Rundveehouderij

Achtergrond 3200 x bekeken

Prijzen vloeibare zuivel iets op retour

Er komen gemengde signalen uit de zuivelmarkt.

De prijzen voor vloeibare zuivel staan onder druk, al hebben Duitse zuivelproducenten een nieuw botercontract afgesloten met prijsvechter Aldi voor €4,48 per kilo. Dat is een bijzonder hoge en onverwachte prijs.

Spotmarktrecords lijken van de baan

Toch lijkt het gedaan met de spotmarktrecords voor boter en room. De hoge Europese prijzen trekken namelijk goedkoper product aan van buiten Europa. Voor het eerst sinds lang wordt import weer interessant.

Prijzen van €5,60 en meer per kilo voor room waren dan ook enorm hoog. Op de spotmarkt voor rauwe melk is het in de voorbije weken ook een behoorlijke gekte geweest. Er werd tot 40 cent per kilo betaald. Nu lijkt het iets rustiger, in ieder geval in Nederland, en wordt zo'n 37 cent betaald (franco geleverd).

Het grote prijsverschil op de spotmarkt zorgde met name in Duitsland voor rare situaties. Boeren die bij een grote coöperatie maar zo'n 20 cent kregen, verkochten een deel van hun melk op de spotmarkt, om daar 15 cent meer te ontvangen, zo gaan de verhalen. Er is weliswaar een leveringsplicht, maar het prijsverschil was onweerstaanbaar groot.

De kaasmarkt gaat nog steeds omhoog, de melkpoeders noteren vrijwel onveranderd. Mager poeder noteert tussen €2.050 en €2.100 per ton, vol poeder zit iets boven €2.800.

Gezien de hoge prijzen nu - die misschien nieuwe aanvoer oproepen - en de nog onzekere afzetmarkt, vrezen veel partijen voor een terugval begin volgend jaar. Het is speculatie, maar niet iedereen is overtuigd van simpel aanhoudend marktherstel.

Prognose: rustigere prijsontwikkeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.