Rundveehouderij

Achtergrond

Aantal slachtingen blijft groot

De handel in slachtkoeien richt zich nog steeds op de zwaardere koeien. De magere koeien zijn er in verhouding veel en zijn daardoor minder gemakkelijk te verkopen dan de zwaardere exemplaren.

De prijs van de zwaardere koeien kon daardoor maandagochtend in Bunnik ook weer wat omhoog.

Opvallend is het aanbod van koeien op de markt; die lag met 53 stuks veel lager dan in de voorgaande weken. Dit wordt echter veroorzaakt door extra aanvoer van ramlammeren voor het offerfeest, tijdens het weekend. Hierdoor kon de koeienmarkt niet op de gebruikelijke tijd van start gaan en werden er minder dieren aangeboden.

Aanbod koeien blijft groeien

Landelijk gezien groeit het aanbod van koeien nog steeds licht. In week 35 werden er ruim 11.500 runderen aangeboden voor de slacht, zo’n 1.500 meer dan vorig jaar in dezelfde week. In totaal zijn er tot en met week 35 ruim 375.000 runderen geslacht, bijna 69.000 meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Dit is een stijging van 22,5%. Ook in 2014 lag het aantal slachtingen flink lager dan nu, er werden toen 44.500 minder runderen in dezelfde periode geslacht.

Voor de komende weken wordt een aanhoudend rustige en afwachtende handel verwacht. Het is nog steeds erg onzeker hoeveel vee er nog naar de slacht moet, in verband met de fosfaatrechten en grondgebondenheid.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.