Rundveehouderij

Achtergrond 25 reactieslaatste update:13 okt 2016

Melkcarrousel werkt zeer vlot

Maatschap Kraaijenbrink liet in 2014 een ligboxenstal voor 400 melkkoeien bouwen. Onder meer met 50-stands-buitenmelker en emissiearme vloer. De nieuwe stal was zeker een goede keuze volgens de veehouder.

Maatschap Kraaijenbrink zette 2 jaar geleden een stal voor 400 koeien. Die was toen nog voor de helft gevuld. Sindsdien groeide de maatschap gestaag door en inmiddels staan er al 350 melkkoeien in de stal. Die doen het goed, maar er is ook een probleem. Op de peildatum van 2 juli 2015 had Kraaijenbrink nog maar 260 dieren. Hij moet nu dus krimpen en/of rechten kopen. "Achteraf is het makkelijk om te zeggen dat groei een verkeerde keuze was, maar er was zoveel onzekerheid. Iedereen was verrast. Ook LTO, de bank en de accountant. De nieuwe stal was in ieder geval zeker een goede keuze", zegt Arend Jan Kraaijenbrink.

Wat gaan jullie hier aan doen?

"Op dit moment lopen de koeien me nog niet in de weg. De melkprijs is erg laag, maar we leggen niet toe op de extra dieren. Het kost niet veel extra arbeid. Ook al omdat we met z'n vieren zijn. Maar straks zullen we wel gaan voorsorteren op een krimp van de veestapel. Er gaan dan dieren uit, al zullen we waarschijnlijk ook wat rechten kopen. We hopen in ieder geval iets meer dan 260 koeien te kunnen houden. We hebben het voordeel van de BEX en kunnen met minder jongvee nog efficiënter draaien."

Dan de stal, hoe bevalt die?

"Erg goed. Het arbeidsgemak is groot en de koeien doen het duidelijk beter. De diergezondheid is ook flink verbeterd. Er zijn nauwelijks klauwproblemen en het celgetal is van 220 naar 140 gedaald. Het grootste pluspunt is echter de melkcarrousel. Die melkt goed en vlot en is praktisch onderhoudsvrij. Bovendien kun je er prima in je eentje in melken. Inclusief alles melkt één persoon 320 koeien in 2 uur tijd."

Arend Jan Kraaijenbrink (30) heeft een melkveebedrijf in Heerde (Gld.). Hij runt in maatschap met vader Gerrit (63), oom Albert (55) en neef Maarten (23) een veebedrijf met 350 melkkoeien, 220 stuks jongvee en 140 hectare land.</p>
<p><em>Foto: Ruud Ploeg</em>
Arend Jan Kraaijenbrink (30) heeft een melkveebedrijf in Heerde (Gld.). Hij runt in maatschap met vader Gerrit (63), oom Albert (55) en neef Maarten (23) een veebedrijf met 350 melkkoeien, 220 stuks jongvee en 140 hectare land.

Foto: Ruud Ploeg

Hoe bevalt de Groene Vlag-vloer?

"Prima, de koeien lopen goed op de vloer die een berekende uitstoot heeft van 7 kg per dier per jaar (opstallen). Ze hebben veel grip en rennen soms door de stal. Alleen als het erg warm is, hebben we soms wat damslapers. De dieren denken dan dat de roosters koeler zijn. Maar dat komt zelden voor."

En de diepstrooiselboxen?

"Ook een goede keuze. De koeien liggen veel beter en er zijn nauwelijks nog kale hakken. De dieren staan ook veel makkelijker op. Het instrooien van de boxen kost alleen meer tijd. Maar met 4 mensen is wat extra arbeid geen probleem. Daarnaast werkt de combinatie diepstrooisel, emissiearme vloer en mestschuif goed. De schuiven doen het in principe ook erg goed. Ik had achteraf alleen iets duurzamere schuiven gewild, zwaarder en robuuster uitgevoerd."

Hebben jullie nog zaken aangepast?

"Ja, we hebben de schoftboom in de boxen 15 centimeter teruggezet en de boxen iets kleiner gemaakt. De koeien hadden teveel ruimte. Nu is er minder bevuiling, terwijl de dieren nog altijd voldoende vrijheid hebben en prima kunnen liggen en opstaan. Een andere aanpassing vond plaats bij de melkstal. Daar maken we nu 2 separatiegroepen - een opstart- en een biestgroep - die we later melken. Voorheen molken we die in de groep mee. Tot slot hebben we een mengwagen aangeschaft. Dat was eerst een voerdoseerwagen. Nu kunnen we beter selecteren en preciezer voeren."

Laatste reacties

 • Noordam2

  mooi bedrijf met een "maar" ieder bedrijf die in een paar jaar tijd zijn aantal melkkoeien wil verdubbelen doet dat ten koste van collega's. iedereen weet dat de markt een verdubbeling NOOIT aan kan, dus al met al een zeer egoistische beslissing

 • ........

  de koeien houden , er komt nog een knelgevallenregeling....
  de lto zegt wel van niet ....dus komt er een riante regeling

 • gvanlaar

  niemand had er verrast van hoeven staan toen de fosfaatrechten bekend werden! we hadden het fosfaatplafond. landelijk en sectoraal! daar zaten we eind 2014 begin 2015 al boven, Dijksma zei destijds al: als jullie door dat plafond gaan komen er aanvullende beperkingen. dus het was zo klaar als een klontje dat er rechten zouden komen!!!! en nu maar roepen: we zijn knelgeval....... jaja ondernemerschap ten top....... eigenlijk zijn deze zogenaamde ondernemers crimineel, want iedereen die zich aan de regels heeft gehouden en niet is gegroeid en dus niet het P overschot heeft veroorzaakt word nu waarschijnlijk wel gekort op de fosfaatrechten. eerlijk???????

 • ........

  Ze zijn niet crimineel,deze mensen hebben netjes volgens de regels gehandeld
  Bovendien wordt door toedoen van de overheid een deel van de investering te niet gedaan en maken ze een goede kans op de knelgevallen regeling,ook al zeggen ze bij lto de knelgevallen beperkt willen houden,maar dat weten we wel....

 • Zuperboer

  Een bedrijf waar 2 jonge en 2 seniorengezinnen van moeten leven, tenminste als ik de tenaamstelling onder de foto goed interpreteer, dus laten we zeggen 3 gezinnen. Dan is deze opzet toch niet over de top. De wereldmarkt voor melk is groeiende en een stal bouw je voor 30 jaar. Nieuwbouw doe je nooit kleiner dan je had of gelijk of je nu een garage bouwt of een industrieel bedrijf, nieuwbouw moet aan veel meer eisen voldoen, is per saldo dus kostprijsverhogend en in een wereld waarin de Politiek wegkijkt als supermarkten graaien naar hun marge, moet je dus wel vergroten in de primaire sector als je mee wil blijven komen. Nu doet iedereen heel hypocriet met het fosfaatgeschreeuw mee, maar ik ken genoeg plaatsen wereldwijd waar ze met gemak bij bouwen voor 1000 of 2000 dieren en die laten heus geen plaatsen leeg. Dan kijken ze je aan of je gek geworden bent. Kortom we zijn dus wel gek geworden in een EU waarin we ondernemende mensen zo laten barsten.

 • H.Grotenhuis1

  Groei rundveestapel in combinatie met groei in grond was de enigste juiste keuze geweest, het is voor deze ondernemers te hopen dat er investeringsruimte is voor aankoop grond en fosfaatrechten.

 • Zuperboer

  @H.Grotenhuis1; Dat klinkt allemaal heel simpel en is iets waar wij zelf ook al jaren hebben gewerkt. Echter aflossen op grond (hier gegroeid in eigendom van 7 ha naar 65 ha in 30 jaar buiten de familie om dus tegen vrije marktprijzen en niet uitgekocht) is een tergend proces dat een bedrijf heel scherp houdt, maar er voor zorgt dat je geen enkele ruimte voor noodzakelijke andere investeringen hebt. Ik weet persoonlijk wat het is om met kleine marges te werken, maar ik vind dat er wel heel gemakkelijk gekozen is voor een fosfaatquotum. Hier zijn we nog lang niet van verlost. Ff de achterkant van de bolknakdoos d'r bij jongens: Stel 1 koe extra kost 5000 Euro aan fosfaat en levert in 30 jr. 10000 x 30 = 300000kg melk . Dat kost je dus 1.66 ct marge. De gemiddelde langjarige marge komt op de meest bedrijven in de vrije markt dichter bij de 4 dan bij de 5ct te liggen, dus dit geeft de impact hiervan heel goed weer. In 10 jr. ben je dus je complete marge op die extra kg melk kwijt aan rechten. Heel gevaarlijk en zeker als de omliggende landen in NW-Europe hier niet aan meedoen. Dit gaat heel veel toekomstige bedrijfsovernames frustreren en brengt de emigratiecaroussel met goede ondernemers op gang als een vliegwiel. Nou ja in het buitenland krijgen ze er in ieder geval hele goede en bevlogen ondernemers bij. Elk nadeel heb ze voordeel.

 • alco1

  Nu het sommigen het toch over "knelgevallen" hebben, zal mij benieuwenhoe dat uit zal pakken.
  De regel is duidelijk, maar kan dit juridisch???
  Als iemand aan alle regels ten tijde van de bouw voldoet.
  Kan er dan zomaar een wet gemaakt worden waardoor ze buiten het schip vallen?
  We zullen het eens vertalen naar de burger.
  Iemand koopt een stuk grond en bouwt daarop een huis.
  Net voordat hij het wil gaan bewonen maakt de gemeente een bepaling dat er maar een bepaald aantal bewoners in die wijk mogen wonen.
  Dit is bereikt.
  Dit kan toch niet!!!
  WILLEM BRUIL!!!!!

 • deB.


  Mooi bedrijf om te zien, alleen deze maken hele sector kapot.
  De helft van de stal had achteraf veel beter gepast, in alle opzichten.

 • rub2

  Geld knelgevallen regeling ook voor de boer die ipv. Stal 5 ton eerst heeft geïnvesteerd in 10 ha grond om die 5 extra koeien te houden? Het zou zo krom zijn als de pest dat degene zonder grond wel tot knelgeval behoord en degene die grondgebonden is niet.

  Samenvattend op het artikel: mooie stal, ziet er allemaal top uit. Idem als de stal in het andere artikel melkvee 100 plus van adrion van beek. Alleen beide stallen zijn twee keer te groot.
  Hoe zou het gaan met de stal van jonkman? 480 koeien zonder grond was het toch? Wil wel eens een verhelderend artikel van de boerderij zien wanneer er duidelijkheid komt in de knelgevallen regeling.

  Ik zou iig niet wileen ruilen!

 • deB.

  ja precies rub2... 480 koeien, stal klaar, en blabla in de vakbladen.
  Nu wil ik het verhaal zien en horen!!!

  Andere geval, 4800 m3 afvoeren... echt idioot!! sorry hoor
  Als je naar dat vrouwtje kijkt, is ze in 2 jaar tijd, 10 jaar ouder geworden oef

 • H.Grotenhuis1

  @rub2
  Exact, een knelgevallenregeling alleen voor ziekte in het vee cq bij de boer.

  Zulke veel te grote veestallen bouwen is een ondernemersrisico, en dat ook nog eens met de rug naar de wens van de samenleving.

 • bosmajh1

  @rub2 en @Wv01, ik zou willen zeggen, Boerderij doe je huiswerk en vraag ook naar het economische plaatje voordat er artikelen over wild enthousiaste ondernemers geplaatst worden. De nieuwe stallen lijken allemaal mooi, goed nieuws doet het altijd leuk en het zal ook lekker advertentieruimte verkopen, maar enige bescheidenheid zou Boerderij sieren. Een bezoek 2 jaar later is voor de lezers altijd nuttig. Dan hoeven we niet op het geruchtencircuit af te gaan en hadden we ook kunnen horen dat het bij Jonkman niet loopt zoals het moet getuige de beslagleggingen volgens het Kadaster als openbare bron. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 • deB.


  Dat bedoel ik, boerderij vullen met waanzinnige stallen, en naderhand niets van horen, ja eigenlijk wel, dat het een mooie zeepbel was!

  Collega's, trap er niet in! Er is niets maar dan ook niets aan, om 200 300 400 500 koeien of nog gekker te melken. Kijk hoe het de boeren sloopt, al na 2 jaar!
  100 mk. dat is meer dan de limit, wil je nog een normaal leven er naast hebben.

 • barttt

  @ zuperboer In vlaanderen hebben wij al ongeveer 20 jaar nerd's, of rechten om stikstof te produceren, deze zijn per sector dus daarom denk ik dat hier de bedrijfsomvang wat bescheidener is gebleven, wij moesten vroeger melkquotum en rechten kopen, en hier niet zo extreem meer melk geproduceerd wordt omdat wij nog beperkt worden door de nerd's. Dus jullie zijn niet de enigen in NW-europe!

 • Ewullink

  Grote groei sprongen of niet het is natuurlijk wel van de gekken dat je als agrarisch ondernemer in Nederland moet werken met een zwalkende overheid en belangenorganisaties. Iedereen die de afgelopen jaren eens alle vergunningen en I en R systemen goed door spitte kon deze groei stappen wel voorzien.

  Deze stal komt echt wel vol nu niet dan met een jaar of tien. Over tien jaar zijn er nog 8500 melkveehouders over volgens LTO, maar goed hoe vaak had LTO het bij het rechte eind.

 • rub2

  Wullink, als deze stal pas over 10 jaar vol komt betekend dat 10 jaar verlies want de financiering voor deze stal is berekend op volledige bezetting. We kunnen toch met z'n allen wel rekenen?

  Aan de reacties hierboven is genoeg af te leiden:

  Aangezien de redactie van de boerderij in Doetinchem vast wel mee leest:

  Maak is een realistisch stuk over alle nieuwbouwstallen die jullie dat laatste 3 jaar in beeld hebben gebracht, het enigste wat we er van hebben gezien is hoe blij een ondernemer is met z'n nieuwe bak beton, niet of het daarna een succes is geworden. Jullie schetsen op deze manier een beeld dat zo'n beetje heel melkveehoudend Nederland een nieuwe stal zet en hieraan succes beleefd, met andere woorden je bent dom als je niet minimaal verdubbeld......

  Wat is de praktijk na 3 jaar, is dit beeld wat wij hebben correct.
  Wat is jullie strekking van alle fotoreportages geweest? Verheerlijking, reclame voor toeleveranciers, laten zien hoe het niet moet?

  Ik ben benieuwd naar jullie reactie!

 • samaja

  rub2 ,helemaal eens niemand heeft gezegd dat je moet uitbreiden,volgens mij had iedereen het eerst moeten aan zien hoe het loopt . je hoeft er niet naar voor naar school om dit aan tezien komen! nu hebben we wat met z'n allen ,een waardeloos kabinet nog slechtere melkprijs met dank aan die door geleerde groeiers en op de koop toe fosfaat rechten met een flinke afroming! en als het een beetje mee zit onze derogatie ook nog weg

 • deB.


  Ja, en lekker stoer doen met je stal in de BOERDERIJ!

  Sector aan het verkloten, dat zijn ze.... en ik moet er koeien voor inleveren...

 • E-Link

  Brom toch niet zo Wv01.
  Ze hebben er goed over na gedacht voor het fosfaatstelsel er kwam. 3 gezinnen 400 koeien. Mooi gezinsbedrijf 130 koeien per gezin. Maar deze gezinnen krijgen misschien wel meer zorgen om die verrekte fosfaatrechten dan jij, financieel gezien.

 • E-Link

  Het zet je op misschien wel op scherp. Door bv de vervanging van je koeien terug te brengen naar 20% heb je beduidend minder jongvee nodig en dus meer BWB-kalveren te verkopen en minder jongvee opfokkosten. Hierdoor is het mogelijk om een gelijk aantal melkkoeien te melken. Minder kosten, meer opbrengsten. Wsl es er nog een BEX voordeel te halen waardoor de afroming misschien ook nog te niet gedaan wordt. Maar misschien ligt dit voor extensieve bedrijven anders??

 • Farmer4life2

  Boeren toch, gaan we nu echt zover dat we het licht niet meer gunnen in andermans ogen?

  Elke grote sector (varkens/pluimvee) hebben dit al meegemaakt. Compleet op slot zetten en de sterkste wint. Maw we zitten elkaar straks letterlijk op te vreten! Had het ook niet anders verwacht!

  We moeten eerst maar eens Verenigd zijn. We hebben mensen nodig die strategisch zijn en iedereen mee kan krijgen! Want groei/schaal vergroting gaat ons de kop kosten.

  Back2basic. Bescheiden gezinsbedrijven, landgebonden. Waar een goed inkomen is. Dit kan hoofdzakelijk gehaald worden uit: melk, weidevogelbeheer en natuur!

  Intensief leuk? Maar we mergelen onze eigen grond uit! Veel mest per ha zal het alleen vertragen. Maar 15 ton DS per ha is té veel.

 • rub2

  Ter info als je het er over hebt.

  <>

  Boerderij iig bedankt voor jullie mooie plaatjes!

 • Bennie Stevelink

  @rub2, het is niet de enigste. Ik hoorde gisteren van mijn buurman die een fouragehandel heeft dat in Haarle (niet ver daar vandaan) ook een bedrijf failliet is met 300 koeien op 10 hectare. Hij brengt er nog voer naartoe waarna speciaal beheer van de bank de rekening betaalt. Ze wachten op de komst van de fosfaatrechten om de boel te saneren zonder restschuld.
  Volgen de reacties hier op de site zijn ook in Brabant al meerdere extreem intensieve bedrijven over de kop gegaan.
  De boeren die met beide benen op de grond (letterlijk) zijn blijven staan hebben de beste keuze gemaakt.

 • Attie

  Reportage lage kosten bedrijf ook wel interessant dezer dagen!

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.