Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Opgeblazen melkproductie Rusland dankzij subsidies

Van de 30 miljard kilo melk die Rusland officieel produceert, belandt volgens de Russische zuivelorganisatie Sojoezmoloko slechts 12 miljard kilo bij de fabriek.

Dat is evenveel als in Nederland. Een kleiner deel, misschien zo'n 8 miljard kilo, wordt zelf geconsumeerd of belandt via straatverkoop als anders bij de consument.

Een derde bestaat alleen op papier

Ongeveer een derde van alle melk die officieel wordt geproduceerd, bestaat alleen maar op papier, menen ze bij Sojoezmoloko.

Probleem daarmee is dat de Russische burgers niet alleen minder goed worden bediend met zuivel dan de overheid voorstelt of denkt, maar ook dat die papieren productie de overheid toch geld kost. De subsidie per liter melk varieert - afhankelijk van de regio - tussen de 6 en 10 cent per kilo. Daarnaast wordt ook nog eens subsidie betaald voor het instandhouden van de rundveehouderij. In totaal gaat het om zo'n 17 miljard roebel, wat omgerekend neerkomt op ruim €230 miljoen.

De ene regio lijkt er meer productie bij te verzinnen dan de andere. Opvallend is dat het nieuwste deel van de Russische Federatie, de republiek De Krim, de meeste melk erbij heeft gekregen, in ieder geval op papier.

Gegevens stralen negatief af op Russische zuivelsector

In Rusland vragen sommigen zich af waarom Sojoezmoloko deze gegevens naar buiten gooit. Voorlieden spraken erover op recente conferenties in Oefa en Barnaul. De gegevens lijken negatief af te stralen op de gehele Russische zuivelsector. Er wordt echter gespeculeerd dat de zuivelorganisatie de gegevens wil gebruiken om toe te gaan naar een andere manier van subsidiëring.

Van alle melk in Rusland is ruim 47% afkomstig van grote melkveebedrijven (voormalige kolchozen, nu vaak in handen van rijke zakenlieden), bijna 7% komt van zelfstandige boeren en 46% van kleine keuterboeren. De laatste jaren lijkt de totale productie stabiel.

Misschien wordt binnenkort meer duidelijk over de werkelijke melkproductie en omvang van de veestapel, want dit jaar wordt namelijk voor het eerst in 10 jaar een landbouwtelling gehouden in Rusland. Tussendoor wordt vooral geraamd.

Laatste reacties

 • flyinghollander

  @klaas van der Horst, Kleuter-boeren zijn hier de oma's die 1 of 2 koeien thuis hebben, hele nieuwe generaties hebben, dat niet standaard.
  De subsidie manier is ook omslachtig met eisen, waar een Europese boer al moeite mee heeft.

 • .gast

  Op de Krim is er een overvloed aan melkproducten in de supermarkten. De prijs is wel hoog voor Nederlandse begrippen, 95 rubel voor 1 ltr volle gepasturiseerde melk, een droom voor de NL boer. Dus ongeveer 1.25 euro/ ltr ipv 0,45 euro hier. De zuivel komt voor 95% uit Krasnodar, Lipetsk of Voronesh regio's (Zuiden) maar ook uit Altai waar wat duitse kolchozen zitten. Alles was van prima kwaliteit en lekker van smaak.

 • klaas.van.der.horst1

  @gast. De overvloed op de Krim heeft denk ik meer met politiek te maken dan met markt, maar dat geef je zelf eigenlijk ook al aan.
  Aanvoer uit Altai is wel over een hele lange afstand....

 • .gast

  @ Klaas, ik denk niet dat het politiek is maar marktwerking. Tijdens de vakantie periode verschuift de zuivelstroom van steden als Moscow naar de touristen central als Krim, Sochi, Anapa. Dit jaar zijn er toch 6,5 miljoen toeristen geweest.
  Vanwege de afstand is de melk natuurlijk ook wat duurder in de winkel, kwaliteit en smaak waren prima.

Of registreer je om te kunnen reageren.