Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Voerproef: kalveren onbeperkt voeren

Na de discussie over het op gewicht krijgen van (te) lichte kalveren wil veehouder Jasper van Mensvoort met een voerproef zien wat het voordeel van onbeperkt voeren van kalveren is. Boerderij volgt deze voerproef.

Melkveehouder Jasper van Mensvoort in het Drentse Nieuw-Weerdinge doet in september een proef met het beperkt en onbeperkt voeren van nuchtere kalveren. Om te kijken hoe hard kalveren bij onbeperkt voeren kunnen groeien, worden onbeperkt gevoerde stierkalveren na geboorte en bij verkoop gewogen. Als controlegroep weegt de ondernemer ook een aantal vaarskalveren die beperkt kalvermelk verstrekt krijgen.

Marian (51), Jasper (23) en Marvel (52) van Mensvoort. Woonplaats: Nieuw-Weerdinge (Dr.). Bedrijf: in maatschap een melkveebedrijf met 120 melk- en kalfkoeien en 90 stuks jongvee. De gemiddelde productie is 10.528 liter melk met 4,26% vet en 3,48% eiwit. Foto's: Galama Media
Marian (51), Jasper (23) en Marvel (52) van Mensvoort. Woonplaats: Nieuw-Weerdinge (Dr.). Bedrijf: in maatschap een melkveebedrijf met 120 melk- en kalfkoeien en 90 stuks jongvee. De gemiddelde productie is 10.528 liter melk met 4,26% vet en 3,48% eiwit. Foto's: Galama Media

In de eerste weken is er weinig verschil in de groei tussen vaars- en stierkalveren, waardoor beperkt en onbeperkt voeren met elkaar te vergelijken zijn.

Stier Adlib en Fok Top

De stierkalveren krijgen Stier Adlib en de vaarskalveren Fok Top, beiden van Alpuro Breeding. Bij het onbeperkt voeren krijgen de kalveren tweemaal daags een emmer van 6 liter. “Die emmer moet niet leeg,” stelt Van Mensvoort. “Als een kalf de volgende voerbeurt de emmer niet leeg heeft, betekent dat niet gelijk stress. Het kan best zijn dat het in één keer zoveel zuipt dat het dier even vol zit.”

Elke voerbeurt vers aangemaakte melk

Van Mensvoort biedt elke voerbeurt vers aangemaakte melk aan, emmers met een restje worden niet bijgevuld.

Reden voor de voerproef is de discussie over (te) lichte kalveren, eerder dit jaar. Een veel gehoord weerwoord op het niet ophalen van deze kalveren was dat ze in de eerste 2 tot 3 weken toch nooit de 40 kilo-grens zouden halen. Terwijl een kalf onder goede huisvestings- en voedingsomstandigheden met een beperkte melkgift dagelijks tussen de 400 en 500 gram per dag kan groeien. Bij onbeperkte verstrekking van kalvermelk kan dat oplopen tot zeker 700 gram per dag.

Een kalf kan onder goede huisvestings- en voedingsomstandigheden met een beperkte melkgift 400 à 500 gram per dag groeien. Bij onbeperkte verstrekking van kalvermelk kan dat oplopen tot zeker 700 gram per dag.

Eerste drie kalveren

Op 6 september zijn er twee stierkalveren geboren. Daarnaast staat een kruislingvaarsje uit een tweeling. Ook dit kalf wordt op een leeftijd van 2-3 weken verkocht.

Stierkalf van 6 september. Paar uur na geboorte gefotografeerd op het bedrijf van Van Mensvoort. Geboortegewicht 45 kilo.
Stierkalf van 6 september. Paar uur na geboorte gefotografeerd op het bedrijf van Van Mensvoort. Geboortegewicht 45 kilo.
Stierkalf, geboren 6 september. foto paar uur na geboorte. gewicht 42 kilo.
Stierkalf, geboren 6 september. foto paar uur na geboorte. gewicht 42 kilo.
Vaarskalf kruisling, tweeling. Geboren 4 september. Gewicht 35 kilo.
Vaarskalf kruisling, tweeling. Geboren 4 september. Gewicht 35 kilo.

Boerderij volgt de voerproef op het bedrijf van Van Mensvoort.

Laatste reacties

 • ........

  stierkalveren met vaarskalveren vergelijken ?

 • el

  Poedermelk voeren? Wat brengt het kalf op bij verkoop?

 • E-Link

  Waarom niet met gewoon koemelk onbeperkt. Helemaal kruislingen bwb. kunnen na 2 weken wel 12 tot 15 liter per dag drinken. Die extra liters melk brengen hierdoor wel een euro per liter op.

 • koe1

  Succes ! Groet Anouska en Ellen

 • Anne-Marie van der Linde

  @ el: dat gaan we over een paar weken zien als ze verkocht worden. De prijzen kunnen we dan ook vergelijken met de pre-onbeperkt voeren tijd.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.