is de enige oplossing, structureel hoge prijzen zijn dan mogelijk. Boeren zijn dom, werken er niet aan mee. Quotum is beperkend zeggen ze dan. Jammer dat boeren zo dom zijn.

 • missis

  Ik denk dat er veel boeren voor quotering waren en zijn. Maar omdat wereldwijd geregeld te krijgen.........................................

 • arink

  Die is raak dutchdairy

 • Vhouder

  wereldwijde quotering nog nooit zo n onzin gehoord

 • HJ O R

  Die gene die vergaderingen van DDB of NMV bezocht hebben afgelopen voorjaar wisten dat de melkpoedervoorraad meer dan 300.000 ton bedroeg. Er was dus geen enkele reden voor optimisme. De onverwachte boterprijs heeft ons nog wat goeds gebracht, maar de melkpoeder zit nog steeds in de interventie, dus geen reden voor gejuich op de lange duur. Laat je niks wijs maken door LTO en FC, die hebben ons al genoeg ellende bezorgd met hun verhalen over bevreidingsdag en koeien met gouden horens. Sybren Attema en corsorten hebben bovendien heel veel geld verloren in China en Pakistan, dat is geen winst en dus ook geen nabetaling. Reden genoeg om nog wat meer bijltjesdag te organiseren bij FC. LTO minimaliseert vanzelf, maar dat brengt geen inkomen, het lidmaatschap opzeggen helpt daar nog wel aan. Helaas kunnen we niet zonder FC, LTO kunnen we missen als kiespijn, zo snel mogelijk opheffen dus. Komend jaar wordt het hoe dan ook op een houtje bijten.

 • hylkema.l

  Dutchdairy denkt niet bepaald positief over zijn collega's. Tot 2 keer in 2 zinnen zegt hij dat boeren dom zijn. Hoe dom kun je zijn met zulke opmerkingen.

 • farmerbn

  Heeft FC zijn licentie om babymelkpoeder te verkopen in China na 2017 al binnen? Met hoeveel soorten (max drie)?

 • Zents beheer

  Och, och wat een treurnis toch allemaal weer. Het wordt niks meer met de melkprijs de komende jaren. de prijs is al minstens 3 weken aan het zakken ! En die prutsers bij FC : hadden toch allang 2 kwartjes kunnen betalen?
  Komt nog bij dat de grond voor 7 euro/ meter al niet meer te koop is. Ook de fosfaatrechten schieten door de 100 euri's/kg. Tjonge zeg, waar moet dat heen....

 • Vhouder

  inderdaad zents beheer we klagen met gezonde benen

 • koestal

  FC liet zich bij de melkveehouders zich er op voorstaan dat zij de grootste en een van de weinige importeurs waren die babymelk verkochten in China,nu hoorde ik dat een Franse melkfabriek de grootste importeur is,terwijl er wel 17 buitenlandse bedrijven babymelk in China importeren

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.