Rundveehouderij

Achtergrond 2958 x bekeken laatste update:22 sep 2016

Verschil maisprijzen in Noord- en Zuid-Nederland

De handel in verse mais komt langzaam iets van zijn plaats. Van een echt drukke handel kan echter nog niet worden gesproken.

Ten opzichte van voorgaande jaren is het nog steeds erg rustig zo aan de start van de oogstperiode. Veel melkveehouders die wel mais nodig hebben, wachten af. Zij hebben veelal onvoldoende middelen om nu grote hoeveelheden verse mais te kopen. Ze kijken eerst hoe ver ze komen met eigen mais en kunnen dan later in het seizoen bijkopen.

Mais hakselen gestart in Zuid-Nederland

Het hakselen is volop bezig in het Zuiden. In het Midden en Noorden zit het hakselen er aan te komen. De maisprijzen die voederbedrijven rekenen voor de mais geleverd in het Noorden, Flevoland en Gelderland liggen nog steeds op hetzelfde niveau, rond €1,40 per procent droge stof. In de andere gebieden is de mais duurder door een kleinere beschikbaarheid en extra kosten voor transport. In Noord-Holland ligt de prijs rond €1,50 en in het Zuiden (incl. Utrecht) is deze €1,55 per procent droge stof. De genoemde prijzen zijn voor de mais die thuis geleverd wordt, exclusief het inkuilen.

Hectareprijs wisselt flink

Door de grote verschillen in de stand van de mais is het moeilijk een hectareprijs af te geven, omdat deze sterk wisselt. Op het moment is het drogestofgehalte 34 tot 35%. Daarmee komt de prijs in het Noorden op €47 tot €48 per ton te liggen, in het Zuiden is deze €52,50 tot €54,25 per ton. Door het droge weer rijpt de mais wel snel af en zal het drogestofpercentage snel oplopen.

Aanbod verse mais groter dan vraag

Wat de handel in de komende week gaat doen hangt af van de vraag. Het aanbod van verse mais is op dit moment groter dan de vraag, een stijging van de maisprijzen zit er dan ook niet in. Gezien de moeizame financiële positie zal een prijsstijging ervoor zorgen dat de vraag nog verder afneemt, iets wat de handel negatief zal beïnvloeden.

Prijzen overige voeders stabiel

De prijzen van de overige voerproducten zijn deze week stabiel gebleven, op aardappelstoomschillen na. Producten als tarwegistconcentraten en tarwezetmeel zijn krap qua aanbod, maar kennen vooralsnog geen prijsverhogingen.

Prognose: maishandel blijft rustig.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u in Boerderij op Maat:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Of registreer je om te kunnen reageren.