Rundveehouderij

Achtergrond 6968 x bekeken 8 reacties

Zuivelmarkt blijft maar omhoog gaan

De zuivelmarkt blijft omhoog gaan, en met forse stappen. Sinds de Fonterra-veiling van afgelopen dinsdag doet nu ook de vollemelkpoeder mee in de opmars naar hogere prijsniveaus.

Europa kan weer concurreren op de wereldmarkt. Gezien de reacties op de termijnmarkt, geloven of hopen handelaren daar op nog veel verdere prijsstijgingen voor volle melkpoeder.

De vraag is of prijzen richting de €2.800 of €3.000 wel realistisch zijn binnen afzienbare tijd. Grote handelaren houden rekening met een prijscorrectie, omdat ze wel allerlei noteringen in ijltempo omhoog zien gaan, maar de vraag een stuk gematigder is.

Hoge noteringen

Vooralsnog zijn hogere noteringen een gegeven. De roomnotering schoot deze week naar €4.400 per ton, boter volgt, met vertraging. Boter zou eigenlijk €3.900 tot €4.000 moeten opbrengen, maar zit daar enkele honderden euro's onder. Mageremelkconcentraat noteert €1.750 tot €1.800 per ton, maar kopers haken af op dit niveau. De kalvermelkindustrie zoekt een alternatief in weiconcentraat.

Veel handelaren en producenten zitten door de snel gestegen noteringen met de vingers klem, want ze zitten nog met oudere leveringscontracten op lagere prijzen en moet daar nu nog deels dekking in de vorm van melk of room bij zoeken.

Ook notering foliekaas omhoog

De notering voor foliekaas blijft ook stijgen. Er wordt al geroepen dat die tegen het einde van dit jaar naar €3,40 per kilo gaat. Sneu voor degenen die pas een contract hebben afgesloten met Aldi en Lidl in Duitsland voor naar verluidt €2,80 per kilo.

Prognose: hogere prijzen.

Laatste reacties

 • koeien1000

  Dan mogen de melkprijzen ook omhoog

 • Zuperboer

  @koeien1000: Rustaaaaagh dan gaan de boeren er ook aan verdienen en laat dat nou niet niet de bedoeling zijn ;) Die melkprijs gaat de komende periode wel omhoog, ben alleen benieuwd wat de heren nu weer voor excuses uit de hoge hoed toveren om het tempo van de stijging te traineren!

 • agratax(1)

  @Zuperboer. We kennen het excuus al"Grote voorraden die moeten eerst geruimd worden en dsn kan de prijs mee omhoog gaan.

 • xw

  Niet te veel over schrijven aub. Zo meteen denkt iedereen weer dat we veel verdienen.

 • farmerbn

  Raar dat we nu moeten lezen dat de handel geld verliest omdat ze contracten hebben afgesloten nu de prijzen oplopen. Toen de prijzen daalden was het waarschijnlijk andersom en hoorden we deze verhalen niet. We moeten als melkveehouder mee mogen doen met die contracten die onze zuivelfabrieken afsluiten. Zo krijg je een demping van melkprijzen . Melkfabrieken en handelaren profiteren van contracten als de prijzen wisselen. Het verdiende geld houden ze zelf en het verlies geven ze door aan de melkveehouder door een lagere melkprijs te betalen. Boeren moeten ook kunnen profiteren van de winst bij contracten dus melkfabrieken moeten dat mogelijk maken. Melkveehouders krijgen een dagprijs en melkfabreieken doen veel met contracten. Dat loopt spaak.

 • gjh

  de melkfabrieken moeten eerst hun zakken nog meer vullen. hopelijk denken ze over een half jaar dat de boer ook een hogere melkprijs kan krijgen. maar zo ver is het voorlopig nog niet.

 • gvanlaar

  Als ik deze reacties lees is er niemand die het snapt! Wij kregen op het dieptepunt 25 cent. Terwijl de fabriek volgens de kaas en poedernoteringen maar 20 kreeg.... Vinden we het dan gek als ze nu eerst der eigen reserve weer aanvullen?

 • klaas.van.der.horst1

  Terechte opmerking van Van Laar. Veel fabrieken hebben de leden of leveranciers afgeschermd tegen het diepste dal in de markt. Dat is in de voorbije maanden niet gevoeld.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.