Rundveehouderij

Achtergrond 5402 x bekeken 6 reacties

ING: hoge melkprijs kan productiebeperking dwarsbomen

De hoge melkprijs kan ertoe leiden dat de productie in 2017 onvoldoende wordt beperkt om de derogatie na 2017 te behouden.

Dat schrijft ING in een rapport. Sectoreconoom Henk van den Brink van de bank denkt dat met een maar maanden flink doormelken de extra inkomsten voor de individuele boer de hoogte van slachtpremies of boetes kan overtreffen.

ING wijst erop dat de uitbetaalprijs van FrieslandCampina in december liefst 50% hoger lag dan in augustus. Van een prijsdip in 2017 lijkt geen sprake. De prijs stijgt door een lager Europees aanbod en een grotere vraag naar melkpoeder, kaas en boter in onder meer China en Zuid-Amerika. De bank rekent erop dat melkprijzen in 2017 ruim een derde hoger zullen liggen dan begin 2016 en ruim 10% boven het gemiddelde in de periode 2011-‘15.

Doormelken brengt derogatie in gevaar

Als een substantieel aantal boeren blijft doormelken, komt de derogatie in gevaar. De derogatie is een door de EU verleende uitzondering op mestregels. Als Nederland de uitzondering verliest, daalt de plaatsingsruimte op melkveebedrijven met 56 miljoen kilo stikstof. Dat is het equivalent van 480.000 koeien, aldus ING. Doormelken lijkt dus op de korte termijn goed voor de individuele boer, maar slecht voor de hele zuivelsector op de lange termijn.

Als het fosfaatreductieplan werkt, leidt dit tot een forse krimp van de melkveestapel van 160.000 dieren en 10% minder zuivel. Omdat boeren vooral de mindere dieren zullen afstoten, neemt de efficiency toe. In combinatie met lage productie en hoge prijzen levert dit een bovengemiddeld rendement voor melkveehouders. Wat hogere voerprijzen dempen dit effect een beetje.

Het plan kent drie elementen: een slachtpremie, een stoppersregeling en een verlaging van het fosforgehalte in veevoer. In januari ligt de slachtpremie hoge dan de maanden erna, waardoor al in februari duidelijk kan worden of het plan werkt.

Laatste reacties

 • alco1

  Alweer zo'n sectoreconoom die gewoon maar napraat.
  Als derogatie niet doorgaat 480.000 koeien slachten?
  Noway.
  Derogatie heeft te maken met dierlijke bemestingsnorm per ha.
  Fosfaatplafond heeft te maken met dieraantallen.
  Zonder derogatie zal er meer verwerkt moeten worden en de melkkoeien verplaatsen naar waar latente ruimte is.

 • Attie

  alco, grondgebonden met derogatie is leuk boeren.

 • wmeulemanjr1

  Dus, structurele lage melkprijs is behoud derogatie? Wie dit verkondigen moeten zich diep schamen.
  En er mag toch niet meer dan de norm van grondmonsters worden bemest, dus wat is het probleem?
  Als de mest niet meer geplaatst/afgezet kan worden komen er vanzelf minder koeien.

 • koestal

  Hier heel veel boeren die volop doormelken,trekken zich nergens van aan,wie waagt die wint ,geldt al jaren voor melkveehouders,de nieuwe stal moet afgelost worden en ook de rente moet betaalt worden,er is geen alternatief.We zien wel waar het schip strandt.

 • koeien10

  de helft van de boeren heeft nog betalings problemen dus.

 • koestal

  Hebben de boeren dan een hoge melkprijs. Kijk dan eerst naar de salarissen van directies van ING en FC.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.