Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Aantal grupstallen loopt vanzelf terug

Zuivelbedrijven krijgen vaker vragen van hun afnemers over het aanbinden van koeien op de grupstal.

Volgens de zuivel is het aanbinden van koeien op de grupstal dieronvriendelijk. Daarom kondigt de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) met ingang van 2018 een verbod op nieuwbouw of uitbreiding van grupstallen aan. Met dat verbod zet de zuivel een stap die de overheid in 2014 niet wilde zetten. De aankondiging leidde tot felle reacties van veehouders.

Uiteenlopende meningen over dierenwelzijn grupstal

Over het dierenwelzijn op de grupstal lopen de meningen sterk uiteen. Tegenstanders van de grupstal vinden het fixeren van koeien op één plek niet kunnen. De dieren kunnen daardoor hun normale loop-, lig- en vreetgedrag niet laten zien. Voorstanders stellen juist dat een grupstal de koeien rust biedt. De dieren hebben immers geen rangordegevechten. De meeste grupstalboeren passen weidegang toe. Als de koeien de wei in gaan, is het de eerste dag wel knokken om de rangorde. Maar in de wei is een ranghogere koe gemakkelijker te ontlopen dan in een ligboxenstal.

Veehouder kan nog tijd met grupstal vooruit

Het voorgenomen verbod betekent niet direct het einde van de grupstal. Melkleveranciers mogen de bestaande grupstallen niet uitbreiden en bij al bestaande uitbreidingsplannen moet elke coöperatie zelf beslissen hoe daar mee om te gaan. In de regeling is echter niets opgenomen over stalrenovaties of het vervangen van de melkinstallatie. Zolang het gebouw niet aan vervanging toe is, kan een veehouder nog lang met een bestaande stal vooruit.

Proces minder grupstallen is al gaande

Door het verbod zal de grupstal zich in de loop van tijd vanzelf uitfaseren. Dat proces is al gaande, blijkt uit cijfers van de stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties. Er zijn nog ruim 1.100 melkinstallaties in grupstallen geregistreerd. Dat aantal loopt met zo’n 100 per jaar terug.

Laatste reacties

 • puinhoop

  Gelukkig voor Anne-Marie is het dus over 11 jaar bekeken. Tendentieuze verslaggeving. Gelukkig loopt eind van jaar abonnement af. Kots!!!!! Kunnen die onnozelaars bij FC niet aan de dwangbuis.....? Ik krijg van zoveel bekenden de vraag of ze bij FC wel .............. sporen.

 • koestal

  De consument wil juist terug naar de tijd van Ot en Sien ,daar hoort ook juist de grupstal bij

 • frl

  Boerderij# dan moet er natuurlijk weer een foto bij van grupstalkoeien op een kaal matje.
  Verder zijn er zat koeien die in hun hele leven nog nooit een sprietje vers gras gekregen hebben, waarom hebben ze koeien ooit graasdieren genoemd heb het lef en schrijf daar ook eens over.

 • velskamp

  Voermengwagen ook even verbieden hoort niet bij normaal vreet gedrag
  Weidegang even verplichten voor normaal vreet gedrag


 • vandenbrand

  de melkfabrieken zijn vroeger groot geworden met de melk uit de grupstal . leven en laten leven.

 • velskamp

  Veeteelt deze week voorpagina
  Koe word in de machine gemolken
  Deze heeft wel geluk dat spenen en alles past
  Anders was de kop er wel af gegaan
  Natuurlijker zou zijn zoals een grup boertje er naast zitten melken
  En je laten leberen als of je haar kalf zou zijn

 • koestal

  ja, ze willen weer een groep boeren weg saneren ,dat komt de grote jongens goed uit,groter groter

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.