Rundveehouderij

Achtergrond

Zoeken naar ideale boxvulling

Maatschap van Ittersum in Mastenbroek bouwde in 2013 een serrestal voor 200 melkkoeien. Onder meer met 2x22-swingover, emissiearme roostervloer en mestrobot.

Maatschap Van Ittersum liet drie jaar geleden een serrestal bouwen. Sindsdien groeide de melkveestapel van 125 naar 155 koeien, maar steeg de hoeveelheid land in gebruik 'slechts' van 60 naar 70 hectare. Toch komt de veehouder niet in de 'fosfaatklem'. "We zitten op klei op veengrond, met relatief weinig fosfaat. Daarom hebben we fosfaatdifferentiatie gekregen. Zonder was groei lastiger geweest", zegt Wim van Ittersum (51).

Hoe bevalt de stal?

"Goed, vooral het grote strohok en de 2x22-swingovermelkstal zijn grote plussen. Het melkt zeer vlot, de capaciteit is hoog. De pure melktijd voor één persoon is 1 uur en 10 minuten voor 140 koeien. Daarnaast is er veel overzicht en rust. Wel zijn aanpassingen aan de voerbakken gedaan. Er zijn hekjes tussen gezet, omdat koeien vaak voer stalen van het dier ernaast. Ook is tussen muur en bakken een extra rubber strip geplaatst, zodat minder voer wordt gemorst."

En het concept serrestal?

"Er is veel ventilatie en licht. De zeilen blijven behoorlijk wit. Er zit wat groene opslag op het dak, maar dat is beperkt. Direct na de bouw is stormschade geweest door extreme windstoten. Toen zijn extra stormbeugels geplaatst, dicht gaas achterin de stal en de automatische sensor is weggehaald. De belangrijkste les: houd windrichting en kracht vooral zelf goed in de gaten, zodat gordijnen en deuren goed staan."

Melkveehouder Wim van Ittersum.<br /><em>Foto: Ronald Hissink</em>
Melkveehouder Wim van Ittersum.
Foto: Ronald Hissink

Hoe bevalt de emissiearme roostervloer?

"De beloopbaarheid is perfect. Koeien laten goed tochtigheid zien en klauwproblemen zijn er praktisch niet. Maar de combinatie diepstrooisel/emissiearme Eko-roostervloer/mestrobot valt niet altijd mee. Door de cassettes in de vloer kan de mest minder goed weg. De mestrobot heeft het dan - ondanks een sproeier - zwaar. Zeker met sterk drogend weer. Al hangt veel ook van het soort strooisel af. Vlas vindt de robot het lastigst."

Wat ligt er nu in de boxen?

"Geshredderde en uitgeperste resten van paprika-/tomatenplanten met daarover vlas. Maar alle keuzes hebben zo hun nadelen. Paardenmest is bewerkelijk en nat, vlas combineert slecht met de mestrobot en strokorrels zijn duur en vullen de boxen niet genoeg. "

Zijn er aandachtspunten?

"Ja, het separeren via de vierwegselectiepoort kan beter. Nu gaat het in 20% van de gevallen nog mis. Dat betreft bijna altijd vaarzen. Ander punt is het nieuwe Weelink-voerhek: sterk en degelijk systeem, maar er komen voerresten onder de morsplaat."

Of registreer je om te kunnen reageren.