Rundveehouderij

Achtergrond 11 reacties

‘Schreeuw om ruwvoeradvies’

Ruwvoerteelt krijgt steeds meer aandacht. Terecht, vindt Mark de Beer, want het belang van een goede ruwvoerproductie en benutting wordt steeds belangrijker.

Bedrijven worden intensiever en voor bedrijfsrendement en kringloopwijzer is een goede ruwvoeropbrengst en benutting van cruciaal belang. Om dat te bereiken heeft de praktijk advies nodig en de vraag daarnaar wordt ook steeds luider, stelt Mark de Beer (33). Hij is per begin september toegetreden bij Groeikracht BV en start nu in gebied Zuid-Nederland.

De Beer: "Groeikracht bestaat pas 1 jaar en is opgezet door Gerard Abbink in samenwerking met de loonbedrijven Hoftijzer uit Lochem, Huiskamp uit Winterswijk, Westerveld uit Breedenbroek en Wopa uit Zieuwent. De opzet is dat klanten van de loonbedrijven advies krijgen over de ruwvoerteelt. Ik heb nu de gelegenheid om dit concept uit te breiden naar Zuid-Nederland."

Mark de Beer (33) van Groeikracht BV: "Normaal investeren loonbedrijven in een machine. Nu investeren ze in een 'kennismachine' die bijdraagt in het verbeteren van het resultaat van hun klanten."<br /><em>Foto: Groeikracht BV</em>
Mark de Beer (33) van Groeikracht BV: "Normaal investeren loonbedrijven in een machine. Nu investeren ze in een 'kennismachine' die bijdraagt in het verbeteren van het resultaat van hun klanten."
Foto: Groeikracht BV

Waarom deze uitbreiding?

"Er is een schreeuw naar kennis op gebied van ruwvoerteelt, kwaliteit en benutting. Groeikracht vult dat advies deskundig, onafhankelijk en op praktische wijze in. Daar ligt onze kracht. De vragen komen van boeren, loonbedrijven maar ook van derden. Daar geven we opleidingen of opfriscursussen aan teams van voorlichters en begeleiders."

Welke boeren helpen jullie dan?

"De klanten van de loonbedrijven krijgen gratis advies. Normaal investeren loonbedrijven in een machine. Nu investeren ze in een 'kennismachine’ die bijdraagt in het verbeteren van het resultaat van hun klanten. In het Zuiden werken we samen met Van Eijck Agro, Grond en Groen uit Alphen, VOF Kennes uit Strijbeek en Dénis Mulders uit Haaren."

Jullie streven naar innovatieve praktijken. Zijn daar voorbeelden van?

"We optimaliseren bestaande kennis. Neem de maisteelt. Mais neemt in een korte tijd veel nutriënten op, met name stikstof. Waarom zouden we de eerste bemesting niet minder maken en net als akkerbouwers een tweede bemesting uitvoeren die beter bij het opnamepatroon van de plant past? Wat betreft nieuwe kennis gaan we bouwen op de data die er via de loonbedrijven binnenkomen. Zij meten opbrengsten bij hun klanten en ook de verschillen daarin. En er zijn uitgebreide proefvelden bij loonbedrijven en/of veel gegevens van melkveebedrijven die trends zichtbaar maken. Daar halen we praktische kennis uit voor onze klanten."

'Je moet vrij zijn om, los van welk product ook, het beste advies te kunnen geven'.

Wat is het belang van jullie onafhankelijkheid?

"Er zijn veel goede adviseurs in het veld met veel technische kennis. Maar ze hebben ook te maken met een portfolio. Voor een probleem hebben zij bijvoorbeeld 3 oplossingen. Daar moeten zij uit kiezen. Maar misschien is optie 4 wel een nog veel betere oplossing. Daarom moet je vrij zijn om, los van welk product ook, het beste advies te kunnen geven. Alleen zo kom je echt samen met je klant op een hoger plan en juist dáár draait het om."

Komt er nog een verdere uitbreiding van Groeikracht?

"We beginnen nu eerst aan de uitbreiding in Zuid. Dat past ook goed bij de bestaande klanten in Oost, omdat de bodem in beide gebieden overwegend uit zandgrond bestaat. Dat maakt veel data ook uitwisselbaar. Laten we eerst hier maar een succes van maken en dan verder kijken naar Noord-Nederland. Maar we zeggen nooit nooit en houden alle opties open. Zaak is wel dat je een goed team van vooruitstrevende loonbedrijven kunt vinden én er een goede expert neerzet die weet wat ruwvoer betekent."

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ben benieuwd of de post loonwerkkosten zullen dalen. Als er veel boeren zijn die maiszaad of kuilfolie via de loonwerker kopen dan zullen die loonwerkers marges kunnen pakken op die zaden en folies. Ben je meteen niet meer onafhankelijk. Voor de rest een goed initiatief.

 • Bennie Stevelink

  Die onafhankelijkheid is natuurlijk lariekoek. Deze adviseurs zijn in dienst van loonwerkers. Je ziet het direct al aan het eerste advies: een tweede bemesting in de mais die alleen door loonwerkers uitgevoerd kan worden met een speciale machine.

 • farmerbn

  Precies.

 • cempske

  waarom moeten loonwerkkosten zakken? Mooi als het kan, maar is het niet een kwestie van hoger saldo waar je als ondernemer mee gebaat bent? Laat ze maar bewijzen en overtuigen wat ze waard zijn.

 • Bert Roeleveld

  Belangrijkste advies van een simpele boer aan de loonwerker: investeer niet in als maar grotere wagens, wel mooi om op kostprijs te concureren ,maar je kan steeds vaker zien waar de loonwerker met zijn mest of graswagen heeft gereden ondanks de als maar bredere banden .(die met te hoge spanning rijden denk ik)
  Liever een uurtje langer rijden dan veel schade door structuurvernieling

 • kleine boer

  Is er ook een adviseur die mij kan adviseren welke adviseur ik moet nemen... Ben blij dat ik het wel zonder af kan. Precies koeboer ook het aanrijden hebben ze met die grote wagen gewoon lang niet allemaal in de vingers maar dat telt schijnbaar niet mee.

 • Jan-Zonderland

  Boeren in Nederland, wees blij dat er zoveel kennis is in Nederland die ook nog eens door iedereen gedeeld wil worden. Niemand heeft geheimen, je kunt overal terecht voor informatie en met vragen. Iedereen wil je helpen: collega's, buren, loonwerkers, voorlichters. Doe er je voordeel mee. Ik ben daar jaloers op want dat is hier in Canada wel even anders. Niet dat er helemaal niks van dat alles is maar het is hier veel meer ieder voor zich en ook het kennisniveau ligt een stuk lager alsook de technologie. Zeker als je wat anders teelt dan mais, soyabonen of tarwe. En wat betreft de opmerkingen over te groot en te zwaar matrieel van jullie loonwerkers: dat hebben jullie zelf in de hand. De klant is koning. Wil je kleiner matriaal, maak dat dan kenbaar en betaal de hogere kostprijs.

 • deB.


  Hier ook zo weinig mogelijk adviseurs! Ze rijden elkaar nog net niet van de weg af, het wemelt van de zogenaamde kennis uit een rode pannenbuurt!!

 • Jan-Zonderland

  Nog even wat betreft de bemesting van mais in 2 keer ipv alles ineens: dat gebeurt hier al sinds jaar en dag en de trend is nu om de 2e gift zo laat als met de huidige techniek mogelijk is te doen. Daarvoor zet men zelfrijdende kunstmeststrooiers in met 1.40 mtr bodemvrijheid of injecteurs voor vloeibare stikstof, gemonteerd aan high clearance spuitmachines. Op boerenniveau wordt algemeen vloeibare N geinjecteerd tot een gewasboogte van zo'n 50 cm maar dat kan evt ook nog wel later. De machines daarvoor worden veelal gehuurd van de kunstmestleverancier maar steeds meer boeren schaffen er zelf een aan om onafhankelijk te zijn. Het zou heel goed mogelijk zijn dergelijke machines met een aantal collega's samen aan te schaffen maar dat werkt hier nou net weer niet omdat iedereen alleen aan zichzelf denkt. In Nederland zou dat denk ik wat makkelijker te realiseren zijn.

 • kleine boer

  jan toen wij denk 20 jr terug nog mais hadden deden we dat gewoon met de trillandschoffel en granulaat bemester erop voldeed prima ook net voor er veel schade zou komen ivm lengte wat trouwens altijd heel erg meevalt.

 • alco1

  We hebben mest zat. Daar hoeft geen )kunst( bij

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.