Rundveehouderij

Achtergrond

Bedrijfsverplaatsing komt uiteindelijk goed

Bij een bedrijfsverplaatsing komt er veel op je af. Melkveehouder Hendrik Jan Wassink kan erover meepraten. "Leg alles, maar dan ook alles vast."

In het kader van ‘Ruimte voor de rivier’ zijn in een groot gebied langs de IJssel, tussen Arnhem en Kampen verschillende landbouwbedrijven verplaatst. Hendrik Jan Wassink, die samen met zijn zonen Timo en Niels boert, is een van hen. "Er komt veel op je af. Eigenlijk zit je vanaf de eerste plannen met je oude bedrijf op slot", zo luidt de eerste ervaring van Hendrik Jan Wassink.

Hij had zijn oude bedrijf in het buurtschap Cortenoever in de gemeente Brummen. Uiteindelijk is hij in Cortenoever gebleven en is hij drie kilometer verder op een bestaande locatie verder gegaan.

<strong>Naam:</strong> Hendrik Jan (58), Timo (27, niet op foto) en Niels (25) Wassink<br /><strong>Plaats:</strong> Brummen (Gld.)<br /><strong>Bedrijf:</strong> Het bedrijf heeft op dit moment 140 rood- en zwartbonte melkkoeien plus bijbehorend jongvee. De stal bestaat deels uit ligboxen en voor een deel uit een potstal/vrijloopstal. De productie van de koeien (rollend jaargemiddelde) is 7.800 kilo melk met 4,22% vet en 3,52% eiwit. Het bedrijf heeft nu 94 ha kleigrond in gebruik. De familie Wassink maakte een verplaatsing mee in het kader Ruimte voor de rivier de IJssel.<br /><em>Foto's: Henk Riswick</em>
Naam: Hendrik Jan (58), Timo (27, niet op foto) en Niels (25) Wassink
Plaats: Brummen (Gld.)
Bedrijf: Het bedrijf heeft op dit moment 140 rood- en zwartbonte melkkoeien plus bijbehorend jongvee. De stal bestaat deels uit ligboxen en voor een deel uit een potstal/vrijloopstal. De productie van de koeien (rollend jaargemiddelde) is 7.800 kilo melk met 4,22% vet en 3,52% eiwit. Het bedrijf heeft nu 94 ha kleigrond in gebruik. De familie Wassink maakte een verplaatsing mee in het kader Ruimte voor de rivier de IJssel.
Foto's: Henk Riswick

Eigen risico

In 2007 hoorde Wassink voor het eerst van de plannen voor herinrichting van het gebied. Op dat moment is het bedrijf ook gescand op onroerend goed en kreeg hij te horen dat alles wat hij vanaf dat moment zou investeren voor eigen rekening en risico zou zijn. Het bedrijf molk toen 50 koeien in een stal van begin jaren 80. "Eigenlijk wilden we wel uitbreiden, maar je gaat geen nieuwe stal zetten, met de wetenschap dat deze over 5 tot 10 jaar misschien wel weg moet. Dus ga je gewoon door op de oude voet."

Op zoek

In eerste instantie zou Wassink op de oude boerderij kunnen blijven, maar later veranderde dat. Eind 2010 kreeg hij een mail van de overheid dat ze definitief weg moesten. De zoektocht naar een ander bedrijf ging van start. "We wilden graag in de buurt blijven. In een straal van ongeveer 25 kilometer. Dat was een wens van mijn inmiddels overleden vrouw Els." De bedrijven die hij bezocht vielen niet erg in de smaak. De meeste waren al gestopt en het was duidelijk zichtbaar dat er de laatste jaren niets meer aan onderhoud was gedaan. "Ik begrijp dat best hoor, als je toch stopt met boeren is de animo om het bedrijf tiptop te houden vaak ook weg. Wij hebben zelf de laatste jaren ook geen geld meer in ons oude bedrijf gestopt. Het betekent wel dat je op zoek moet naar bedrijven die nog actief zijn."

'Soms wordt je weinig tijd gegeven en moet je direct reageren. Ook toen mijn vrouw al ernstig ziek was'.

Vastleggen

Adviseur en makelaar René Groot Koerkamp van Agri-Team makelaars in Olst-Wijhe stond Wassink bij in de zoektocht. Wassink is zeer content over de manier waarop Groot Koerkamp hem bijstond. "We hebben met dit bedrijf heel goede ervaringen. Ik kan iedereen aanraden een goede adviseur in de arm te nemen. Het kost wel geld, maar dat betaalt zich dubbel en dwars terug. Zeker als je moet werken met de overheid." Wassink ervaart dat de mensen die bij de overheid werken op zich goedwillend zijn, maar toch blijft het onbetrouwbaar. Er zijn veel wisselingen van functies. Wat de ene ambtenaar toezegt is voor de volgende onbekend en dan verandert de insteek weer. En bij gemeentelijke verkiezingen zijn er ook elke zoveel jaar weer nieuwe wethouders van verschillende partijen, zo meent Wassink. "De een is vooruitstrevend met landbouw, de ander weer terughoudend met ontwikkeling van (melk)veebedrijven. En soms wordt je weinig tijd gegeven en moet je direct reageren. Ook toen mijn vrouw al ernstig ziek was, werd daar geen rekening mee gehouden als je eens iets te laat reageerde. Zakelijkheid gaat blijkbaar voor menselijkheid. Ik kan iedereen dan ook aanraden om alles, maar dan ook alles wat besproken is vast te leggen en te laten tekenen of via mail te laten accorderen."

Het lukte Wassink samen met de makelaar een geschikte boerderij te vinden.
Het lukte Wassink samen met de makelaar een geschikte boerderij te vinden.

In de buurt

In 2013 hoorde Wassink dat een bedrijf in de buurt er mee stopte. Een bedrijf dat nog volop actief was en waar op de top 200 koeien gemolken werden. De makelaar ging er achterheen en startte de onderhandelingen. Wassink dacht dat dit bedrijf waarschijnlijk onbereikbaar zou zijn, door een verwacht verschil in waarde tussen het oude bedrijf en het aan te kopen bedrijf. Maar de makelaar zette door in overleg met Wassink. En de overheid zou het verschil in waarde bijleggen. "Dat leek ons stug, maar in dit geval bleek de overheid betrouwbaar. Uiteindelijk is er een prijs overeengekomen en is ons bedrijf opgekocht door de overheid en is het nieuwe bedrijf ook aangekocht via de overheid, met een heleboel regelingen en vergoedingen voor bijvoorbeeld verhuizing en grondoverdracht."


  • Op het nieuwe bedrijf is het doel door te groeien naar 200 melkkoeien

    Op het nieuwe bedrijf is het doel door te groeien naar 200 melkkoeien

  • Een gedeelte van de stal is uitgerust als potstal. Hier staan nu de vaarzen die nog moeten afkalven.

    Een gedeelte van de stal is uitgerust als potstal. Hier staan nu de vaarzen die nog moeten afkalven.

  • Net als op het oude bedrijf krijgen de koeien ook hier weidegang.

    Net als op het oude bedrijf krijgen de koeien ook hier weidegang.

Omdat Wassink de laatste jaren niet meer in zijn oude bedrijf investeerde is het bedrijfsresultaat in de jaren dat het bedrijf stil stond opzij gelegd. Hiervan is vee gekocht. Ze gingen in april 2014 over met 50 melkkoeien en hebben direct veel jongvee in de leeftijd van drie maanden tot een jaar gekocht. Ook al omdat ze niet over hun quotum wilde melken dat tot april 2015 van kracht was. Daarna schaalde Wassink snel op. "Het doel is om op termijn hier zo’n 200 koeien te houden. Maar we zitten door de verplaatsing nu wel met een relatief lage fosfaatreferentie. Zonder de verplichte verplaatsing hadden we waarschijnlijk op onze oude locatie geïnvesteerd in nieuwbouw en hadden we al veel meer koeien gehad op referentiedatum 2 juli."

Of registreer je om te kunnen reageren.