Rundveehouderij

Achtergrond 24 reacties

Enorme melkaanvoer zet FrieslandCampina klem

Bijna 12% meer melk ontving FrieslandCampina in de eerste helft van 2016. Dat is 583 miljoen kilo meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

FrieslandCampina wist amper waar het met al die extra melk heen moest. Van concurrenten in binnen- en buitenland werd capaciteit bijgehuurd om kaas en poeder te maken en er werden flinke volumes melk op de spotmarkt afgezet. Ook zijn de leden gestimuleerd om begin van dit jaar voor een periode van 6 weken minder melk te leveren.

Lagere winst en melkprijs

Ook al werd in de eerste helft van 2016 een groter volume producten met toegevoegde waarde verkocht, dit kon de verliezen bij producten met laagrenderende afzet niet goedmaken. De melkprijs en de netto winst daalden gevoelig bij FrieslandCampina. Dat is mede een gevolg van de wereldwijde melkcrisis, maar de leden van FrieslandCampina hebben zeker niet geholpen om die crisis te beperken.

'Nederland koploper groei melkplas'

Samen met hun collega's bij andere Nederlandse zuivelbedrijven hebben de RFC-melkveehouders ervoor gezorgd dat Nederland dit jaar tot en met juni de sterkste groei van de melkplas in de hele EU liet zien. Zelfs de Ierse melkveehouders konden hen niet bijbenen.

Coöperatievoorzitter Piet Boer vond de vraag dan ook lastig te beantwoorden wie er nu voordeel bij heeft gehad dat de melkaanvoer zo hard is gestegen. Volgens hem heeft een aantal melkveehouders per saldo wel meer euro's aan omzet gemaakt, door veel meer te melken. FrieslandCampina zag de uitgaven voor melkaankoop echter met zo'n €100 miljoen dalen. Dit ondanks het fors grotere volume melk dat is aangekocht van de leden.

Strengere mest- en fosfaatregels

De kans bestaat dat een deel van de extra melkaanvoer over een tijdje weer verloren gaat. Strengere mest- en fosfaatregels maken dat boeren koeien moeten afstoten. Boer denkt dat het verlies van melk beperkt kan blijven. Hij denkt dat de melkaanvoer misschien enkele procenten zal teruglopen. Dat zou neerkomen op 200 tot 300 miljoen kilo.

Voor de tweede helft van 2016 is FrieslandCampina positiever. De melkdruk neemt af. Daarbij loopt de productie in heel Europa terug en herstelt de wereldmarkt. De leden kunnen dus een hogere garantieprijs tegemoet zien, al willen CEO Roelof Joosten en Piet Boer geen concrete uitspraken doen. De onderneming kan echter weer de eigen melk verwerken en beter tot waarde brengen.

Met een lagere melkaanvoer kunnen de zuivelprijzen en marges verbeteren. Wel is het zaak om problemen op grote markten, zoals de Nigeriaanse, goed aan te pakken. De grote verliezen bij de groep Melkpoeder, kaas en boter lijken echter fors kleiner te worden.

Laatste reacties

 • Peerke1

  Heel normaal, het melk quotum moest er toch vanaf. Helaas iedereen profiteert er van behalve de boer zelf.

 • voetballen

  Bedankt collega melkveehouders, met jullie nieuwe mooie grote veestallen. Jullie trekken mij mee de afgrond in.

 • ........

  Hebben de andere zuivelverwerkers dan geen last van de grotere melkaanvoer???
  wat een lulsmoes..

 • parnas

  voetballen het is inderdaad zo. Als er 20 procent meer melk is moeten er een aantal zijn die wel 30 of 40% of misschien wel 100% meer hebben geleverd.
  Het grootste gros is amper gegroeid. Erg jammer dat zij er ook in mee worden getrokken. Moet nog zien of de fosfaatrechten gaan helpen de melkplas te laten zakken.
  Het jongvee wordt bij de stallenbouwers omgeruild voor koeien. En dan over een aantal jaren roepen dat het jongvee niet is te betalen. We zullen het afwachten.
  Zoals altijd keert de wal het schip.


 • Farmer4life2

  Bijna iedereen heeft meer gemolken, dan eerder.
  Óf je hebt de krachtvoerkraan dicht gedraaid en dat is je eigen verantwoording.

 • Nick1983

  @Farmer4life2

  Dat is onzin.

 • HJ O R

  Sybren Attema heeft ons keer op keer verteld dat de bomen tot in de hemel groeiden. Kritische vragenstellers werden afgekafferd en Sieta werd voor gek verklaard. Als door een wesp gestoken ijsbeerde hij over het podium, iedere vragensteller de mond snoerend, nu hoor je hem niet meer.

 • Bennie Stevelink

  Ik heb de indruk dat verschillende reageerders twee dingen door elkaar halen: ten eerste te veel melk bij FC om boven de prijs van bulk te vermarkten en ten tweede te veel melk op mondiaal niveau waardoor de prijs van bulk wereldwijd op een laag peil staat.
  Als de overheid op tijd had gezorgd voor een vervangende begrenzing van de melkveestapel na afschaffing van het melkquotum had dat eerste probleem zich niet in deze mate voorgedaan.
  Voor het tweede probleem had het niets uitgemaakt. Dat hebben we in 2009 ook al gezien.

 • klaas.van.der.horst1

  @Bennie. Hoe verklaar je het dan dat Arla zich relatief gezien beter door het eerste halfjaar van 2016 heen heeft geslagen dan RFC. Afgemeten aan hun producten en markten had RFC het beter moeten doen.

 • Bennie Stevelink

  Ik denk Klaas dat ze minder zijn overspoelt met melk die met verlies moest worden verwerkt of doorgeleverd.
  Ook hou ik het voor mogelijk dat ze melk kunnen hebben bijgekocht op de spotmarkt voor 10 cent per liter. Ook al bracht de poeder en kaas niet meer op dan een melkprijs van 20 cent, als je de melk kunt kopen voor 10 cent maak je toch nog een mooie winst. FC kon door gebrek aan verwerkingscapaciteit geen melk kopen voor 10 cent maar moest juist melk leveren voor 10 cent.

  Het eerste half jaar heeft zich een uitzonderlijke situatie voorgedaan bij FC die los staat van het structurele vermogen tot melkverwaarding.

 • kleine boer

  Het jaar is nog niet om en nu al willen ze het jaar resultaat weten zo lijkt het wel. Je hebt een goed punt bennie het is gewoon een bijzonder jaar melkprijs gaat nu plots omhoog daar had volgens mij niemand op geteld dus wie weet hoe vlot het doorzet omhoog of juist niet daarna pas zeuren over een prijs en niet goed gewoon vertrekken zou ik zeggen maar dat doen er maar bar weinig. En helemaal niet tevreden dan gewoon zelf vermarkten en mondje dicht houden. Hier was de uitkering stuk hoger als 2014 ik verwacht dat bij meerdere was daar lees ik niks over.

 • farmerbn

  Hier in Frankrijk kun je voor de eerste 5% melkhoeveelheidsdaling 24 cent per liter beuren. Lactalis krijgt waarschijnlijk veel minder melk aangeboden en zal moeten bijkopen. De melkprijs zal stijgen want als je drie maanden knijpt dan zul je daarna ook minder melken.

 • Farmer4life2

  Ik verwacht dat de melkprijs omhoog schiet. Er komt al veel minder melk. De laatste 2/3 maanden zijn het moeilijkst waardoor er meer boeren stoppen en traditie getrouw komt er minder melk en een hogere prijs.

  Dan heb je de melkreductie regeling. Deze zorgt ook voor minder melk. Waardoor 5/7% teveel melk ineens 3% te weinig maakt.... de opgeslagen poeders gaan langzaam verkocht worden..
  Dus die 35€ komt weer inzicht in februari en maart.

 • Farmer4life2

  Kunnen we ons nat maken voor de volgende dip. Die zal moeilijker zijn, want men leert zowel in binnen als buitenland dat "5 cent te weinig, ook weer snel 5 cent teveel wordt" mits je je koeien hebt op gebrandt. Die liters haal je er nooit meer bij.

 • H.Grotenhuis1

  @ Farmer4life2
  Die 35 cent komt eerder dan gedacht.
  De opgeslagen melkpoeder zal pas verkocht gaan worden als de melkprijs echt op zijn top zit, de speculatiewinst is dan maximaal.

 • koestal

  FC kan niets aan de kaas verdienen ,dat is al jaren zo,daarom bouwen en verbouwen ze de kaasfabrieken,CONO en Aware bestaan van de kaas.

 • mtseshuis

  De uitbreiding in Borculo draait nog voor geen meter en heel veel melk gaat naar A-Ware en zelfs naar Veghel, de RMO chauffeurs klaagden er al over dat ze veel langere dagen moeten maken, omdat ze zomaar een paar uur langer nodig hebben per rit.. Een geluk (hopen we dan maar) dat de spotmelk inmiddels 6 cent duurder is dan de garantieprijs van RFC, verdienen ze aan elke liter, zonder verwerkingskosten..

 • Bennie Stevelink

  @Eshuis, net een week geleden stond op Melkweb een reactie van een veehouder uit De Lutte die eveneens vertelde dat hij geruchten had gehoord dat Borculo nog niet goed liep. De voorzitster van district Twente, Alinda Roerink, heeft navraag gedaan en meldde dat binnenkort een uitgebreid verslag van de ontwikkelingen in Borculo op Melkweb wordt geplaatst. Op dit moment is Borculo uit bedrijf genomen voor overschakeling naar de productie van kindervoeding. Tot nu toe was de nieuwe fabriek in Borculo ingezet voor de productie van magere melkpoeder om de overvloed aan boerderijmelk weg te werken.

 • Wesseling76

  We moeten gewoon afwachten. de markt hersteld zich van zelf. En niet maar wijzen naar elkaar. de schuld ligt bij de overheid. die hebben geen plan. dus wij kunnen nergens na toe sturen. onze kosten gaan door de regelgeving omhoog en dat moet eens een halt toegeroepen worden

 • ........

  Beste Wesseling,het melkveedebat in de Rode Hoed 4 jaar terug voor het gemak vergeten?

 • landboer

  Wesseling dan ook niet naar de overheid wijzen! Moest die een plan hebben? Daarvoor hebben we NZO/LTO!

 • Koen Franken

  Tja en zo geven we iedereen maar de schuld , behalve diegene die een vergunning heeft aangevraagd om de melkveestapel te gaan verdubbelen .

 • farmerbn

  CR ( één van de Franse standsorganisaties) wijst op het feit dat als veel melkveehouders meedoen om te minderen en massaal koeien verkopen, de vleesprijzen scherp zullen dalen. Ze stellen dat vleesveehouders dus het gelach betalen. Ze hebben een punt.

 • koestal

  De directie liep al met zwemvesten aan

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.