Rundveehouderij

Achtergrond

Zuivelsector VS opgelucht over labelingswet

De Amerikaanse zuivelindustrie is blij met nieuwe wetgeving voor transgene voeding, die 'stigmatisering' voorkomt. Want speciale labeling zal niet nodig zijn.

De international Dairy Foods Association (IDFA), zoals de zuivelkoepel heet, spreekt zelfs van een mijlpaal in de discussie over transgene producten. De zuivel (en de rest van de voedingsindustrie) maakte zich lange tijd grote zorgen dat er uiteindelijk een of andere vorm van labeling zou komen voor producten met transgene bestanddelen. Dat gevaar is met de nieuwe, onlangs door president Obama getekende wet afgewend.

De nieuwe federale wet verbiedt zelfs uitdrukkelijk wetgeving die labeling zou willen voorschrijven en gaat over labelingswetten heen die al van kracht zijn in deelstaten van de VS.

Alle ingrediënten in voedingsmiddel openbaar

Kern van de nieuwe wetgeving is dat alle fabrikanten de ingrediënten in hun voedingsmiddelen openbaar moeten maken, maar de 'truc' is dat dit kan in een normale ingrediëntendeclaratie. Dus onopvallend. Ook dit hoeft overigens lang niet altijd. Bepaalde fabrikanten mogen verwijzen naar digitaal beschikbare informatie op hun website of mogen de informatie meegeven via een QR-code op de verpakking.

Kleinere fabrikanten, die niet altijd de middelen hebben om hun informatie op dezelfde manier beschikbaar te stellen als de grotere, mogen voor vragen verwijzen naar een web-adres of een telefoonnummer.

Bedrijven die het USDA 'organic'-label mogen voeren, worden helemaal uitgesloten van informatieplicht, omdat bij de biologische productie sowieso geen transgene grondstoffen of bestanddelen mogen worden gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.