Rundveehouderij

Achtergrond

Samen actie ondernemen tegen BVD

Rundveehouders, dierenartsen en GD nemen in Zeeuws-Vlaanderen samen maatregelen om de sector BVD-vrij te maken. Melkveehouder Johan Brouwers is een van de initiatiefnemers. “Wat je individueel niet voor elkaar krijgt, moet je samen oppakken.” De aanpak is genomineerd voor de ZLTO-initiatiefprijs.

Elke maand komt er nog een aantal rundveehouders in Zeeuws-Vlaanderen bij die gecertificeerd BVD-vrij zijn. Melkveehouder Johan Brouwers uit Ossenisse is een van de initiatiefnemers van het project ‘Uitbanning BVD Zeeuws-Vlaanderen’ (pdf, 64,4 kB). Hij is blij met de resultaten. Onze aanpak is succesvol, zegt hij.

Natuurlijk, hij weet ook wel dat niet iedereen is aangehaakt, maar het heeft geen zin om daarover te zeuren. Bijna alle melkveehouders en ook de grote vleesveehouders doen mee. “Ook in mijn directe omgeving zijn de nu de meeste veehouders vrij van de virusziekte BVD. Daardoor is de kans dat ik weer met een besmetting wordt geconfronteerd kleiner dan een jaar geleden. Dat geldt ook voor mijn collega’s. Dat is pure winst.”

ZLTO-initiatiefprijs

Johan Brouwers is twee jaar geleden samen met enkele collega-veehouders aan de slag gegaan. Samen met dierenartsen in de regio en de GD is een plan van aanpak gemaakt om de regio Zeeuws-Vlaanderen vrij te maken van BVD. Landbouworganisatie ZLTO nam de projectleiding op zich en regelde dat de provincie Zeeland en Rabobank Zeeuws-Vlaanderen geld ter beschikking stelden. De projectaanpak is onlangs genomineerd voor de ZLTO-initiatiefprijs vanwege de doortastende manier van werken. Brouwers: “Wat je individueel niet voor elkaar krijgt, moet je gezamenlijk proberen op te lossen. Wij hebben bewezen dat die strategie werkt. Alle betrokken partijen zijn enthousiast.”

Brouwers weet uit eigen ervaring dat je snel een BVD-besmetting in je veestapel kunt oplopen. In zijn geval was aankoop van vee waarschijnlijk de oorzaak. Hij nam resolute maatregelen om het virus uit te bannen. Enten, bloed tappen en virusdragers onmiddellijk opruimen, vat hij samen. En vervolgens blijven monitoren.

Johan Brouwers: “Wat je individueel niet voor elkaar krijgt, moet je gezamenlijk oplossen.” <br /><em>Foto: Wim Kooijman</em>
Johan Brouwers: “Wat je individueel niet voor elkaar krijgt, moet je gezamenlijk oplossen.”
Foto: Wim Kooijman

Strakke aanpak

De melkveehouder was bestuurder van de ZLTO in Zeeland. Hij hoorde van enkele collega-veehouders dat hun bedrijven na jarenlang BVD-vrij te zijn geweest, opeens weer een besmetting hadden opgelopen. Via beweiding, maar zeker ook via erfbetreders, slaat het virus makkelijk over. “We zagen maar één oplossing: via een strakke aanpak ervoor zorgen dat het aantal besmette bedrijven in ons gebied fors omlaag gaat.”

De aanpak is op zich niet erg opzienbarend. Via een quickscan door de GD wordt duidelijk of dieren zijn besmet. Als daar sprake van is, wordt in samenwerking tussen veehouder en dierenarts een plan van aanpak gemaakt. Blijvende monitoring van de veestapel is de derde stap. Brouwers: “De kracht van onze aanpak is vooral de gezamenlijkheid. Via informatiebijeenkomsten hebben we bereikt dat vrijwel iedereen meedoet. Ook de rol van de dierenartsen is cruciaal. Zij waren onze ambassadeurs naar de veehouders.”

Meeste grote vleesveehouders doen mee

Van de melkveehouders in Zeeuws-Vlaanderen doet 87% mee. Een kleine groep melkveehouders is niet bereid gevonden om in actie te komen.

De deelname van de boeren met een neventak vleesvee en van de hobbydierhouders, is niet overweldigend. Brouwers toont begrip: “Jammer, maar ik snap dat een BVD-vrije status voor deze groepen minder prioriteit heeft. Met dit project hebben we wel meer bewustwording weten te realiseren bij deze groepen. Gelukkig doen de meeste grote vleesveehouders mee. Daardoor hebben we toch een groot aantal dieren bereikt met het project. Zonder een wettelijke en verplichte regeling krijgen we Zeeuws-Vlaanderen niet helemaal BVD-vrij. Ik kan het niet mooier maken dan het is.”

Nederland loopt achterop

Duitsland en België zijn op dit moment een stuk verder met de aanpak van BVD. Nederland loopt achterop, zegt Brouwers. “Dat heeft veel, zo niet alles te maken met de houding van de overheid. Den Haag treuzelt, terwijl actie nodig is. De Belgische overheid begrijpt het belang van een BVD-vrije status voor de sector en denkt actief mee over maatregelen. Daar ben ik jaloers op.”

Brouwers is blij met de ZLTO-nominatie voor de Zeeuwse BVD-aanpak. “Vaak gaan nominaties naar projecten op het gebied van plattelandsvernieuwing, of natuurbeheer. Ons project is 100% gericht op de primaire sector. Goed dat de ZLTO daar waardering voor uitspreekt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.