Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Een kloof tussen showkoe en boerenkoe

Boeren vinden keuringskoeien prachtig, maar willen ze zelf niet op stal, blijkt op de HHH-show. Formaat en gehalten lijken de struikelblokken.

“Keuringskoeien zijn prachtig om te zien, maar ik wil er geen stal vol van melken.” Dat stelde Erik Meuleman, bedrijfsleider bij Schep Holsteins onlangs in zijn inleiding op de GES-dag in Apeldoorn. “Ik wil een boerenkoe die wat ronder is. Wat ik nodig heb, vindt de inspecteur niet mooi, en de koeien die de inspecteur mooi vindt, zijn bij mij het snelst vertrokken.”

Op de HHH-show in Zwolle waren veel keuringskoeien verzameld. Ook veel boeren, maar veelal wel boeren met en hart voor de fokkerij en liefhebbers van de keuringskoeien. En eerlijk is eerlijk, de topkoeien zijn ook prachtig om te zien. Met veel ribwelving, diepte en mooie overgangen in het skelet tonen ze fraai. En als de koeien dan ook nog voorzien zijn van een beste uier en prima benen en beengebruik dan zijn de dieren ook een lust voor het oog.

Bepaald segment
Voor die keuringskoeien is er een bepaald segment fokkers. Er is brood te verdienen in het keuringscircuit. Zo kent iedereen Nico Bons, Teus van Dijk of de familie Hermanussen wel, in elk geval van naam. En ze zijn ook zeer verdienstelijk op dat vlak. Er is een markt voor nakomelingen van de toppers. Dat embryo’s als warme broodjes over de toonbank gaan, is veel gezegd, maar dat er belangstelling voor bestaat is duidelijk. En er worden ook nog her en der wel stiertjes opgezet in het binnenland, maar ook zeker bij buitenlandse ki-organisaties.

Gewone boer wil anders
Opvallend is dat de afstammingen van koeien doorspekt zijn met veelal Canadese en Amerikaanse stieren, en vaak is exterieur op exterieur gestapeld. Dat zorgt voor twee zaken: de nakomelingen zijn groot en melkrijk. Die grootte is een van de punten waarom veel ‘gewone’ boeren die melken voor de bulk geen keuringstopper op stal willen. Ze vrezen dat de koeien niet in de ligboxen passen - met name de diepte van de ligbox is dan een punt - en dat ze deze dieren dus apart moeten huisvesten en met fluwelen handschoenen moeten aanpakken. Ze zijn bang dat het vooral zorgkoeien zijn. Toch is het daar vooral de uitzondering die zorgen baart. Als er alleen maar grote koeien op het bedrijf zijn, is eenmalig aanpassen van de boxdiepte een prima oplossing. Uiteindelijk zijn de Hollandse koeien ook ooit verdreven door de ‘grote’ Holsteinkoeien. Die grote Holsteinkoe van toen is de boerenkoe van nu.

Keuringkoeien in de ring. In het circuit is er vraag naar goede koeien en hun nakomelingen. Foto: Henk Riswick
Keuringkoeien in de ring. In het circuit is er vraag naar goede koeien en hun nakomelingen. Foto: Henk Riswick

Tweede punt is dat de soms enorme melkgiften lage gehalten tot gevolg hebben. Zo heeft een van de zwartbonte vaarzen tijdens de HHH-show, die 1B in haar rubriek liep, in haar lopende lijst in 281 dagen 12.282 kilo melk gegeven met 2,79% vet en 2,89% eiwit. Dat levert niet de melkprijs op die boeren voor ogen hebben. Nu is dit wel een extreem voorbeeld, maar het voorspelde gemiddelde van alle zwartbonte vaarzen die in de catalogus vermeld staan, is 3,90% vet en 3,20% eiwit. Ook dat is voor veel boeren te mager.

De Nederlandse boer is nu eenmaal opgevoed met gehalten. De koe moet zelfredzaam zijn en liefst nog wel een spiertje overhebben. En bij boeren die roodbonte koeien melken, tellen gehalten nog iets zwaarder. Op dat laatste vlak passen de roodbonte keuringskoeien nog iets dichter bij de praktijk dan de zwartbonte. De roodbonte kampioen vaarzen heeft bijvoorbeeld voorspeld 4,45% vet en 3,52% eiwit bij een productie van 7.500 kilo melk.

Laatste reacties

 • el

  FH en Mrij komen weer in de spotlights.

 • ...............

  Al die scherpe, smalle ´geiten´verplicht insemineren met een mooie Fleckvieh stier.

 • farmerbn

  Fokken op koeien die niet in de stallen passen met uiers die de robot niet kan melken, is waanzin. Een kampioenskoe moet een koe zijn die élke boer op stal wil hebben. Zoals al eerder gemeld zijn we dom bezig met de melkveefokkerij. Fokken op eigenschappen die niet of nauwelijks erfelijk zijn en fokken om koeien te krijgen die we niet willen hebben (exterieur en gehaltes). Nog even en elke boer heeft een eigen stier uit zijn beste koe.

 • deB.

  Gaat helemaal nergens meer over, die doorgeschoten fokkerij!
  Al die keurings koeien van tegenwoordig, daar wil je geen stal van vol.
  Veel te groot, mega stijl in de voorhand, benen tegen elkaar, en dat staat dan op kop haha
  Je schrikt je rot als je de melklijsten ziet, heel veel van onder de 3% eiwit!!!

  Het is een heel klein clubje geworden, die zichzelf hoog houdt.
  Een fake wereldje, dat ver van de werkelijkheid af staat

 • farmerbn

  Darwin zei dat niet het beste of slimste dier overwint maar dat dier dat het beste zich aanpast aan zijn omgeving. De beste koe van stal is zo'n dier dat zich het beste aangepast heeft. Daar moet je dus een stier van aanhouden en mee verder fokken. Topgenetica uit bedrijven of landen, die niet gelijk zijn aan de omgevingsfactoren van jou stal, is voor jou geen topgenetica. Dus geen rietjes kopen van een stier uit bv Canada van een moeder die melk geeft op een grupstal of een stier die komt van een Frans bedrijf met een potstal. Dit geldt voornamelijk voor de softe kenmerken zoals mastitisresistentie, tussenkalftijd en ron return. Voor harde kenmerken met een hoge erfelijkheid zoals hoogtemaat en gehaltes is dat anders. Die vererven beter door ongeacht de verschillen in omgeving.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.