Opgeblazen melkproductie Rusland dankzij subsidies - Foto: Henk Riswick RundveeAchtergrond

Opgeblazen melkproductie Rusland dankzij subsidies

Van de 30 miljard kilo melk die Rusland officieel produceert, belandt volgens de Russische zuivelorganisatie Sojoezmoloko slechts 12 miljard kilo bij de fabriek.

Dat is evenveel als in Nederland. Een kleiner deel, misschien zo’n 8 miljard kilo, wordt zelf geconsumeerd of belandt via straatverkoop als anders bij de consument.

Een derde bestaat alleen op papier

Ongeveer een derde van alle melk die officieel wordt geproduceerd, bestaat alleen maar op papier, menen ze bij Sojoezmoloko.

Probleem daarmee is dat de Russische burgers niet alleen minder goed worden bediend met zuivel dan de overheid voorstelt of denkt, maar ook dat die papieren productie de overheid toch geld kost. De subsidie per liter melk varieert – afhankelijk van de regio – tussen de 6 en 10 cent per kilo. Daarnaast wordt ook nog eens subsidie betaald voor het instandhouden van de rundveehouderij. In totaal gaat het om zo’n 17 miljard roebel, wat omgerekend neerkomt op ruim €230 miljoen.

De ene regio lijkt er meer productie bij te verzinnen dan de andere. Opvallend is dat het nieuwste deel van de Russische Federatie, de republiek De Krim, de meeste melk erbij heeft gekregen, in ieder geval op papier.

Gegevens stralen negatief af op Russische zuivelsector

In Rusland vragen sommigen zich af waarom Sojoezmoloko deze gegevens naar buiten gooit. Voorlieden spraken erover op recente conferenties in Oefa en Barnaul. De gegevens lijken negatief af te stralen op de gehele Russische zuivelsector. Er wordt echter gespeculeerd dat de zuivelorganisatie de gegevens wil gebruiken om toe te gaan naar een andere manier van subsidiëring.

Van alle melk in Rusland is ruim 47% afkomstig van grote melkveebedrijven (voormalige kolchozen, nu vaak in handen van rijke zakenlieden), bijna 7% komt van zelfstandige boeren en 46% van kleine keuterboeren. De laatste jaren lijkt de totale productie stabiel.

Misschien wordt binnenkort meer duidelijk over de werkelijke melkproductie en omvang van de veestapel, want dit jaar wordt namelijk voor het eerst in 10 jaar een landbouwtelling gehouden in Rusland. Tussendoor wordt vooral geraamd.

Beheer
WP Admin