Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Poedermarkt vast, markt voor vloeibaar iets kalmer

Terwijl de markt voor vloeibare zuivel lichte tekenen van afkoeling vertoont, blijft de markt voor melkpoeders en kaas vast. De botermarkt blijft ook vast.

Misschien is het even tijd voor een kleine pas op de plaats, misschien ook niet. In de afgelopen weken is vaak gezegd dat de enorme prijsstijgingen, zoals op de roommarkt, de markt voor mageremelkconcentraat en ook spotmelk niet op deze manier kunnen blijven doorgaan. Alleen partijen die enorm 'short' zitten - dus hun tekort-positie moeten afdekken - kunnen het zich veroorloven om €5.600 per ton te betalen voor room, of €2.200 voor mageremelkconcentraat. Eind deze week wordt in ieder geval iets minder betaald voor room, melkconcentraat en spotmelk dan begin deze week/eind vorige week. Toen werd tot 37 cent betaald voor spotmelk, nu weer zo'n 35 cent. Room noteert nu zo'n €200 minder, mageremelkconcentraat ook €100 tot €150 per ton lager.

Melkaanvoer blijft krap

Toch wijst dit niet op een algehele daling van de markt. De melkaanvoer blijft krap en contracten moeten worden nagekomen, terwijl vrij beschikbaar vers product schaars is.

Bij de poeders daalde alleen de notering voor wei voor veevoer iets. Verse volle- en mageremelkpoeder blijven goed gevraagd. Het laatste product kreeg ook steun dankzij een grote order uit Algerije.

De kaasmarkt blijft zich ook goed ontwikkelen. Wel is zichtbaar dat de mozzarella-markt het beter doet dan de markt voor Goudse foliekaas. Mozzarella is dan ook een echt mooiweerproduct en bovendien goed gevraagd voor de export.

Prognose: stabielere markt.

Elke week de laatste stand van zaken in de zuivelmarkt in je inbox? Schrijf je in voor de zuivelmarkt nieuwsbrief
Meer informatie over de prijzen van zuivel vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Zuivelveiling Fonterra
Officiële Nederlandse zuivelnotering
Spotmarkt melk
Foliekaas
Room
Mageremelkconcentraat
Voorschotprijs FrieslandCampina
Voorschotprijs Cono
Voorschotprijs DOC Kaas
Voorschotprijs Bel Leerdammer
Voorschotprijs Nemelco
Voorschotprijs DeltaMilk
Voorschotprijs Hochwald
Voorschotprijs FrieslandCampina Bio

Eén reactie

  • koestal

    Wanneer gaat de melkprijs voor de melkveehouder omhoog ? ,dat is de grote vraag

Of registreer je om te kunnen reageren.