Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Roommarkt dreigt oververhit te raken

Soms moeilijk te vatten, maar toch waar: de zuivelmarkt maakte deze week opnieuw een sprong omhoog.

De roomprijzen gingen zelfs met zo'n 50 cent per kilo omhoog naar goed €5,50 per kilo. Nagenoeg een 'all time high'. Oververhitting lijkt niet meer veraf. Dat kan natuurlijk alleen maar als er grote tekorten zijn. En dat is de feitelijke situatie.

Zeer beperkte beschikbaarheid vrije melk

De beschikbaarheid van vrije melk is momenteel heel beperkt, terwijl verwerkers en handelaren nog wel zitten met verplichtingen om bepaald product te leveren. Het kan dus zijn dat room voor €5,50 moet worden bijgekocht, om een grotere partij room te leveren die oorspronkelijk voor €4,00 per kilo is verkocht. Bij kaas is de situatie idem dito. Er wordt nog kaas van €1,70 of €1,90 uitgeleverd, terwijl er ook al voor €3,40 wordt verkocht. Veel melkveehouders worden ongeduldig bij het zien van de hoge zuivelprijzen, maar het bovengeschetste beeld weerspiegelt de werkelijkheid.

Poedermarkt gaat sterk omhoog

Natuurlijk profiteren melkveehouders ook langzaamaan van de fors betere markt, maar geleidelijk. De eveneens sterk omhoog gaande poedermarkt helpt mee. Vollemelkpoeder wordt in kleine volumes al voor €2.800 per ton verkocht, mageremelkpoeder voor zo'n €2.200 per ton. Maar ook op de poedermarkt worstelen fabrikanten met de boven geschetste situatie van op laag niveau verkochte producten en nu dure producten. De spotmarkt voor rauwe melk gaat naar ongeveer 35 cent franco geleverd. Grote volumes worden daarbij niet verhandeld. Bijna iedereen heeft de eigen melk nodig.

Prognose: hogere prijzen.

Eén reactie

  • H.vanHerwijnen

    Paarden die de haver verdienen krijgen hem niet!

Of registreer je om te kunnen reageren.