Rundveehouderij

Achtergrond

Winst Fonterra dankzij ingrediënten en China

Zuivelgigant Fonterra boekt na een jaar met een recordlage melkprijs een historisch hoge winst. Het zuivelbedrijf zit, naar eigen zeggen, weer op de goede weg, dankzij producten met een hogere marge.

Zuivelgigant Fonterra kan opgelucht ademhalen. Over boekjaar 2015/2016 kan een recordwinst worden gepresenteerd van omgerekend €544 miljoen.

Dit overschaduwt al het andere nieuws, bijvoorbeeld dat de omzet over voorbije boekjaar met 9% is gedaald naar €12,6 miljard. Ook ontvingen de leden een erg lage melkprijs en leenden ze massaal geld van de coöperatie. De markt is echter gekeerd en de melkprijzen lopen omhoog.

China grootste afzetmarkt voor Fonterra

Het topresultaat werd behaald dankzij goede marges in de divisies ingrediënten en foodservice. De best presterende markten waren die in China en Chili. De eerstgenoemde afzetmarkt is voor Fonterra de grootste. Er werd daar een winst geboekt van omgerekend €85 miljoen, maar de Zuid-Amerikaanse activiteiten deden daar met een winst van €70 miljoen nauwelijks voor onder.

Resultaat van herstructureren en moderniseren

Topman Theo Spierings en voorzitter John Wilson benadrukken dat de goede resultaten over het laatste boekjaar het gevolg zijn van jarenlang herstructureren en moderniseren. Fonterra gaat steeds meer weg van de bulkproducten, aldus Spierings. Er worden steeds meer specialiteiten, hoogwaardiger ingrediënten en nieuwe consumentenproducten gemaakt.

De ingrediëntenactiviteiten zijn nu goed voor 63% van de omzet, tegen bijvoorbeeld maar 43% bij FrieslandCampina. Fonterra heeft bijvoorbeeld een nieuwe lactoferrine-fabriek gebouwd. Het maakt meer caseïne, maar ook meer kaas. Naast gewone (Cheddar-)kaas is dat ook steeds vaker mozzarella en gesneden en verpakte kaas.

Om het pakket zuivelingrediënten dichter en sneller bij de klant te krijgen, heeft het bedrijf een tweede groot distributiecentrum gebouwd in Singapore. Het andere staat in Dubai.

Mindere prestaties Chinese melkveebedrijven

Niet overal gaat het even goed. Fonterra heeft bijvoorbeeld 2 clusters van melkveebedrijven ('hubs') in China en een derde in aanbouw, samen met Abbott. De 2 eerste huizen 30.000 koeien, goed voor 230 miljoen kilo melk per jaar. Dat is 40% meer dan vorig jaar. Helaas liep ook het verlies op (+30%) naar €38 miljoen per jaar.

Voor de Fonterra-leden telt vooral het dividend dat uit de recordwinst wordt betaald. Dat blijft nog onveranderd op €2. Voor volgend jaar wordt omgerekend zo'n €3 per 100 kilo melk aan dividend verwacht, bovenop minstens €26 gewoon melkgeld, verwacht Fonterra.

Bekijk het verloop van de melkprijs en de aandelenkoers van Fonterra via Boerderij Op Maat.

Of registreer je om te kunnen reageren.