Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Schapenhouders nemen melkveehouderij over

Familie Kingma heeft een melkveebedrijf overgenomen in het Friese Hantumeruitburen. De ervaren schapenhouders hebben zin in een nieuwe uitdaging.

De dochters van zijn broer Gerrit reageerden niet direct enthousiast. ‘Dan ga je zelf maar melken', kreeg schapenhouder Andries Kingma als eerste te horen. Hij had geïnformeerd naar het te koop staande melkveebedrijf even verderop. De kans dat het tot een koop zou komen was niet groot, maar het leek hem toch goed het onderwerp ter sprake te brengen.

Nu loopt hij samen met zijn nichtjes Gonnie en Eelkje trots over het melkveebedrijf. Opvallend is dat ze nu duidelijk zin hebben in deze nieuwe uitdaging. Ondernemen zit de familie in het bloed.

Van links naar rechts: Gonnie (28), Andries (62) en Gerrit (58) Kingma zitten in maatschap, Eelkje Kingma (22) is vaste medewerker.</p>
<p>Het bedrijf in Hantumeruitburen (Friesland) omvat 90 melkkoeien en 85 stuks jongvee plus 150 weidekoeien en 20 stuks vleesvee. Daarnaast zijn er 2.500 ooien (moederdieren). Dit alles is gehuisvest op 305 hectare, waarvan 105 hectare in eigendom, 20 hectare in langdurige pacht en 180 hectare aan dijken en polders in losse pacht en huur voor het (na)weiden met schapen. Het rollend jaargemiddelde is 9.500 kilo melk per koe, met 4,20% vet en 3,65% eiwit.</p>
<p><em>Foto: Jan Willem van Vliet</em>
Van links naar rechts: Gonnie (28), Andries (62) en Gerrit (58) Kingma zitten in maatschap, Eelkje Kingma (22) is vaste medewerker.

Het bedrijf in Hantumeruitburen (Friesland) omvat 90 melkkoeien en 85 stuks jongvee plus 150 weidekoeien en 20 stuks vleesvee. Daarnaast zijn er 2.500 ooien (moederdieren). Dit alles is gehuisvest op 305 hectare, waarvan 105 hectare in eigendom, 20 hectare in langdurige pacht en 180 hectare aan dijken en polders in losse pacht en huur voor het (na)weiden met schapen. Het rollend jaargemiddelde is 9.500 kilo melk per koe, met 4,20% vet en 3,65% eiwit.

Foto: Jan Willem van Vliet

Het is uiteindelijk snel gegaan. Binnen een paar maanden tijd was het bedrijf overgenomen. Een kavelruil met vier collega-boeren was binnen een uur geregeld. Uiteindelijk wisselde 70 hectare van eigenaar. Opvallend is dat iedereen zijn huiskavel wist te vergroten. Prettige bijkomstigheid van de kavelruil is dat naast de landbouwgrond ook de gebouwen vrijgesteld werden van overdrachtsbelasting. Daarbij kan aanspraak worden gemaakt op een vergoeding van circa €400 per hectare voor kavelaanvaardingswerken.

Geen ervaring met runnen melkveebedrijf

Ondanks het feit dat de Kingma’s op vele terreinen actief zijn, is het runnen van een melkveebedrijf voor hen nieuw. Het betekent een stevige nieuwe tak binnen de maatschap. Wat betreft hun ervaring met melkvee houdt het met een paar zoogkoeien voor verstoten lammeren wel op. Dat was misschien ook wel de reden waarom Gonnie en Eelkje in eerste instantie wat huiverig reageerden. Toch lijkt het ze tot op heden gemakkelijk af te gaan. “Het gaat misschien wel te soepel”, lacht Gonnie.

Gonnie en Eelkje nemen de dagelijkse bedrijfsvoering voor hun rekening.</p>
<p><em>Foto: Jan Willem van Vliet</em>
Gonnie en Eelkje nemen de dagelijkse bedrijfsvoering voor hun rekening.

Foto: Jan Willem van Vliet

Samen met haar zus Eelkje heeft Gonnie de dagelijkse bedrijfsvoering in handen. Andries en Gerrit ondersteunen waar nodig. Een melker van de bedrijfsverzorging helpt tijdelijk bij het melken aangezien de bedrijfsvoering eerder dan gepland werd overgenomen. Op deze manier houden de zussen voorlopig woord en hoeven ze niet zelf de melkput in.

Wat hen tot op heden zeer aangenaam verrast is het enorme voorlichtingsapparaat dat de melkveesector rijk is. Het verschil met de schapensector is groot. Of het nu gaat om de zuivelonderneming, de gezondheidsdienst, de leveranciers van de melkrobot of de ki-organisatie, iedereen komt graag langs en neemt de tijd zaken uit te leggen. Al kan dat volgens Andries ook aan de charmes van Gonnie en Eelkje liggen. “Ze kunnen snel praten en denken, maar gelukkig ook snel werken.”

Plannen te over

Al lopend over het erf leggen de veehouders uit wat de plannen op de korte termijn zijn. Als eerste is de stal voor het melkvee aan de beurt. De zijwanden gaan eruit, het asbestdak wordt vervangen en aan het voerpad komen twee tweedehands Lely A2-melkrobots.

Het dak van de stal wordt vervangen door geïsoleerde dakplaten. De lichtstraat wordt vernieuwd en verbreed. De zijwanden gaan uit de stal en aan het voerpad komen twee melkrobots.</p>
<p><em>Foto: Jan Willem van Vliet</em>
Het dak van de stal wordt vervangen door geïsoleerde dakplaten. De lichtstraat wordt vernieuwd en verbreed. De zijwanden gaan uit de stal en aan het voerpad komen twee melkrobots.

Foto: Jan Willem van Vliet

Ook voor de naastgelegen stal waar nu nog een deel van het jongvee staat hebben ze al plannen. Eerst komt hier plek voor de droge koeien en later kan er ruimte worden gecreëerd voor een derde melkrobot en nog eens zo’n 60 stuks melkvee. Het jongvee kan verhuizen naar een voormalige stal voor rosékalveren op de locatie van het schapenbedrijf 600 meter verderop. Duidelijk is dat de Kingma’s plannen te over hebben. Voorlopig heeft echter de renovatie van de melkveestal inclusief het plaatsen van de twee robots prioriteit. Die worden in de derde week van september geplaatst.

Prima bedrijf om op verder te bouwen

Dat er direct veel moet gebeuren betekent niet dat er veel mis was met het bedrijf dat ze inclusief veestapel overnamen. “Er ging juist heel veel goed”, legt Andries uit. De vorige eigenaar had geen bedrijfsopvolger en zag zich vanwege fysieke ongemakken genoodzaakt het bedrijf van de hand te doen.

Het bedrijf staat er prima voor om op verder te bouwen. Zo is er ruim jongvee voorhanden en biedt de melkveestapel voldoende genetische potentie om de productie snel te verhogen. De koeien realiseren op basis van een relatief eenvoudig rantsoen, naast weidegang voornamelijk kuilvoer aangevuld met één soort krachtvoer, een dagproductie van 32 kilo melk. Doel is om de melkproductie zo snel mogelijk verder te verhogen om kosten en opbrengsten zo goed mogelijk in balans te krijgen. Illustratief voor de hoge ambities is de nieuwe melksilo van 18.000 liter die de tank van 7.000 liter gaat vervangen.

Bij de overname is van een lage melkprijs uitgegaan, maar niet zo laag als nu

Ondanks de grote plannen is duidelijk dat er met de huidige melkprijs niets verdiend gaat worden. Ook wat betreft volgend jaar moet Andries het nog maar zien. Bij de overname is van een lage melkprijs uitgegaan, maar niet zo laag als nu. Maar wellicht was de overname onder goede marktomstandigheden wel helemaal niet mogelijk geweest. Voor de langere termijn zijn de Kingma’s zonder meer positief over de vooruitzichten voor de Nederlandse melkveehouderij. Daarbij blijven ze schakelen op verschillende borden tegelijk. Hard werken is ze niet vreemd. “Een ding doen vinden we maar saai”, zegt veehouder, handelaar én hotelier Andries Kingma lachend.

Foto

 • Ook als de melkrobots zijn geïnstalleerd willen de veehouders het liefst blijven beweiden. Een weideselectiepoort moet uitkomst bieden.</p>
<p><em>Foto: Jan Willem van Vliet</em>

  Ook als de melkrobots zijn geïnstalleerd willen de veehouders het liefst blijven beweiden. Een weideselectiepoort moet uitkomst bieden.

  Foto: Jan Willem van Vliet

Laatste reacties

 • vd m.

  Ben benieuwd hoe lang dit goed gaat!!!

 • hitscha

  Succes familie Kingma, vroeger had een melkveehouder er een koppeltje schapen bij maar jullie hebben een koppeltje koeien naast de schapen.

 • zeugenhouderij!!

  vd Meer; Waarom zou dit niet goed gaan koeien houden/melken is echt geen hogere wiskunde hoor. Mooie reportage

 • waldpyk

  Zeugenhouderij!!
  Zowel het houden van schapen als melkvee vereist toewijding, vakmanschap als werklust. Zonder deze eigenschappen gaat het fout (geldt ook voor varkens!).
  In dit geval zeker aangezien de Kingmas met robots gaan melken en weide gang willen toepassen. Het gaat dus iets verder dan een keer in de week met de discovery het land door rijden om de dooie schapen op te pikken...
  Niettegenstaande van bovenvermelde wens ik ze veel succes.

 • ...............

  Gaat wel goed, vaders heeft de centen verdiend in de handel.

 • Edwin232

  ik wens de familie veel succes met deze uitdaging en ik hoop voor ze er van genieten elke dag.

 • cross

  Mooi artikel, weer eens iets positiefs en een boer is van alle markten thuis. Succes

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.