Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Handel in mais beperkt zich tot ingekuilde mais

De handel in verse mais is nog zeer rustig, de handel in ingekuilde mais loopt echter mooi door.

Melkveehouders die wat mais nodig hebben, tot de eigen oogst goed is om te voeren, kopen nu ingekuilde mais. De prijs van deze mais loopt nog wel steeds flink uiteen. Er is weinig aanbod van echt goede ingekuilde mais, die prijs varieert van €55 tot soms wel €65 per ton. De gewone mais wordt voor €50 tot €55 per ton verkocht. Voordeel is dat van de ingekuilde mais bekend is welke gehalten er in de mais zitten. Dat is bij de nieuwe mais nog maar de vraag.

Wel aanbod verse mais, maar weinig vraag

Het aanbod van verse mais is er al wel, de vraag laat echter op zich wachten tot het hakselen begint. Kopers zijn afwachtend. De prijs van bijproducten is gunstig, waardoor melkveehouders vaak kiezen om een deel van de mais door bijvoorbeeld aardappelpersvezel of bierbostel te vervangen.

Daarnaast is de financiële positie vaak niet toereikend om grote hoeveelheden voer aan te kopen, wat bij verse mais wel gewenst is. Ook is er in het Noorden veel gras gewonnen, waardoor de noodzaak om mais bij te kopen vaak ontbreekt.

In Zuiden meer vraag naar mais verwacht

In het Zuiden is de situatie anders; daar zit traditioneel een hoog percentage mais in het rantsoen. Omschakelen of uitwijken naar andere producten is dan vaak lastiger dan in het Noorden. Verwacht wordt dat daar meer vraag naar de mais zal ontstaan, maar of die vraag zich nu richt op de verse mais of pas later in het jaar komt, is nog de vraag. De noodzaak om aankopen te spreiden is ook daar afhankelijk van de financiële situatie.

Er is nu nog weinig te zeggen van een prijs voor de verse mais, in het Noorden wordt een richtprijs gegeven van €1,65 per procent droge stof voor mais die er goed bij staat. Dit is inclusief alle kosten van hakselen en transport.

Prognose: rustige handel.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Laatste reacties

  • grolschzetor

    Wat doet snijmais op moment de hectare?

  • Bennie Stevelink

    @grolschzetor, ik hoorde gisteravond van mijn buurman die een fouragehandel heeft dat voor heel zware mais 1450 euro per hectare wordt geboden. De reden voor deze zeer lage prijs: er zit nog enorm veel mais van vorig jaar, boeren hebben veel gras aan de kuil, door de lage tarweprijzen kunnen boeren meer gras in het rantsoen doen en aanvullen met voertarwe, de melkveehouders willen vanwege liquiditeitsproblemen zo weinig mogelijk mais bijkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.