Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Snel kalvermelk met vloeibare basis

Onbeperkt voeren van kalveren krijgt steeds meer aandacht. Liprovit biedt met Prominend een kant-en-klare vloeibare melk aan.

Het standaard voerschema van tweemaal daags kalvermelk verstrekken lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Er worden steeds meer producten voor onbeperkt voeren aangeboden. Gebr. Fuite Veevoeders gaat een stap verder met het aanbieden van een vloeibare basis van kalvermelk: Prominend. Het product wordt in boxen aangeleverd, het enige wat de veehouder hoeft toe te doen is water toevoegen en de melk aan de kalveren geven.

Lees hier meer informatie over Prominend kalvermelk

Volledig zuiveleiwit

Prominend vindt zijn oorsprong in de kalverhouderij. Op basis van vloeibare zuiveleiwitten en plantaardige vetten ontwikkelde Liprovit een kalvermelk. In de productie wordt een kostenvoordeel behaald omdat het product niet verpoederd hoeft te worden. Om de houdbaarheid bij het voeren van kleinere hoeveelheden te garanderen wordt het product kort verhit op een zeer hoge temperatuur (UHT-behandeling). De melk wordt verpakt volgens het bag-in-boxprincipe; een onder vacuüm gevulde plastic zak in een kartonnen doos. Het vacuüm wordt tijdens het voeren niet verbroken. Onderaan de doos zit een slang waaraan de veehouder een bijgeleverde tapkraan kan bevestigen.

Prominend wordt geleverd in bag-in-box: een onder vacuum gevulde plastic zak in een kartonnen doos. - Foto: Anne van der Woude
Prominend wordt geleverd in bag-in-box: een onder vacuum gevulde plastic zak in een kartonnen doos. - Foto: Anne van der Woude
Prominend wordt gemengd met water in de verhouding twee derde melk, een derde water. Voor de juiste verhoudingen worden emmers met maatstrepen bijgeleverd. Roeren is in principe niet nodig omdat er eerst water en dan melk in de emmer wordt gedaan. Om Prominend te voeren zijn er onderstellen of karretjes verkrijgbaar om de dozen op te zetten.

Opname beter verdeeld

Prominend is speciaal ontwikkeld voor onbeperkt voeren. Doordat het product is aangezuurd en niet ontmengd, kan een veehouder in één keer de dagelijkse melkhoeveelheid geven aan een kalf. Gemiddeld drinken kalveren 10 liter per dag. Voordeel van onbeperkt voeren is dat een kalf zelf het aantal drinkbeurten en de te drinken hoeveelheid bepaalt. Meerdere keren per dag drinken draagt bij aan een stabielere bloedsuikerspiegel en een hogere groei per dag. Tot spenen drinken kalveren 470 à 480 liter.

Voeren kan zowel in speenemmers of speenbakken. De drinkautomaat wordt nauwelijks toegepast, omdat daaraan meer aanpassingen moeten worden gedaan.

Voordelen

 • Makkelijk en snel voeren.
 • Weinig kans op fouten in mengverhouding.

Nadeel

 • Extra materiaal voor opslaan en vervoer van dozen nodig.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Door geen prijs te vinden bij voordelen of nadelen mag ik concluderen dat de prijs gelijk is aan de gangbare methode?

 • E.Dijkstra

  ik ben een tevreden gebruiker, en de prijs is zit rond de 23 cent per liter nu.
  maar je voert wel veel meer liters per kalf.

 • Koeienboer

  Wij zijn ook een tevreden gebruiker. Maar volgens mij staat er een fout in het artikel.. Het is 1 deel melk tegen 2 delen water...

 • farmerbn

  23 cent per liter die je aan het kalf geeft of zoals die uit het vat komt?

 • landboer

  Ik voer het (nog)niet ,maar naar ik begrepen heb is het iets goedkoper dan poedermelk. Probleem lijkt mij een beetje dat de overgang naar brok en hooi vrij abrupt is.

 • Koeienboer

  @farmerbn 23 cent per liter die je aan het kalf geeft. Ongeveer 69 cent per liter product

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.