Rundveehouderij

Achtergrond 17 reacties

Grootschalig onderzoek naar zuivelcrisis Australië

Australische melkveehouders worstelen net als collega's elders met lage prijzen. Prijzen zijn met terugwerkende kracht verlaagd. Ook zijn er soms wurgcontracten. De overheid doet nu een grootschalig onderzoek of dat allemaal wel legaal is. Een unicum.

Australië begint in november met een breed onderzoek naar de praktijken van de afnemers van melk 'down under'. Daarbij kijkt de onderzoekscommissie vooral naar recente kortingen op de melkprijs. Veel melkveehouders worstelen met de lage prijzen. Sommigen hebben er zelfs al de brui aan gegeven.

In Australië noemen ze het de 'zuivelcrisis'. Melkveehouders kwamen in de problemen nadat de grote melkverwerkers Murray Goulburn en Fonterra in april dit jaar onverwachts en met terugwerkende kracht de prijzen van melk verlaagden. In één klap produceerden boeren voor prijzen onder de kostprijs. Bovendien ontstonden plotseling nieuwe schulden omdat grote bedragen moesten worden terugbetaald. In totaal zijn 2.500 zuivelboeren nog $200 miljoen (€135 miljoen) schuldig aan de verwerkers.

Australische veehouders stoten grote aantallen koeien af als gevolg van de lage zuivelprijzen.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>
Australische veehouders stoten grote aantallen koeien af als gevolg van de lage zuivelprijzen.

Foto: ANP

Drukte bij slachthuizen

Inmiddels brengen melkveehouders in nood duizenden koeien per week naar de slachthuizen van Australië. Sommigen sluiten hun melkveehouderij, zoals familie Johnston in Deniliquin, New South Wales. Johnston heeft uitgerekend een verlies van $70.000 (ruim €47.000) per jaar te lijden met de nieuwe prijs van 33 eurocent per liter melk die Murray Goulburn aanbiedt. "Daarom stoppen we. Al zal het ze weinig uitmaken", meent Kathleen Johnston. "Wij zijn slechts een kleine vis in een grote oceaan."

Toch zijn inmiddels al meer dan 200 melkveehouders vertrokken bij Murray Goulburn. Ze sloten hun bedrijf of stapten over naar de concurrent. De verwerker is 270 miljoen liter melk kwijt, 7% van de totale input. Het bedrijf erkent dat het fabrieken moet sluiten wanneer dit verlies oploopt tot 400 miljoen liter.

Uniek onderzoek in Australische landbouw

De problemen onder de melkveehouders hebben geleid tot een ongekend breed onderzoek dat wordt uitgevoerd door de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC). Voorzitter Rod Sims benadrukt dat er nog nooit zo'n uitgebreid onderzoek is ingesteld in de Australische landbouw. "De onderste steen moet boven komen om helder te krijgen of Murray Goulburn of Fonterra de wet heeft overtreden." De commissie verwacht binnen enkele maanden met de resultaten van het onderzoek te komen.

'De onderste steen moet boven komen of Murray Goulburn of Fonterra de wet heeft overtreden'

De regering in Canberra heeft de onderzoekscommissie speciale bevoegdheden gegeven om mensen of bedrijven te kunnen dwingen bewijs of documenten te verstrekken. Weigering betekent het plegen van een misdaad, hetgeen een zware boete of zelfs een gevangenisstraf kan opleveren. Er komen publieke hoorzittingen en bijeenkomsten die besloten zijn, wanneer er gevoelige informatie over de bedrijfsvoering wordt besproken.

Harde maatregelen bij overtreding kartelwet

De commissie richt zich onder meer op contractuele verplichtingen, de gang van zaken rond de verlagingen, de lage prijs van een dollar (67 eurocent) per liter melk in de supermarkten van Australië, de verdeling van risico's binnen de gehele keten en de binnenlandse en buitenlandse markten. Uiteindelijk leidt het onderzoek tot aanbevelingen, maar mogelijk volgen ook harde maatregelen wanneer de kartelwetgeving is overtreden.

Melkveehouders juichen de komst van de onderzoekscommissie toe

Melkveehouders juichen de inschakeling van de onderzoekscommissie toe. Justin Walsh uit Jaspers Brush in New South Wales hoopt op praktische resultaten. "Ze moeten eindelijk eens kijken naar de contracten die oneerlijk zijn, en een eerlijk speelveld scheppen voor verwerkers, melkveehouders en retailers. In het verleden is er wel eens naar dat soort zaken gekeken maar er is nooit veel bereikt. Het zou mooi zijn als er dit keer iets bruikbaars uit komt."

Laatste reacties

 • Farmer4life2

  Ik juich dit ook erg aan in Europa.

 • Bennie Stevelink

  @Farmer4life2, de situatie in Europa is niet te vergelijken met die in Australië. In Australië zijn een paar grote verwerkers die de prijs voor de boeren vaststellen zonder een duidelijke samenhang met de prijs van zuivelproducten.
  In Europa hebben wij vooral in Denemarken, Duitsland, België en Nederland coöperatieve verwerkers. De prijs die de boeren ontvangen heeft een hele nauwe samenhang met de prijs van zuivelproducten.

 • Farmer4life2

  @Bennie
  Het onderzoek richt zich niet alleen op de verwerkers, ook op de retail. In Nederland geldt dit vooral op de retail.

  http://www.boerderij.nl/Home/Blogs/2016/8/Nederlander-heeft-niet-te-klagen-over-voedselprijs-2838805W/

  Het is vreemd dat een prijs van zuivel zó volentiel is. Waar op de wereldmarkt maar 9% van de totale handel gedaan wordt. Zoals nu vliegen de prijzen omhoog, is de productie op dit moment laag? Er is nog steeds een overvloed aan voorraad.

  Dit is allemaal speculaties. Het lijkt alsof voedsel de Dow Jones is. Europa geeft elk kwartaal aan wat het beleid is op economisch gebied. Elke keer zie je grote impact op de beurs.

  Nu Europa een beloning geeft voor 1 miljard liter minder melk, heeft dit een psychologische invloed op de zuivel prijsvorming.

  Net als dat veel boeren stoppen.

 • BoerHarm

  @bennie. Hier stap je wel snel overheen. Het gaat ook over de prijs in het schap en de kartelvorming, waardoor marges in de keten (retail) blijven hangen ten koste van de primaire producent.
  Stunten met prijzen van voedingsmiddelen om binnen de retail onderscheidend op prijs te zijn, deze zaken lijken me een mooie uitdaging voor Calon.

 • Farmer4life2

  Over coöperaties.
  Crv is één van de duurdere ki's wereldwijd.
  Agrifirm is zeker niet de goedkoopste en zet vooral in de akkerbouw.
  RFC heeft managementeel een paar grote blunders begaan, waar een particulier zeker harder op gepakt wordt. Ach de boeren betalen wel....

  Univé de verzekeraar zonder winstoogmerk.
  M.a.w. de winst wordt verminderd door het uit te geven.

  En praat mij niet over de cao's en lonen.
  Erg veel overhead kosten.

  Ik geloof niet in een coöperatie die groter is dan 1 miljard omzet.

 • alco1

  Ze kunnen daar in ieder geval niet zeuren dat het quotum er af is gegaan.
  Maar leggen de vinger op de juiste plek. "De retail". Maar hoe wil je daar wat aan doen. We leveren gewoon teveel melk en dat aanbod is op wereldniveau niet te regelen.

 • Bennie Stevelink

  @farmer4life2, als een coöperatie niet groter mag zijn dan 1 miljard euro zijn ze voor een hogere verwaarding aangewezen op niche markten. Net als Cono en Rouveen. Je kunt in deze markten maar weinig melk kwijt. Succesvolle ontwikkeling en export van kindervoeding is voor coöperaties van die omvang niet haalbaar.
  We krijgen in dat geval een Frans systeem waar coöperaties alleen slecht renderende basiszuivel maken en grote particulieren de goed renderende producten met toegevoegde waarde. Je weet dan zeker dat je als melkveehouders betaalt krijgt naar de onderkant van de markt.

 • deB.


  Hier in dit land exact hetzelfde, als je ziet waar de handel en retail mee bezig zijn.
  Ze verbrassen het geld aan huizen, dure auto's enz enz. 3 maal op vakantie
  Het is niet te zeggen hoe het in de keten verdeeld is... en de boer heeft er blijkbaar geen weet van, allemaal maar door voor NIETS
  Laat de boer er maar voor dorsen, de rest neemt het ervan!

 • alco1

  Farmer4life. Ik denk dat ik je wel begrijp.
  Bij kleinere bedrijven van minder dan een miljard zijn functies vaak nog deeltijd banen. Als ze groter worden wordt het veel afstandelijker.

 • Bennie Stevelink

  @alco, ik denk niet dat de functies bij DOC deeltijdbanen zijn. Ook bij Cono en Rouveen niet.
  Daarnaast is een zuivelcoöperatie opgericht om de melk van de leden maximaal te verwaarden, niet om de psychologische behoeften van de leden te bedienen.

 • Farmer4life2

  @bennie
  Een particulier bedrijf als Danone betaald op 1 juli
  Nog steeds 31,44 uit per 100 kilo melk. Heeft net als RFC een groot producten portfolio.

  Nestle hetzelfde. RFC begint een groot bedrijf te worden. De winsten van de afgelopen jaren beginnen op te vallen tov de jaren daarvoor.
  Net zoals de discussie over het EV. Het kan best zijn dat RFC over 10 jaar naar de beurs gaat. Want het is toe aan meer investeringen in binnen en vooral het buitenland. Met klagende boeren, -die wel 12% meer melk op het bord van RFC gooit- zoals dit jaar is dat natuurlijk moeilijk praten.

  Het is gek, dat ik een contract heb voor melklevering bij één zuivelbedrijf. RFC, DOC, Aware etc. Zij mogen uitbetalen wat zij willen en hebben een afname plicht. Concurrentie is er amper.

  (een coöperatie is een voordeel)

  Ik mag niet aan iemand anders leveren.
  Supermarkten stellen contracten voor 3,6,12 maand en breken deze (soms) tussentijds op en switchen bij het niet voldoen aan hun belang.
  De concurrentie naar de supermarkt is enorm.
  De melkprijs naar de verwerker niet.

  Plukon (kippen slachterij) had 5 vestigingen. Recent is Jumbo overgestapt naar storteboom slachterij, vanwege de prijs. Plukon heeft hierdoor 3 vd 5 vestigingen gesloten.
  De impact van deal or no deal is te groot.


 • Bennie Stevelink

  @farmer4life2, je praat alsof een coöperatie een particulier bedrijf is waar je gewoon leverancier bent. Een coöperatie is een verlengstuk van je eigen bedrijf. De coöperatie moet vervolgens zorgen dat ze voldoende spreiding in afzet hebben om niet afhankelijk te zijn van één afnemer.

 • Farmer4life2

  @Bennie romantisch gezien wel ja.

  Ik heb liever dat RFC net als Fonterra markt signalen afgeeft. + Signalen over het toedoen van de prestaties van de coöperatie.

  Ik zie een coöperatie van een bedrijf als RFC, Fonterra, Lactalis meer als een schil om een particulier bedrijf. In Amersfoort zien ze de boeren niets meer of minder als grondstofleverancier. Ze vertalen de markt letterlijk terug op de melkprijs.

  Vergelijk het eens met Danone... ?

 • Bennie Stevelink

  "Ze vertalen de markt letterlijk terug op de melkprijs".
  Wat had jij dan verwacht? Juist bij een coöperatie is de melkprijs toch een afgeleide van de markt voor zuivelproducten. Als ze meer zouden betalen dan de zuivelproducten opbrengen waar moet dat geld dan vandaan komen?
  Jij ziet een coöperatie blijkbaar als een sociale dienst voor boeren?

 • Farmer4life2

  Nee Bennie. Wel als het communicerend vat.
  Hoe kan het dat een RFC die in 2013 1,25€ per liter verwerkte melk opbracht en nu rond de euro zit. Ons boeren 25 - 29 cent betaald? Waar zit die andere 70 cent? Owja, dat is hun kostprijs..... 70 cent? Wauw!

  Jaren komen ze vertellen dat kaas verliesgevend is. Kaas is bij RFC een afvalproduct. Waar kaas zeer winstgevend kan zijn. (Cono, Rouveen of de Italiaanse zuivelaars)

  Kindervoeding is een unicum, geweldig hoe het product zich ontwikkeld. Ik heb in het verleden vaker gewaarschuwd dat kaas 50% van de verwerking is. 1 cent kosten besparing op kaas geeft meer impact dan 5 cent op kindervoeding. Op de verkoopprijs hetzelfde.

  In Amersfoort hebben ze niet verwacht wat de impact is van een horde losgeslagen boeren is, die wisten dat er rechten en andere bindende regelgeving kwam. Wij mogen de grillen van de markt opvangen, er is geen enkel bedrijf die verder van de markt staat dan boeren. Tel daarbij de overheid en de EU bij en we zitten mooi in een valstrik.

  Mijn inziens is het beste om de Nederlandse melkveehouderij (eigenlijk alle boeren) te extensiveren.

 • Bennie Stevelink

  Waarom in 2013 een omzet werd gehaald van 1,25 per liter en nu nog maar ruim 1 euro lijkt mij niet zo moeilijk te verklaren: daling van alle zuivelprijzen en daarnaast een grote toename van melk die met verlies in de goedkoopste producten verwerkt moest worden. En nog melk die voor 10 cent per liter doorgeleverd moest worden.

 • Farmer4life2

  Ik vind het leuk dat je mij tegen beargumenteerd.
  En onderbouwing geeft, dit geeft mij nieuwe inzichten. Toch mis ik je eigen mening, je bestrijd alleen die van anderen....

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.