Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Rekenen met melkverminderingsplan FrieslandCampina

€1.500 aan ontvangsten voor een melkveehouder lijkt haalbaar en dan zijn er nog de besparingen dankzij eigen maatregelen. Een analyse over wat het melkverminderingsplan van FrieslandCampina een melkveehouder kan opleveren als alles 'past'.

Het melkverminderingsplan van FrieslandCampina, dat eigenlijk een fosfaatreductieplan is, zet veel melkveehouders aan het rekenen. Wat kunnen ze er aan hebben?

"14 cent van de Europese Commissie, 10 cent van FrieslandCampina en nog eens 10 cent besparing/extra geld in kas als ik een paar koeien wegdoe", zo rekent een melkveehouder voor in een reactie op de berichtgeving bij Boerderij. Wie 35 cent per kilo kan beuren voor niet leveren, houdt meer over dan hij nu doet.

Voorwaarden melkverminderingsplan passen niet elk bedrijf

Het zal niet iedereen lukken om aan alle voorwaarden te voldoen. De standaardreferentieperiode van 20 augustus tot en met 17 september, die geldt voor de regeling, valt voor veel bedrijven niet gunstig. Tegen het einde van het jaar loopt de productie normaliter op. Bedrijven kunnen echter kiezen voor een andere periode, die wellicht gunstiger uitpakt: voor het laatste kwartaal van 2016 is het laatste kwartaal van 2015 als referentie te nemen, voor het eerste kwartaal van 2017 dezelfde periode van 2016. Eind 2015 en begin 2016 steeg de melkproductie juist sterk. Ten opzichte daarvan valt wellicht gemakkelijker te remmen.

Het zal niet iedereen lukken om aan alle voorwaarden te voldoen. De standaardreferentieperiode van 20 augustus tot en met 17 september, die geldt voor de regeling, valt voor veel bedrijven niet gunstig.

Onzekerheid over verminderde volume melk

Dan is er nog de onzekerheid over het verminderde volume melk dat betaald kan worden. Bij FrieslandCampina kan voor maximaal 40.000 kilo worden meegedaan, wat €4.000 oplevert. Bij zo'n volume kunnen echter slechts 3.750 leden worden 'bediend', want er is in totaal €15 miljoen beschikbaar voor de regeling. Doet ieder bedrijf mee, dan kan €1.200 tot €1.300 per deelnemer worden betaald.

Tel daarbij op zo'n 1.500 kilo melkreductie volgens de Europese melkverminderingsregeling (vergoeding 14 cent per kilo), dan kan nog eens €210 worden bijgeplust. Overige kostenreducties moeten komen van zelf te nemen maatregelen, die veelal toch al nodig zijn vanwege AMvB grondgebondenheid en tekort aan fosfaatrechten. Het kan gaan om uitstoot van vee of minder voeraankoop.

Wat kan het melkverminderingsplan van FrieslandCampina een melkveehouder opleveren als alles 'past'? €1.500 aan ontvangsten voor een melkveehouder lijkt haalbaar en dan zijn er nog de besparingen dankzij eigen maatregelen. <br /><em>Foto: Henk Riswick</em>
Wat kan het melkverminderingsplan van FrieslandCampina een melkveehouder opleveren als alles 'past'? €1.500 aan ontvangsten voor een melkveehouder lijkt haalbaar en dan zijn er nog de besparingen dankzij eigen maatregelen.
Foto: Henk Riswick

Als fosfaatbeperking helpt regeling wel iets, maar niet wezenlijk

Als fosfaatbeperkende maatregel helpt de regeling van FrieslandCampina wel iets, maar het Nederlandse overschot wordt er niet wezenlijk door beperkt. Een volume van 150 miljoen kilo melk staat voor ruwweg 0,8 miljoen kilo fosfaat, terwijl het totale overschot zo'n 8 miljoen kilo bedraagt. Voor het laatste kwartaal van 2016 kan maximaal zo'n 0,4 miljoen kilo fosfaat van de markt worden gehaald.

FrieslandCampina pretendeert ook niet het totale fosfaatoverschot weg te nemen met de maatregel, maar wil wel alvast een begin maken.

Op 20 september organiseert Boerderij om 10.30 uur een webinar over het wetsvoorstel fosfaatrechten. U kunt gratis meekijken, gewoon vanuit huis. Meld u zich hier aan!

Laatste reacties

 • niet

  Bij

 • RGS9C5J3

  Vergeet je niet dat het europeese melkverminderings plan mischien al overtekend is

 • Jan van het Zand

  Je kan er aan rekenen, maar precies is heel erg moeilijk.
  Het is wat voor intensieve melkveebedrijven, die ruwvoer moeten aankopen deze herfst en mest moeten afvoeren. Voor deze bedrijven zijn de voerkosten al snel meer dan 10 cent per kg. Er wordt bespaard in de aankoop van ruwvoer, dat geeft liquiditeitsruimte, dat vermeerderd wordt met de verkoop van melkkoeien ( het ondereind ), en ook de aankoop van krachtvoer verminderd, en de mestafzet kan voor een lager bedrag. De kosten dalen daarmee al snel met ca. 15 cent per kg niet geproduceerde melk. Daarbovenop tel je de vergoedingen van RVO en Friesland Campina. En dan zit je rond de 35 cent per kg niet geproduceerde kg melk voor besparingen en vergoedingen. Dat is meer dan de huidige melkprijs minus de lasten per kg melk.

 • Jan van het Zand

 • alco1

  We willen alles zo graag mogelijk sturen, maar het enigste wat houdbaarheid heeft is de normale marktwerking.

 • hwm.t

  Die 15 cent per kg die je bespaart worden geen opbrengsten, dus die mag je niet bij de vergoeding optellen. Dus blijft max. 24 cent over, en als het overtekend wordt misschien 20 cent. Melk die je wel produceert brengt 26,25 + 2,45 wintertoeslag+ 2,5 cent prestatietoeslag+ 1 cent prijsverhoging(verwachting) + 1 cent hogere gehaltes = 33,2 cent. Min 18 cent toegerekende kosten = 15 cent opbrengst. Dat geldt voor 90 dagen, maar dieren die je niet opruimt geven in 2017 ook nog melk dus dan is het breekpunt snel bereikt.

 • Vhouder

  melk verminderen de melkprijs gaat omhoog melken

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.