Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Hoge melkaanvoer kost FrieslandCampina omzet en toeslag

FrieslandCampina heeft door de sterke groei van de melkaanvoer een flinke veer moeten laten. Niet alleen ten opzichte van concurrenten, maar ook qua resultaat voor de leden.

FrieslandCampina klopte zich enkele jaren geleden trots op de borst voor de hoge omzet per kilo melk die de coöperatie wist te behalen. Geen enkele andere coöperatie wist zo'n goed resultaat te behalen. Het hoogtepunt was wel de tweede helft van 2013. Toen werd een omzet geboekt van maar liefst €1,25 per kilo ontvangen melk. Intussen is een kwartje per kilo verloren.

Markt overvoerd; enorme melkaanvoer FrieslandCampina

Dat hoge resultaat was in een tijd met ook recordhoge melkprijzen. De jaren 2013 en 2014 waren piekjaren voor melkveehouders in heel Europa (en elders meestal ook). Sindsdien ging het bergafwaarts. De markt raakte overvoerd en bij FrieslandCampina nam de melkaanvoer ook dramatisch toe.

In genoemd halfjaar ontving FrieslandCampina nog 4,6 miljard kilo melk en werd daarbij een omzet geboekt van ruim €5,7 miljard (+19,6%). In het voorbije eerste halfjaar van 2016 ontving de coöperatie 5,5 miljard kilo melk en maakte daarmee een omzet van iets meer dan hetzelfde bedrag in euro's. Naar boven afgerond werd toen een omzet behaald van €1,01 per kilo.

Geleidelijke omzetontwikkeling Arla

Grote concurrent Arla komt qua omzet per kilo melk nog lang niet in de buurt van FrieslandCampina, maar qua omzetontwikkeling presteerde dit bedrijf rustiger, stabieler. In de tweede helft van 2013 boekte het een omzet van 77 cent per kilo melk. In de eerste helft van 2014 bereikte het een piek van 80 cent per kilo melk. Daarna daalde het resultaat gestaag, maar ook geleidelijker dan bij FrieslandCampina. Over de eerste helft van dit jaar boekte Arla een omzet per kilo melk van 68 cent.

FrieslandCampina verliest bijna 25 cent, Arla 12 cent

Anders gezegd: bij FrieslandCampina ging bijna 25 cent verloren, bij Arla ging ten opzichte van de piek 12 cent verloren.

De melkplas bij Arla groeide ondertussen van 6,2 miljard kilo over de eerste helft van 2013 naar 7,2 miljard kilo over de eerste helft van dit jaar (+16,1%). Bij Arla kwam die groei voor een belangrijk deel ook tot stand via overnames (fusies), bij FrieslandCampina werden zelfs nog leveranciers afgestoten, goed voor enkele honderden miljoenen kilo's melk.

Nog steeds bovengemiddelde melkprijs

Gelukkig voor de leden van FrieslandCampina ontvangen ze nog steeds een bovengemiddelde melkprijs, maar de sterke groei van de melkplas heeft beslist geld gekost. Concurrent Arla betaalt beter over het eerste halfjaar, en de prestatietoeslag kreeg een knauw. In plaats van €2,00+, waarop FrieslandCampina jaren koerste, is het nu opeens €1,17 per 100 kilo.

Laatste reacties

 • boerderij12

  ik voorspel als dit beleid bij fc zo doorgaat dat ze over vijf jaar een groot geldtekort hebben

 • Ella7009

  Ach zolang die idioten van RFC blijven zeggen dat ze alle melk blijven verwerken, en er niet bij vertellen dat ze het voor een K.. T prijs doen, heb ik geen medelijden met die toko, ze mogen van mij failliet gaan aan grootheidswaanzin.
  Het fenijn zit hem altijd in de staart, en dit zal hier ook wel het geval zijn
  De leden leveranciers betalen het gelach en de rfc directeuren strijken de winst op.

 • gjh

  juist ella helemaal goed . de directeuren hebben een vet salaris over de rug van de boer.

 • koestal

  De wereld gaat aan vlijt ten onder,de directie heef zelf geen centje pijn, ze gaan nu in de mest

Of registreer je om te kunnen reageren.